Maanantai, 19.11.2018 
Elisabet, Liisa
Yleisurheilu

Vuoden yleisurheilutietäjä 2018 tulee Valtimolta – ”Jonkinlainen muisto on kiva saada”

  • Riku Porvari, Jarmo Sieviläinen
  • Pekka Seppänen
Esa Kaihlajärvi palkitsi mitalistit Jari Hakalaxin (vas.), Harri Piirosen ja Mika Suikin. Esa Kaihlajärvi palkitsi mitalistit Jari Hakalaxin (vas.), Harri Piirosen ja Mika Suikin.

Jyväskylässä Kalevan kisojen yhteydessä pidettiin Vuoden yleisurheilutietäjä 2018 -kilpailu, jonka vei nimiinsä valtimolaislähtöinen Harri Piironen.

Yksitoista osallistujaa keränneen kisan finaalissa toisiaan vastaan mittelivät titteliään puolustanut Jari Hakalax sekä kisojen ensikertalainen Piironen.

Puolituntisen finaalitaiston jälkeen Piironen selätti Hakalaxin aivosopukoiden kaivelussa. Voiton jälkeen Piironen myönsi, että kysymykset olivat varsin helppoja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Möllötin ja kykin metsässä, Piironen vastasi juontajien kysyttyä valmistautumisesta kisaan.

– Ei tämä niin suuri meriitti ole, mutta jonkinlainen muisto on kiva saada, sanoi Piironen, jonka oma urheilutausta on keihäänheitosta.

Monesta vastaavanlainen nippelitieto urheilusta saattaa tuntua hankalalta tai jopa turhalta. Piironen kuitenkin korosti tiedon merkitystä tunnelman luojana.

– Urheilutietämys rakentaa tarinaa ja luo viihdettä urheilutapahtuman ympärille. Monissa kodeissa herättää tunteita esimerkiksi se, jos joku selostaja esittää väärää tietoa urheilijasta tai urheilujoukkueesta, Piironen huomautti.

Piironen on yltänyt aiempina vuosina kärkisijoille urheilutiedon SM-kisoissa. Pitkään Joensuussa asunut Piironen muutti alkuvuodesta Pieksämäelle.

Piironen, 30, kertoi Karjalaisen haastattelussa keväällä 2013 käyttävänsä urheilutieton ammentamiseen 3–4 tuntia päivässä.

– Olen yleensä pari tuntia netissä. Toiset pari tuntia voi kulua lehtien lukemiseen kotona ja kirjastossa, tuolloin 25-vuotias Piironen selvitti.

– Onhan tämä vähän friikkien hommaa, mutta kun siinä pääsee syvälle, niin ei halua irti. Uuden tiedon saaminen ja omaksuminen tuottaa mielihyvää, Piironen kuvailee.