Tiistai, 22.1.2019 
Visa
Suunnistus

Kuvat: Rastien löytämisen onnea – Kaisa Mäkäräinen veti Lykynlammen kuntorasteille osallistujaennätyksen

  • Ossi Savolainen
  • Kimmo Kirves

Torstai-iltapäivällä kello viiden aikaan Lykynlammen ulkoilualueella kävi kuhina. Lykynlammen ulkoilumajan edustalle kasatun teltan eteen oli muodostunut useiden kymmenien metrien jono. Ihmiset olivat lähteneet sankoin joukoin ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräisen nimeä kantaville Kalevan Rastin järjestämille kuntorasteille, ja tietysti jonottamaan myös Mäkäräisen nimikirjoituksia.

– Mainos osui sopivasti silmiin. Olemme Vaivion Tarmon liikuntakerhon nimissä täällä. Pitkään olemme miettineet, että pitäisi lapsien kanssa lähteä suunnistamaan, kertoi Helmi Surakka.

Kuntorastitempauksen taustalla oli Mäkäräisen halu lahjoittaa rahaa Kalevan Rastin juniorityöhön.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Tämä tuli minun omasta aloitteestani. Olin ajatellut, että niistä talven pipon myyntirahoista pitää ehdottomasti suunnistukseen laittaa osa.

– Olisinhan minä voinut tehdä sen lahjoituksen tavallaan ihan suoraan Rastille ilman mitään sen suurempaa ilmiötä, mutta laitoin sitten Hannu Airilalle (Kalevan Rastin tapahtumakoordinaattori) viestiä, että pitäisikö tämän lahjoituksen yhteyteen keksiä jotakin, Mäkäräinen avasi tapahtuman ideaa.     

Lahjoituksen lisäksi torstain tapahtumassa oli tavoitteena tehdä uusi ennätys kuntorastien kävijämäärässä.

Edellinen ennätys 400 osallistujaa ylittyikin kevyesti, sillä eri vaativuusasteisia suunnistusratoja lähti kiertämään peräti 636 ihmistä. Perinteisten ratojen lisäksi metsään lähtijöiden oli mahdollista valita myös esimerkiksi kilometrin mittainen perherata, jonka pystyi kiertämään lastenrattaiden kanssa.

– Pääasia, että ihmisiä ja lapsia on tullut suunnistamaan, vaikka koulut alkoivat tänään, on silti tosi paljon koululaisia ja paljon pienempiä. Paljon on perheitä liikkeellä. Teimme tähän vähän useammanlaisia ratoja kuitenkin. On jokaiselle jotakin, iloitsi Mäkäräinen suuresta osallistujakatraasta.

Myös Satu Hynninen oli lähtenyt perheensä kanssa etsimään rasteja.

– Olemme käyneet lasten kanssa monta vuotta kuntorasteilla, jotka järjestetään aina maanantaisin, mutta totta kai Kaisa Mäkäräinen veti nyt meidät tänne. Mies suunnistaa viikkorasteilla, niin nyt mekin lähdimme tänne torstairasteille mukaan.

Aino ja Matti Häikiö olivat myös tulleet Mäkäräisen innoittamana suunnistamaan.

– Lähdimme tänne, että yleisöennätys tulisi, Aino Häikiö mainitsi syyksi kuntorasteille saapumiseen.   
 
Kuntorasteille torstaina lähteneiden suunnistajien ikähaitari oli sananmukaisesti vauvasta vaariin.   

– Ihan laidasta laitaan käy kuntorasteilla porukkaa, mutta aika paljon on akateemista porukkaa näissä suunnistuspiireissä, mietti Kalevan Rastin kuntosuunnistusvastaava Timo Lipponen.     

Lipposen mukaan kuntorasteilla on suuri taloudellinen merkitys suunnistusseuralle.

– Tämä on meidän tulonhankkimismuoto, yksi tärkeimpiä niistä. Kesäaikana kaikki torstai-illan kuntorastit on meidän järjestämiä, ja mitä karttatuloja niistä saamme, tukee meidän seuratoimintaamme.  

Mäkäräinen käy itsekin mahdollisuuksien mukaan kuntorasteilla suunnistamassa.

– Tänä kesänä vielä tosi vähän. Tiistaina kävin ja alkukesästä pari kertaa. Vähän, että miten satun olemaan kotona, ja osuuko edes vähän harjoitusohjelmaan.

Suunnistus käy kevyenä harjoituksena ampumahiihtäjälle.

– Melkein kävelen heti, kun ollaan polkujen ulkopuolella. Mitään isompia riskejä en siellä myöskään halua ottaa.

Sisa-Pienet-kuntorastitKarjalainen20180810
WEB-5-KuntorastitKarjalainen20180810
WEB-4-KuntorastitKarjalainen20180810
WEB-3-KuntorastitKarjalainen20180810
WEB-2-KuntorastitKarjalainen20180810