Keskiviikko, 21.11.2018 
Hilma
Yleisurheilu

Seppo Räty suomalaisen yleisurheilun tasosta Iltalehdelle: "Pitäisi olla perkele olympialaisissa eikä hymyillä piirikunnallisen tason tuloksilla"

  • Jani Leinonen
  • Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Valmennusjohtaja Jorma Kemppainen sai paljon kritiikkiä EM-kilpailujen aikana. Valmennusjohtaja Jorma Kemppainen sai paljon kritiikkiä EM-kilpailujen aikana.

Suomi jäi sunnuntaina päättyneissa yleisurheilun EM-kilpailuissa kokonaan vaille mitalia. Suomalaisten kokonaissuositusta pidettiin laajalti melkoisena floppina, vaikka realistiset menestystoiveet eivät olleet järin suuria alun perinkään. Keihäänheiton maailmanmestari Seppo Räty kummastelee Iltalehden haastattelussa suomalaisten toimintaa. Varsinkin Suomen Urheiluliitto saa tohmajärveläiseltä huutia.

- Voimavarat ja resurssit ovat menneet järjestelmän rakentamiseen. En tiedä, miten paljon liitolla on valtaa, vai onko se huippu-urheiluyksiköllä. Onko niillä enemmän valtaa vaikuttaa asioihin ja pitää rahahanat kiinni. Menevätkö rahat heidän järjestelmän rakentamiseen ja oman palkan nostamiseen? Rahat, jotka pitäisi antaa liitolle ja jakaa urheilijoille, Räty päivittelee Iltalehdelle.

- Ihmetyttää, että Suomessa puhutaan yleisurheilun minimaalisista rahoista, mutta miksi rahaa käytetään järjestelmän kehittämiseen ja rakentamiseen? Tulokset on aina saatu siten, että on tuettu urheilijoita ja ohjattu raha kentälle, hän jatkaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Puhtaita papereita eivät saa 56-vuotiaalta mestariheittäjältä urheilijatkaan.

- Tämä niin sanottu nuorisourheilu ja tällainen perkele, että kaksvitosena ja kakskolmosena aletaan olla leikissä mukana, kun pitäisi olla perkele olympialaisissa, eikä perkele hymyillä piirikunnallisen tason tuloksilla, että ei tämä ihan onnistunut, mutta kyllä se huomenna. Juna on jo siinä vaiheessa mennyt, Räty linjaa.

- Perkele, missä urheilussa jumalauta ollaan kuin lasten leikkikehässä. Kun treenaat kunnolla ja kehityt, koska olet tehnyt kunnolla työtä, sinulle tulee oikea hyvä mieli. Eri asia, kun puhutaan alle 10- tai 12-vuotiaista. Siellä on leikkimieltä ja harjoitusten lopuksi pelataan vaikka polttopalloa, että kaikilla on lystiä. Mutta kun ollaan 15-16, ei siinä vaiheessa enää seurustella. Silloin harjoitellaan. Harjoitusten jälkeen voi seurustella.

Rätyä haastatteli Iltalehti.