Torstai, 27.2.2020 
Torsti
Yleisurheilu

Viisikymppisten juukalaismiesten kilpailuvietti palasi tiiviissä yhteisössä

  • Ossi Savolainen
  • Kimmo Kives
Heikki Halonen (vas.) ja Eino Hyttinen käyskentelemässä Halosen maatilalla. Heikki Halonen (vas.) ja Eino Hyttinen käyskentelemässä Halosen maatilalla.

Yleisurheilu: Juuan Jänteen miesnelikko harrastaa yleisurheilu- ja hiihtokisojen kiertämistä.

Juukalaiset Pentti Eronen, Heikki Halonen, Eino Hyttinen ja Ilkka Pekkarinen innostuivat kymmenisen vuotta sitten kiertämään yleisurheilu- ja hiihtokilpailuita. Nyt 53-54-vuotiaille miehille kertyi ennen veteraanikisoja kuitenkin pitkä tauko yleisurheilu- ja hiihtokisoista.

- Kisalimme jo ala-asteella koulujen välisissä. Siellä varmasti kohtasimme ensimmäisen kerran. Ylä-asteella olimme samassa koulussa, miestiskeli Halonen ja Hyttinen joukon ensimmäisiä kohtaamisia.

1970-luvun lopun yläastevuosien jälkeen miehet kilpailivat vielä jonkin aikaa, kunnes tauko alkoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Nuoruushan tuli urheilua harrastettua paljon, mutta sittenhän siinä tuli jonkinlainen katkos. Ahmovaarassa oli minulla jalkapallo- ja kaukalopallojutut. Siellä pelasin 15 vuotta aktiivisesti. Veteraani-iässä innostuimme tähän juoksupuoleen uudestaan kokeilemaan, Hyttinen muisteli.

- Minullakin oli 20-25 vuotta taukoa, sitten tuli se uusi innostus, Halonen kertoi.

Vielä parikymppisenä armeijan jälkeen Halonen käväisi juoksemassa puolimaratonin. Aika kestää edelleen vertailun kansallisen huipun kanssa.

- Melko kylmiltään juoksin. Kortelaisen Jouni houkutteli lähtemään. Se meni tuntiin ja 13 minuuttiin. Silloin moni sanoi, että kannattaa jatkaa, mutta sitä ei sillä tavalla nähnyt, että siitä olisi mitään iloa. Olin tähän tilalle jo jäänyt jatkamaan. Sitä vain ajatteli muita asioita tähdellisempänä, kommentoi maatilaa Juuan Vihtasuolla pitävä Halonen.

- Tämä Heikki on maininnan arvoinen asia, että juoksi nuorena. Jos hän olisi jatkanut sitä hommaa, niin olisi ihan maajoukkuetason kaveri. On kyllä niin lahjakas tyyppi. Se kyllä alkoi sitten näkymään tällä veteraani-iällä uudestaan,kun hän aloitti, niin se kehitys pomppasi. Siinä se lahjakkuus tuli kyllä esille. Nyt jos joku bongaisi tuollaisen kaverin, mitä Heikki oli nuorena, niin heti olisi valmentaja, Hyttinen jatkoi.

Ensimmäiseksi yleisurheilun pariin porukasta palasi takaisin Hyttinen. Sen jälkeen Kolilla varttuneet ja asuvat Eronen ja Pekkarinen. Halonen palasi kisojen pariin Joensuu Maratonilla vuonna 2009.

- Siellä meillä ei ollut yhteistoimintaa vielä, Halonen pohdiskeli porukasta.

- Emme olleet oikeastaan minkään vertaa yhteyksissä. Siinä oli melkein kymmenien vuosien tauko. Oikeastaan sen jälkeen, kun siellä Joensuussa olimme, avasi Hyttinen yhteydenpitoa Haloseen sekä hetkeä, jolloin urheilunelikko syntyi.

Halosen oma halu palata kilpailujen pariin tapahtui sukujuhlissa.

- Minullahan se lähti sillä tavalla, että kyllähän minä satunnaisesti lenkillä kävin. Yksi syy oli, että vuoden 2008 oli siskon synttärit ja veljen lapset rupesivat puhumaan siellä, jotta ovat vähän ajatelleet puolimaratonia kokeilla. Siinä sanoa täräytin, että minä juoksin tuntiin ja 13 minuuttiin.

- Eivät uskoneet papparaista. Jotenkin siitä rupesi tuntumaan, että perhana, muisteli Halonen kymmenen vuoden takaista.

Menestystä Jänteen nelikko on saavuttanut vanhemmalla iällä roppakaupalla. Viestijuoksuissa porukalle on kertynyt useita suomenmestaruuksia. Lisäksi mitaleita on tullut myös maasto- ja maantiejuoksuviesteistä.

Henkilökohtaisilla matkoilla Eino Hyttisen päämatkat ovat 800 ja 1500 metriä. Vuosina 2015 ja 2016 Hyttinen oli hyvin lähellä henkilökohtaista SM-mitalia 800 metrillä. Seuraavana vuonna kuitenkin onnisti.

- 1 500 metrillä tuli pronssi. Tavoitteena oli, että saisin viisikymppisenä henkilökohtaisen mitalin. Se tuntui kaukaiselta haaveelta, mutta kyllä se vaan onnistui, hymyili Hyttinen.

Heikki Halonen on voittanut veteraanisarjoissa yhden suomenmestaruuden 5 000 metrillä ja useita hopeamitaleita niin 5 000:lla kuin 10 000 metrillä.

- Tiukkoja kisoja, taso on todella hurja. Sivusta kun aikoja seuraa, niin kyllä se 10 000 metrillä pitää 35-36 minuutin väliin tempaista, jos meinaat mitaleille, Hyttinen mietti.

- Voisi kuvitella, niin kuin moni kuvittelee, että tällä iällä siellä hölkätään, Halonen nauroi.

Halonen ja Hyttinen ovat yhtä mieltä, että kisamatkoille vetää ennen kaikkea yhteisöllisyys.

- Tiiminä, kun olemme menneet, niin se on ollut niin huikean tuntuista. Kun rupeaa miettimään, niin kaikki nuo viestimitalit, se on kun yhdessä tehdään niitä, niin kyllähän ne melkein maukkaimpia juttuja ovat, vaikka siellä on tavoitteena aina henkilökohtaisetkin matkat, Hyttinen makusteli.

Yksinään miehet eivät kauemmas kisoihin lähde. Tänä kesänä sekä Pentti Eronen, Hyttinen että Ilkka Pekkarinen ovat kärsineet vammoista.

Se on vähentänyt myös Halosen kilpailuja. Esimerkiksi yleisurheilun veteraanien SM-kisat jäivät väliin.

- Nytkin olisi ollut ratakisat Helsingissä, niin en oikein koko kesänä ajatellut tosissani sinne lähteä yksinäni. Porukalla matka menee haastellessa, ja yleensä olemme jossain majoittuneet ja tehneet iltatreenit. Mukava arjen katkaisu. Tuloksia tuli tietysti katsottua, että olisiko sitä pitänyt kuitenkin lähteä.

Tämän kesän kisojen vähyyteen on vaikuttanut myös useiden paikallisten kisojen päällekkäisyys. Siitä kaksikko antaa huutia järjestäjille.

- Tämähän oli ihan poikkeuskesä, että nyt on ollut tosi huonosti kisoja, valitteli Halonen.

Elokuun puolessa välissä Halonen ratkaisi päällekäisyysongelman juoksemalla samana päivänä Ahmanjuoksun Juuassa ja Saavan Hölkän Lieksassa.

- Ei se ole kiva juttu, mies harmitteli.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa