Perjantai, 16.11.2018 
Aarne, Aarno
Urheilu

Pukki maalasi Suomen avausvoittoon Kansojen liigassa

  • STT
Suomen miesten jalkapallomaajoukkue on herätellyt toiveita vuosikymmenten mittaan monen monta kertaa, ja liian monta kertaa myös murskannut toiveensa. Yksi hetkistä, varmasti muistettavimmista, koettiin pian 21 vuotta sitten Unkarin surullisenkuuluisalla loppuhetken tasoituksella sateisella Olympiastadionilla.

Tuota kansallista haavaa on tasoiteltu sen jälkeen suomifutiksen lippulaivan kannella, ja jokohan pikkuhiljaa laastarin poistoakin voitaisiin jo varovaisesti pohtia? Lauantaina sateettomalla Ratinan stadionilla tuo sama mörkö-Unkari kun kaatui maalein 1–0, ja uusi Kansojen liiga sai mainion alun.

–  Loistava startti, huolimatta niistä vaikeuksista, joita joukkueen kasaamisessa oli. Koko ryhmä onnistui, panivat itsensä likoon hienosti. Olen ylpeä joukkueen taisteluilmeestä, päävalmentaja Markku Kanerva iloitsi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Taistelu toki vaati veronsa, harmittavasti oli pientä aivotärähdystä ja muuta, Kanerva kertoi vielä viitaten Jere Urosen ja Joni Kaukon loukkaantumisiin.

Seuraavaksi edessä on tiistaina Viro Turussa.

–  Helpotushan tämä oli ja nostaa jo entisestään korkealla ollutta henkeä joukkueessa. Uskoin (lohkon voittomahdollisuuksiin) jo ennen tätä peliä, ja niin pelaajatkin. Mutta matka on vasta alussa, viisi peliä jäljellä. Mutta hyvä alku saatiin.

Pukki kliinisellä jalalla historiaan

Suomen sankariksi tilastoihin jää kärkimies Teemu Pukki, joka kirjasi nimensä kansalliseen historiaan ottelun ainoalla maalilla. Norwich-hyökkääjän 13. maajoukkuemaali tuli viileän kliinisellä sijoituksella jo ottelun seitsemännellä minuutilla. Maalin alusti hyvin Rasmus Schüller keskialueen riistollaan ja avauksellaan.

Loppupeliin mahtui sitten Joona Toivion (Euroopan jalkapalloliiton live-seurannassa muuten sopivasti nimellä Toivo…) ylärimaveto ja Pukin tuikkaus tolppaan. Ja maalivahti Lukas Hradeckyn muutama torjunta Unkarin enemmän ja pääosin vähemmän vaarallisiin yrityksiin.

Vaikka menneiden aikojen jalkapallomahti Unkari onkin kaukana suuruudestaan ja myös syksystä 1997, ehti pessimistin mieleen toki ajoittain hiipiä kauhumuistoja.

Niiden realisoituminen kariutui, suurimmalta osin Unkarin ankeaan nykytasoon. Tasoon, jonka nostamisessa uudella valmennuksella riittää töitä.

–  Teimme alussa ihan liikaa virheitä. Menetimme palloa, ja Suomi sai maalinsa. Toki Suomella oli pari maalipuutakin, mutta muuten me teimme peliä ja pelasimme mielestäni aika hyvin. Mutta jalkapallossa on niin, että jos et tee maalia, sinulla ei ole mahdollisuuksia, debyyttinsä Unkarin päävalmentajana tehnyt italialainen Marco Rossi näki.

–  Liian paljon, liian paljon virheitä, mies toisteli vielä yrmeälle unkarilaismedialle.

Sveitsi nöyryytti Hamrenin Islantia

Islannin jalkapallomaajoukkue puolestaan koki nöyryyttävän 0–6-tappion Sveitsille Kansojen liigan ottelussa St. Gallenissa. Tappio oli Islannille suurinumeroisin 17 vuoteen.

Viime vuosien menestys EM- ja MM-karsinnoissa johti siihen, että Islanti pelaa Kansojen liigaa tasokkaimmassa A-lohkossa.

Islannin tuore päävalmentaja Erik Hamrén joutui katselemaan aitiopaikalta, kun Sveitsi latoi 13. peliminuutilta lähtien palloa perille.

–  Kaikki katosi, kun he tekivät 3–0 vapaapotkusta. Kenttäryhmitys, usko. Ne ovat minun vastuullani, Hamrén tuumi.

Rökäletappiosta huolimatta islantilaiskannattajat jaksoivat hurrata katsomossa.

–  Minun täytyy pyytää anteeksi kaikilta, jotka seuraavat islantilaista jalkapalloa, sillä tämä oli noloa, Hamrén sanoi.