Keskiviikko, 15.7.2020 
Rauni, Rauna
Yleisurheilu

Oona Sormusella oikeat tavoitteet

  • Karjalainen
  • Jarno Pääkkönen
Keihäänheittäjä Oona Sormunen harjoittelee pitkällä tähtäimellä, valmentaja Seppo Rädyn ohjeiden mukaan. Keihäänheittäjä Oona Sormunen harjoittelee pitkällä tähtäimellä, valmentaja Seppo Rädyn ohjeiden mukaan.

Takana raskas kausi, edessä olympiavuosi ja opintojen aloittaminen.

Keihäänheittäjä Oona Sormunen harjoittelee pitkällä tähtäimellä, valmentaja Seppo Rädyn ohjeiden mukaan. Sormusen neljän mitalin mitalikahvit nautittiin Akkalan entisen koulun tiloissa sunnuntaina.

Ostravan kisojen 22-vuotiaiden EM-pronssi, Kalevan kisojen keihään voitto, nuorten Suomen mestaruus ja Suomi–Ruotsi-maaottelun naisten kolmostila antoivat aihetta mitalikahveihin. Tohmajärven Urheilijoita edustavaa Oona Sormusta onnittelivat kyläläiset ja seuran edustajat.
Myös valmentaja Seppo Rädyn arvokas ja vapaaehtoinen panos urheilijan kehittymisessä huomioitiin.

– Henkisesti raskain kausi tähänastisista, luonnehti Oona Sormunen taakse jäävää harjoittelu- ja kilpailujaksoa.

– Sijoitukset olivat ihan ok, mutta yhtään hyvää heittoa ei irronnut, harjoituksissa tai kilpailuissa, koki kautensa kohta kymmenen vuotta harjoitellut Sormunen.

– Ei ollut motivaatiota lähteä kilpailuihin, kun tiesi ja tunsi, ettei heitto ole kohdallaan, kertoi mitalisti kisatunnelmistaan.

Keihäänheittäjä toisaalta osasi tilannetta odottaakin. Valmentaja Seppo Räty kertoi ennen kauden alkua, ettei menestystä kannata tänä kesänä odotella. Nyt hoidettiin kohdalleen heittäjän ominaisuudet, nopeus ja kimmoisuus.

Lontoo vai Rio?

Keihäänheittäjä on yleensä parhaimmillaan noin 25-vuotiaana. Silloin vuoden 2016 Rio de Janeiron kesäolympialaiset voisivat olla järkevä tavoite kansainväliselle menestykselle?

– Nippa nappa Oona voi Lontoon 2012 olympialaisiin ehtiä valmentautua. Kepin heittäjiltä vie keskimäärin kymmenen vuotta kehittyä lähes parhaalle tasolleen, arvioi Seppo Räty tilannetta.

– Oonan heiton löytyminen on lähellä, se on sadasosista kiinni ajoituksessa. Ja kun kerran saat rajan rikki, ihmettelet, mikset jo aiemmin heittänyt sen yli, kun se niin helppoa oli, kertoo Räty omasta kokemuksestaan.

Urheilun ehdoilla

Pitkäjänteinen ja tavoitteellinen harjoittelu vaatii antautumista, aikaa ja energiaa. Oona Sormunen luopui konetekniikan insinöörin koulutusohjelman opiskelupaikasta Lappeenrannan teknillisessä oppilaitoksessa, koska harjoitteluolosuhteet eivät olisi olleet tyydyttävät.

– Ensi syksynä on tarkoitus aloittaa fysiikan opinnot Joensuussa, vaikka ei minua alkuvaiheessa paljoa yliopistolla nähdä. Urheilun ehdoilla tässä mennään, ilmoittaa mitalisti lähitulevaisuuden ohjelmasta.

Unelmana on yltää ainakin valmentajan tasolle arvokisamenestyksen suhteen. 96,96-teamin t-paitaan odotetaan Oonalta lisää mitalinkuvia Seppo Rädyn kuuden arvokisamitalin jatkoksi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi