Sunnuntai, 16.12.2018 
Auli, Aulikki
Koripallo

Kolumni: Korisliiga - päätuote vai puuhastelua?

  • Petri Siitonen

Korisliigaa on pelattu jo muutama ottelu. Mistä sen tietää? Jos ei muusta, niin valitettavista epäkohdista, joita julkisuuteen on valunut aivan turhan paljon. Väkisin tästä kaikesta suuhun jää täydellisen puuhastelun maku. Liiton pukumiesten mukaan Korisliiga on heidän päätuotteensa kahdeksan kuukauden ajan. Ei tämä siltä näytä. Tuota slogania en soisi enää kenenkään vastuullisen käyttävän, ennen kuin asiat on saatu paremmalle tolalle.

Tosiasiassa liiton kaikki toiminta keskittyy maajoukkuetoiminnan ympärille. Etenkin Susijengin eteen tehdään kaikki ihan viimeisen päälle hienosti. Liitossa on oikein Tapahtuma- ja elämysjohtajan vakanssi. Mikäpä siinä, varmasti tarpeellinen kun Susijengi pelaa ne muutamat kotiottelunsa vuodessa.

Korisliiga on oman onnensa seppä. Sitä ei johdeta riittävän laadukkaasti ja tuntuu, että liiton toiminnasta paistaa jopa hienoinen välinpitämättömyys kotimaista huippukoripalloa kohtaan. Se on sääli, sillä lähes kaikki seurat tekevät kukin omilla tahoillaan hyvää työtä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Annetaan muutama esimerkki. Koripalloliitto pakottaa pelaajansa ja valmentajansa allekirjoittamaan 16-kohtaisen sitoumuksen. Joensuulaislähtöinen urheilujuridiikan asiantuntija Olli Rauste ilmoitti Aamulehden haastattelussa, että viisi kohdista on suorastaan lainvastaisia. Tästä paperista nousi haloo pitkälti sosiaalisen median kautta, kun eräät koripalloaktivistit tämän sopimuksen kyseenalaistivat.

No, saipa Korisliiga hetkeksi näkyvyyttä. Muuten liiton puolelta ei taidettu nostaa rikkaa ristiin Korisliigan avauksen edellä. Perinteinen avausinfo pidettiin Helsingissä, siinä kaikki.

Liiga alkoi sunnuntaina Kauhajoella Karhu Basketin sekä Salon Vilppaan kohtaamisella. Huipputasokas ja äärimmäisen viihdyttävä ottelu keräsi pelin jälkeen ansaittua suitsutusta. Kaikkien aikojen avaus, totesi moni. Ehdottomasti.

Ikävä kyllä maanantaina julkisuuteen levisi tieto, jossa Karhun kahden pisteen heitto ottelun toisella neljänneksellä oli merkitty pöytäkirjaan kolmen pisteen koriksi. Heitto lähti selvästi bonusrajan sisäpuolelta, myös päätuomarilla oli kaksi sormea pystyssä. Toimitsijapöydässä tapahtui inhimillinen virhe.

Jos Vilpas olisi nähnyt tulostaulun, olisi tuo epäkohta varmasti oikaistu. Mutta kun vaihtopenkit sijaitsevat puolapuiden alla ja tulostaulu on siellä samalla seinustalla Karhu Basketin penkin takana, niin katso nyt siinä sitten tilannetta. Jumppasalit eivät sovellu huippukoripalloon, ja niin kauan kuin siellä joudutaan pelaamaan, näitä erheitä sattuu.

Samana iltana oli jo uusi soppa kiehumassa. Twitterissä ihmeteltiin, pelataanko Kobrat-Pyrintö ottelu perjantaina vai lauantaina. Kotijoukkue oli siirtänyt pelin, mutta Tampereelle asti tieto ei kulkenut, he olivat menossa Lapualle lauantaina.

Ehtoja ja määräyksiä kyllä sanellaan, vastineeksi ei annetta juuri mitään.

Mikä ratkaisuksi? Siinä on avainkysymys, johon ei varmasti kenelläkään ole yksiselitteistä ja oikeaa vastausta. Ainakin se on selvää, että Korisliiga vaatisi selvästi jämäkämpää johtamisotetta. Lisää tekijöitä taustalle. Valtakunnallinen markkinointi on lähes nollatasoa.

Pitäisikö seurojen ottaa vetovastuu itselleen irtaantumalla osittain tai jopa kokonaan liiton alaisuudesta. Muodostaa oma liiga ja oma johto, jossa päätöksenteosta ja toiminnasta vastaavat seuraihmiset? Tuotakin kokeiltiin joskus aikoinaan, mutta se ei ainakaan silloin ottanut tulta alleen. Tekijöitä ei riittänyt.

Eräs kokenut liigavalmentaja viestitti Korisliigan menon huolestuttavan häntä aika lailla. Ikävä kyllä, näin se tismalleen on. Melkoista puuhastelua.

Lisää Korisliiga-kaudesta (tilaajille): Korisliiga käynnistyy Katajan osalta lauantaina, jopa mestaruus täysin käsien ulottuvilla - katso sijoitusveikkaukset

Katajalta odotetaan viihdyttävää kori-iloittelua - aineksia vaikka päätyyn asti