Lauantai, 20.4.2019 
Nella, Lauha
Koripallo

Kataja teki Thessalonikissa suomalaista koripallohistoriaa

  • Heikki Arppi
  • Jarno Artika
Daniel Mullings pelasi jälleen kelpo ottelun. Daniel Mullings pelasi jälleen kelpo ottelun.

Kataja Basket pelasi keskiviikko-iltana ensimmäistä kertaa seitsenvuotisessa europelihistoriassaan Kreikassa. Joensuulaiset tekivät samalla Aris Thessalonikia vastaan suomalaista seurajoukkuehistoriaa olemalla ensimmäinen Kreikassa voittanut joukkue.

Loppunumerot olivat FIBA Europe cupin lohkovaiheen avauksessa Katajalle 79-70 (16-29, 26-13, 16-11, 21-17).

Kohtaaminen oli europeleissä suomalaisten ja kreikkalaisten joukkueiden välillä 17:s. Kolmesti aiemmin on suomalaisseura voittanut, mutta ei kertaakaan tätä ennen Kreikan maaperällä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kataja pääsi illan peliin lähes parhaalla kokoonpanollaan, vaikka flunssainen Matias Ojala olikin poissa. Rahlir Hollis-Jefferson oli palannut vauvalomaltaan Yhdysvalloista eikä Daniel Mullingsin Nokia-pelin laistanut vamma ollut liian paha. Päin vastoin, kaikki 12 pistettään jo ottelun puoliväliin tehnyt Mullings oli toisella jaksolla alkaneen Katajan nousun ruumiillistuma.

Avauskymppi meni Arikselle 29-16, mutta Kataja aloitti toisen todella terävästi. Joensuulaiset tulivat tasoihin 33-33 vajaassa viidessä minuutissa ja johtivat sen jälkeen lähes koko loppupelin ajan.

Mullingsin (12 /7) ohella loistava vaihtomies Vincent Simpson (13 /2, 7 syöttöä) toi penkiltä vahvaa heittovoimaa. Hän teki myös päätöskympillä tärkeitä koreja; ensin 72-60 ja sittyen kolmesta vapaaheitosta kaksi sisään (74-60). Kun Aris yritti vielä kiriä viimeisillä minuuteilla, Simpsonin kolmonen (79-68) niittasi lopullisesti isäntien toiveet.

Tasaisesta Katajasta Topias Palmi (11 /2) ja Ryan Wright (11 /5) pystyivät kaksinumeroisiin pisteisiin, syksyn parhaan pelinsä pelannut Samuli Vanttaja (9 /7), Ilari Seppälä (9 /2) ja Rahlir Hollis-Jefferson (8 /6) melkein. Myös Tommi Huolila (6 /6) voi olla tyytyväinen iltaansa.

Ariksen kolossit, 211-senttinen Gary McGhee ja Michale Kyser (208 cm) olivat etukäteen melkoinen korinaluspelote. McGhee on Kreikan liigan paras levypallomies ja Kyser liigan paras torjuja.

McGhee olikin ensimmäisellä jaksolla paha pideltävä Wrightille ja avausviisikkoon nostetulle Vanttajalle.

Ariksen ykkösviisikko tyylitteli neljässä minuutissa 14-4-johdon, mutta istui jakson viimeiset minuutit ja pitkään toistakin kymppiä huilaamassa. Katajalta löytyi penkiltä laajempaa materiaalia.

Kyser teki lopulta ottelussa 17 pistettä ja Gary Bell 18 (plusmiinus silti -12), mutta McGheen into lopahti avauskymppiin.

Aris voitti levypallot 48-44, mutta heitti todella surkeasti. Kaukoheitot se hävisi prosenteinen 28-37, kakkoset 44-51 ja vapaaheitot 45-59.

Koripallon kreikkalaisen "jumalan", Nick Galiksen mukaan ristitty peliareena vetää yli 5 000 katsojaa, mutta oli vain puolillaan.