Perjantai, 24.5.2019 
Tuukka, Touko
Koripallo

Kultajuhlat ovat tuttuja Mika Haakanalle

  • Kari Viljakainen
  • Kari Viljakainen
Mika Haakana pitämässä Catzin naisille aikalisää viime lauantaina Hyvinkään Pontevaa vastaan. Mika Haakana pitämässä Catzin naisille aikalisää viime lauantaina Hyvinkään Pontevaa vastaan.

Katajassa oli hienoa pelata Shawn Swordsin kanssa, muistelee viidesti Catzin naisten kultaan johdattanut Haakana.

Katajassa vuosina 2003-2005 pelannut takamies Mika Haakana on tällä vuosikymmenellä vuollut kultaa valmentajana. Mitalisaldo naisten Korisliigassa Lappeenrannan Catzin päävalmentajana on komea viisi kultaa, kaksi hopeaa ja yksi pronssi. Menossa on kunnioitettava yhdeksäs peräkkäinen kausi.

- Joensuusta jäivät hyvät muistot. Timo Heinonen oli osaavampia hyökkäyspään valmentajia Suomessa. Pelasin parhaan kauteni juuri Katajassa. Hienoa oli olla kanadalaisen vauhtikoneen Shawn Swordsin kanssa kentällä, muistelee Haakana.

Katajan lisäksi Haakana edusti pelaajana myös Kouvolan Kouvoja (SM-kulta 1995 ja 1999) ja Lappeenrannan NMKY:tä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Koskisen Tommi otti Haksan rohkeasti avukseen vuonna 2008 ja siitä ura lähti käyntiin, muistelee Catzin tärkeänä taustavoimanana yli 15 vuotta toiminut Seppo Karjalainen.

Hän kuvaa Haakanaa hyväksi taktikoksi, joka on erityisen taitava hankaloittamaan vastustajan tekemistä.

- Vaikka soraääniäkin on välillä kuulunut, niin tyytyväisiä olemme olleet. Näytöt ovat sen verran kovat, että ei ole ollut isoa tarvetta keväisin muutosta hakea.

- Catz on ollut naiskoriksen lippulaiva Suomessa. Hyvin hoidettu seura, jossa on tapana hoitaa asiat oikein. Boutros Mali ja Seppo Karjalainen ovat olleet paljon mahdollistajia, antaa Haakana tunnustusta toiseen suuntaan.

Mikä pelillisesti on tehnyt Catzista menestyjän?

- Vielä muutama vuosi sitten harjoittelimme selvästi enemmän kuin muut ja scouttasimme vastustajat huolella. Nyt sarja on täynnä urheilullisia joukkueita mikä on lisännyt meidänkin haasteita.

- Koko naisten liiga on ihan eri tasolla kuin 10 vuotta sitten. Jenkit ovat parempia ja tämä on tuonut myös suomalaisille pelaajille kovempia pelejä, jatkaa Haakana.

HBA:n kaltaisia akatemioita moni toivoo Helsingin ulkopuolellekin. Catzin oma juniorityö on tuottanut viime vuosina muutamia helmiä. Yleensä kuitenkin virta aikuisiän koittaessa vie muualle.

- Marianne Kalin ja Lotta-Maj Lahtinen pelaavat nyt rapakon takana. Veera Pirttinen on Saksan pääsarjassa. Roosa Kosonen löi itsensä läpi meillä viime keväänä. Lotta Hämäläinen jatkaa korisliigaa EBT:ssä ja oli tärkeä palanen mestaruusvuosina (2015 ja 2016) yhdessä Pirttisen ja Kalinin kanssa, taustoittaa Haakana.

Itseään Haakana pitää valmentajana, jonka vahvuutena on hyökkäyspään taktiikat ja kollektiivinen opettaminen. Ajan hermolla pitää pysyä virkavuosista huolimatta.

- Uskon, että koulutuksestani on ollut paljon hyötyä. Joskus tuntuu, että vaadin pelaajilta liikaa suhteessa siihen, kun toimimme kuitenkin puoliammattilaispohjalta.

Siviilityössään erityisopettajana toimiva Haakana kokeili muutaman vuoden päätoimista valmentamista, mutta osa-aikaisuus istui lopulta parhaiten.

- Miesten valmentaminen on ollut välillä esillä korisliigaan, kuten nuorten maajoukkueisiinkin. Katsotaan mitä tuleman pitää. Seuraan tarkasti erityisesti kasvattajaseurani Kouvojen ja Katajan edesottamuksia, kertoo Haakana.

- Katajalle on nostettava hattua upeista esiintymisistä Euroopan kentillä. Voitto Kreikassa keskiviikkona oli taas yksi kirsikka kakkuun.

- Pelasimme itse pari vuotta Baltian liigaa. Hienoja kokemuksia nekin. Eurocupiin osallistuminen lienee realistisin skenaario tulevaisuudessa.

Tälle kaudelle Catzin tavoitteeksi riittää palaaminen maan ykköseksi. Kevään 2017 pronssi ja katkera viime kevään hopea eivät menestysnälkäistä seuraa ja valmentajaa enää innosta.

Kommentti: Catzillä ja Katajalla samoja menestymisen eväitä

Lappeenrannan Catzin menestyksessä naisten Korisliigassa on paljon samaa kuin Katajan miesjoukkueella. Luotettava organisaatio, joka on antanut hyvät eväät menestykseen ja pitänyt talousnarut hallussa.

Seuratoimijoista kaikilla tasoilla huomaa kauas ulospäin, että tämä on meidän juttu. Pidetään siitä huolta ylpeästi, mutta nöyrästi.

1990-luvulla Lappeenrannassa yritettiin vielä yhdessä Namikan suojissa.

Kun tiedämme, miten miesjoukkueelle myöhemmin kävi, niin voimme Catzin vuonna 1996 perustaneita onnitella hyvästä ratkaisusta.

Vaikka Catzillä on Lappeenrannassa ollut omaakin pelaajatuotantoa, niin sinne kuten Joensuuhunkin, on saatu paljon pelaajia maajoukkuetasolta asti koripallon ja tulevan ammatin yhdistämisellä.

Se on auttanut menestysvuosien jatkumoon. Kannettua vettä pitää tuoda toki lisää tasaisin väliajoin.

Naiskoripallon kehittyminen Euroopan kentille on paljon vaikeampaa kuin miehissä.

Resurssit ovat niukemmat ja lajin pitäisi saada jossain merkittävässä kaupungissa iso rooli tai iso rahoittaja taakse. Catzin kokeilu jäi Baltian liigassa kahteen kauteen.

Naisten koripallo on eri seuraamisvaihtoehtojen myötä tullut enemmän suuren yleisönkin tietoon.

Korisliigasta ennakoidaan tänä vuonna ennätystasaista. Näin ollen tasokasta ja vauhdikasta naiskorista kannattaa seurata.

Mikään itsestään selvyys ei liigapaikka ja menestys naisissakaan ole.

Monivuotinen 2000-luvun menestyjä Äänekosken Huima (muun muassa mestaruus vuonna 2003) putosi keväällä ykkösdivisioonaan.

Matkaväsymys iski kaksi vuotta aiemmin vielä pronssilla olleeseen seuraan.