Perjantai, 24.5.2019 
Tuukka, Touko
Urheilu

Miika Tolvanen ja Veeti Ruohtula urakoivat SM-altaassa kymmenen starttia

  • Heikki Arppi
  • Mikko Makkonen
Miika Tolvanen (vas.) ja Veeti Ruohtula pulahtavat tosimielellä Vaasassa altaaseen kymmenen kertaa. Miika Tolvanen (vas.) ja Veeti Ruohtula pulahtavat tosimielellä Vaasassa altaaseen kymmenen kertaa.

Joensuun Uimaseurassa tapahtui päävalmentajan vaihdos kesällä. Juha Turunen siirtyi valmennuspäälliköksi ja Petri Hirvonen otti päivittäisen vetovastuun edustusuimareista.

Hirvonen on tehnyt töitä JoUS:n kärkikaartin kanssa 3,5 kuukautta. Se on lyhyt aika, kun edessä ovat tällä viikolla toiset kauden pääkilpailuista, lyhyen radan SM-uinnit Vaasassa torstaista sunnuntaihin.

JoUS matkustaa Vaasaan kuuden mies- ja kahden naisuimarin voimin. Pari muutakin on alittanut kisarajat, mutta heille olisi pitkä kisamatka huomioiden tarjolla liian vähän startteja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Veeti Ruohtula ja Miika Tolvanen eivät voi valittaa hotellikuolemaa. Kymmenen starttia neljään päivään sopii vain hyväkuntoisille uimareille.

- Miikalla ei tänä syksynä ole ollut yhtään sairauspäivää ja Veetikin on paljon terveempi kuin viime talvena. Jos urakka tuntuu kovalta, on helppo kisojen aikana vähentää matkoja, Hirvonen sanoo.

Joukkueen kuopus, vasta 15-vuotias Akseli Kontiainen on Vaasassa kevyellä ohjelmalla, koska hänen päätähtäimensä on kaksi viikkoa myöhemmin ikäkausimestaruuskisoissa Lappeenrannassa.

Vuosi sitten vastaavista lyhyen radan SM-kisoista tuli vain yksi himmeä nuorten mitali Roope Ruohtulan tuomana, mutta peräti seitsemän nelossijaa.

Pitkän radan kisoissa viime kesänä JoUS sai neljä poikien SM-mitalia, joista kaksi Ruohtulan veljeksille kultaisina ja kaksi ilahduttavasti viesteistä. Veeti Ruohtula pääsi myös nuorten EM-joukkueeseen.

- Tavoitteena on nytkin pysyä viesteissä SM-mitalikannassa, sillä juuri se mittaa seurojen välistä tasoa, myöntää Hirvonen itseään lämmittävimpinä viisi viestiä.

Varsinaista mitalitavoitetta Hirvonen ei ole tehnyt, mutta viestimitalin lisäksi hänellä on vahva luotto Ruohtuloiden lisäksi Roope Eiserbeckin sadan metrin sekauintikuntoon.

Nuorten mestaruudet ratkotaan aamujaksoissa, joista nuorilla on mahdollisuus nousta myös iltajaksojen aikuisten finaaleihin.

Aikuisissa lähintä mitalia lienee Miika Tolvanen.

- Aikuisten SM-mitali olisi silti iloinen yllätys, Hirvonen toppuuttelee.

Joukkueeseen kuuluvat myös Aino Mononen, Veera Venäläinen ja Miiro Vartiainen.