Torstai, 23.5.2019 
Lyydia, Lyyli
Urheilu

”Emme tulleet tänne vain osallistumaan” – Suomen tytöt kotimatkalle historiallinen MM-piste takataskussa

  • STT
Toiselle jaksolle Suomi sai unelma-alun, kun Aino Vuorinen siirsi Suomen 1–0-johtoon Jenni Kantasen ja Annika Huhdan alustuksesta. LEHTIKUVA / HS / JUHANI NIIRANEN Toiselle jaksolle Suomi sai unelma-alun, kun Aino Vuorinen siirsi Suomen 1–0-johtoon Jenni Kantasen ja Annika Huhdan alustuksesta. LEHTIKUVA / HS / JUHANI NIIRANEN
Pettynyt, mutta ylpeä.

Näin voisi summata Suomen alle 17-vuotiaiden joukkueen tuntemukset, kun Estadio Domingo Burguenon valot olivat himmenneet ja pelaajat valuivat kohti bussia.

Viimeinen ottelu oli turnauksen jatkon kannalta merkityksetön, sillä sekä Suomi että kisajärjestäjä Uruguay olivat menettäneet mahdollisuutensa jatkopeleihin. Pelissä oli kuitenkin molemmille turnauksen avauspisteet, jotka jaettiin 1–1 tasapelin päätteeksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Pettymys oli ensimmäinen asia, mikä paistoi kaikkien kasvoilta. Tuolla pelillä emme olisi kuitenkaan ehkä saaneetkaan enempää. Voimme olla ylpeitä tasapelistä, emme tulleet tänne vain osallistumaan, Suomen maalin iskenyt Aino Vuorinen totesi.

Todellisuudessa pelissä oli vieläkin enemmän: lähes kaksi vuotta kestänyt matka oli tullut päätökseensä, ja ottelu oli joukkueelle viimeinen yhdessä.

Kotiinviemisiksi paljon motivaatiota

Suomi oli asettanut turnauksen tavoitteeksi puolivälieräpaikan, joka jäi Ghanalle ja Uudelle-Seelannille hävittyjen otteluiden jälkeen haaveeksi. Pettymyksestä huolimatta MM-turnaus oli 16-vuotiaalle hyökkääjälle ikimuistoinen. Kotiinviemisiksi on muutakin kuin kunnia kuulua siihen harvalukuiseen suomalaisjoukkoon, joka on onnistunut maalinteossa MM-kisatasolla.

–  Huomasin, missä menemme kansainvälisesti. Nyt pitää lähteä kehittämään niitä juttuja, mitä täällä on huomannut, että tarvitsee kehittää. Olen saanut tästä paljon motivaatiota, seuratasolla espoolaista Honkaa edustava Vuorinen totesi.

Mielessä pysyvät mahdollisesti myös äidin lämpimän halauksen kera jakamat vinkit tappioon päättyneen Ghana-pelin päätteeksi.

–  Hän sanoi hyvin, että MM-turnaus oli yksi unelmistamme. Tänne pääsemällä olemme päässeet jo pitkälle ja sen olemme tehneet joukkueena.

Suomen päävalmentaja Marko Saloranta otti syyt niskoilleen:

Historian ensimmäinen tyttöjen MM-tasolla saavutettu piste ei paljoa päävalmentajan mieltä lämmittänyt, ja Marko Salorannan mukaan turnauksen jatkopaikka kaatui helppoihin maaleihin sekä tehottomaan hyökkäyspeliin.

–  Päästimme esimerkiksi Ghanaa vastaan pari melko helppoa maalia. Hyökkäyspelimme ei ollut tasolla, jota se oli esimerkiksi Euroopan turnauksessa. Uusi-Seelanti pelissä jäimme todella paljon tasostamme. Koko turnauksessa pelasimme kaksi hyvää 45 minuuttista, Saloranta luetteli syitä aikaiseen kotiinlähtöön.

–  Mutta luonnollisesti suurin syyllinen istuu tässä. Pelaajat antoivat kaikkensa. Voimme joukkueena pelata paremmalla tasolla, mutta otan vastuun siitä, että emme suoriutuneet tämän paremmin.