Torstai, 23.5.2019 
Lyydia, Lyyli
Urheilu

Skotlanti ja Serbia etenivät Kansojen liigan pudotuspeleihin Huuhkajien seuraksi

  • STT
Skotlanti ja Serbia ovat selviytyneet lohkovoittajina Suomen ja Norjan seuraksi jalkapallon Kansojen liigan C-divisioonan pudotuspeleihin.

Skotlanti ratkaisi A-lohkon voiton kaatamalla Israelin kotonaan 3–2. Serbia taas varmisti C-lohkon voiton jyräämällä Liettuan 4–1. Molemmat myös nousevat lohkovoittajina Kansojen liigan B-divisioonaan.

Pudotuspelit pelataan maaliskuussa 2020 ja ne koostuvat yksiosaisista välieristä ja yksiosaisesta finaalista. Finaalin voittaja pääsee kesän 2020 EM-lopputurnaukseen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suomi joutuu näillä näkymin pelaamaan välieräottelunsa vieraskentällä, sillä lohkovoittajien vertailussa Huuhkajat jää Serbian ja Norjan taakse. Pudotuspelien kokoonpano voi kuitenkin vielä muuttua. Niiden maiden, jotka lunastavat EM-kisapaikkansa ensi vuonna pelattavista varsinaisista karsinnoista, ei tarvitse osallistua pudotuspeleihin. Jos yksi tai useampi C-divisioonan pudotuspeleihin selvinneistä joukkueista selviää EM-kisoihin karsintojen kautta, nousee niiden tilalle muita C-divisioonan joukkueita.

On siis vielä täysin mahdollista, että Suomi saa kotiedun. Huuhkajat voi toki myös selvitä EM-kisoihin karsinnoista ja välttää pudotuspelit kokonaan.

Skotlanti selvisi säikähdyksellä

A-lohkon voitto oli vielä täysin auki ennen päätöskierrosta, sillä Skotlanti ja Israel olivat tasapisteissä ennen päätöskierroksen kohtaamistaan Glasgow'ssa ja Israelille riitti tasapeli lohkovoittoon.

Beram Kayal hiljensi kotiyleisön viemällä Israelin johtoon jo 9. minuutilla, mutta sen jälkeen pääosaan nousi Celtic-laituri James Forrest, joka iski Skotlannille hattutempun.

–  Tämä oli upea ilta. Jääminen maalin tappiolle 10 minuutin kohdalla oli raskasta, mutta näytimme kovan luonteemme, Forrest sanoi.

Serbia oli ennen C-lohkon päätöskierrosta kaksi pistettä Romanian edellä. Avauspuoliaika Liettuaa vastaan oli maaliton, ja kun Romania meni samaan aikaan johtoon Montenegron vieraana, uhkasi Serbia menettää lohkovoittonsa.

Toisella puoliajalla Serbia kuitenkin seilasi vakuuttavaan voittoon, ja Romania joutui pettymään 1–0-voitostaan huolimatta.

Ruotsi nousi ylimpään divisioonaan

B-divisioonassa Ruotsi nappasi lohkovoiton ja nousun ylimpään eli A-divisioonaan. Ruotsi tarvitsi päätösottelussa kotivoiton Venäjästä, ja sen se myös otti.

Victor Lindelöfin osuma avauspuoliajan lopulla ja Marcus Bergin 72. minuutin maali sinetöivät Ruotsille makean voiton.

Ruotsi ja Venäjä päätyivät lohkossa tasapisteisiin, mutta parempi saldo keskinäisistä otteluista käänsi tilanteen ruotsalaisten eduksi.

Nousun A-divisioonaan olivat jo aiemmin varmistaneet Ukraina, Bosnia-Hertsegovina ja Tanska.

D-divisioonassa Euroopan uusin maajoukkue Kosovo otti lohkovoiton murskaamalla Azerbaidzhanin 4–0. Arber Zeneli teki hattutempun Kosovolle, joka pääsee pudotuspeleihin pelaamaan paikasta vuoden 2020 EM-kisoihin Valko-Venäjän, Makedonian ja Georgian kanssa.