Lauantai, 17.11.2018 
Einari, Eino
Moottoriurheilu

Tommi ja Miika Mäkinen tähtäävät SM-joukkuemitaliin

  • Karjalainen
  • Reijo Savolainen
Motocross-kuskit Tommi ja Miika Mäkinen harjoittelevat 3–4 kertaa viikossa Kontiolahden radoilla Onttolassa ja Uurossa. Motocross-kuskit Tommi ja Miika Mäkinen harjoittelevat 3–4 kertaa viikossa Kontiolahden radoilla Onttolassa ja Uurossa.

Pohjois-Karjalan Moottorikerhon motocross-veljekset Tommi, 26, ja Miika Mäkinen, 21, ovat koko ajan yhdessä.
Kaksikolla pitää kiirettä kesäisin, kun kisojen ja harjoitusten lisäksi on huollettava itse moottoripyörät ja käytävä töissä rakennusalan yrityksessä.
Motocross-kuskit harjoittelevat 3–4 kertaa viikossa Kontiolahden radoilla Onttolassa ja Uurossa.
Tulosta on tullut, sillä Tommi Mäkinen nappasi puolitoista viikkoa sitten MX1-luokan eli 450-kuutioisten Suomen mestaruuden. Miika oli samassa sarjassa SM-kuutonen.


Veljeltä oppia

Veljeksistä Rantakylässä asuvalla Tommilla on enemmän kokemusta ja harjoittelua alla ja sitä kautta parempi vauhti ja kunto. Lehmossa asuva Miika on parantanut koko ajan tekemistään ja alkaa olla kohta Tommin tasolla.
Vai mitä mieltä ovat veljekset?
– Jos olen väsynyt, niin Miikalla on saumat. Hän on voittanut minut tällä kaudella kahdesti. Kerran kaaduin ja toisella kerralla minulla oli flunssa, Tommi Mäkinen virnistää.
Veljet kirittävät toisiaan harjoituksissa ja kisoissa, mikä hyödyttää molempia.
– Olen kehittynyt, koska olen yrittänyt pysyä Tommin perässä. Hän on opettanut ja neuvonut minua, Miika kehuu.


SM-sarja mielessä

Tommi Mäkinen keskittyi aiempina vuosina pelkästään motocrossiin, mutta ura ulkomailla ei auennut. Nyt hän panostaa SM-sarjaan ainakin vielä ensi vuoden ajan.
– Vaikka ajoin SM-kultaan, niin sairastelin kesällä, joten olisi mukava ajaa vielä yksi ehjä kausi, Tommi miettii.
Tommi Mäkinen kilpaili puolitoista vuotta sitten myös MX3-luokan MM-sarjan osakilpailuissa. MM-sarjassa ajaminen vaatii sekä vauhtia että rahaa.
– Siellä pitäisi päästä kymppisakkiin, jotta saisi palkintorahoja ja ajaminen olisi kannattavaa. Jokaisessa kilpailussa on tuhannen euron starttimaksu. Olisin päässyt vuosi sitten MX1-luokan MM-osakilpailuun Latviaan, mutta se jäi välistä loukkaantumisten takia, Tommi kertoo.

Suosikkien joukossa

Mäkiset ja Iiro Laitinen tavoittelevat mitalia viikonloppuna Hyvinkäällä ajettavasta SM-joukkuekilpailusta. Pohjois-Karjalan Moottorikerhon joukkue kuuluu suosikkeihin Helsingin ja Hyvinkään joukkueiden jälkeen.
Mestarisuosikki Hyvinkään riveissä ajavat MX3-luokan MM-sarjan nelonen Antti Pyrhönen, MX2-luokan Suomen mestari Atte Jousi ja aiemmin urallaan paria SM-kultaa juhlinut Jukka Pirinen.
Helsingin joukkueeseen kuuluvat Kimi Räikkösen tallista tutut MM-sarjaa ajaneet Ludde Söderberg ja Toni Eriksson sekä Tomi Konttinen.
– Hopeaan tai pronssiin on hyvät mahdollisuudet, Mäkiset näkevät.
Pohjois-Karjalan Moottorikerho ei ole saavuttanut koskaan joukkuekilpailun SM-mitalia. Kaksi vuotta sitten joukkue oli neljäs, mutta tuolloin Miika Mäkinen oli sivussa loukkaantumisen takia.
Noin 30 joukkueen SM-kilpailussa ajetaan kolme kisaerää. Jokainen kuljettaja ajaa kahdessa erässä. Joukkueen kuudesta suorituksesta lopputuloksiin lasketaan viisi parasta ajoa.
Yksi erä kestää 30 minuuttia ja kaksi kierrosta päälle. Moni ei arvaa, miten rankka suoritus on kilpailijoille.
– Sykekeskiarvoni on kisoissa 180 ja harjoituksissa 173. Laji vaatii yllättävän paljon fyysistä kuntoa. Väsyneenä ei voi mennä ajamaan, koska se on vaarallista, Tommi Mäkinen muistuttaa.