Tiistai, 25.2.2020 
Tuija, Tuire, Vanessa
Urheilu

Mäkäräinen voitti Sloveniassa maailmancupin pikakisan – "Tuntui monta kertaa, että lennän selälleni"

  • STT
Ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen palasi omalle tasolleen naisten maailmancupin pikakilpailussa Slovenian Pokljukassa. Torstaina normaalikilpailussa neljä sakkoa ampunut Mäkäräinen selviytyi pikakisan kahdelta ampumapaikalta ilman ohilaukauksia ja hiihti ylivoimaiseen voittoon.

Mäkäräinen jätti 7,5 kilometrin sprinttimatkalla toiseksi sijoittunutta Italian Dorothea Wiereriä 14,8 sekuntia ja kolmanneksi ehtinyttä Ranskan Justine Braisazia 42,1 sekuntia. Myös he säästyivät kilpailussa sakkokierroksilta.

Mäkäräinen ei halunnut tehdä parissa päivässä tarkentuneesta ammunnastaan elämää suurempaa numeroa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Hassua, että kaikki tekevät siitä (ammunnasta) suuremman ongelman kuin minä itse, Mäkäräinen naurahti Ylen haastattelussa.

Vaikka maailmancup-uran 24. ykkössija heltisi selvällä erolla, kilpailu ei ollut Mäkäräiselle läpihuutojuttu.

–  Oli vähän vaikea alusta hiihtää, kun oli tullut uutta lunta ja rata oli liipalla. Tuntui monta kertaa, että lennän selälleni, hän muisteli.

Ensi tammikuussa 36 vuotta täyttävä Mäkäräinen on niin kokenut urheilija, etteivät häntä hetkelliset takaiskut heilauta.

–  Pitää luottaa omaan tekemiseen, eikä vetää paniikkia päälle.

Viluinen voittaja

Lehdistötilaisuudessa nähtiin iloa säteilevä voittaja, jolla oli kuitenkin hieman vilu.

–  Umpijäässä, kuten aina kisan jälkeen, Mäkäräinen nauroi kysymykseen päällimmäisestä tunteesta.

Kuuma tee auttoi sulattamaan, mutta miltä voitto nyt sitten oikeasti maistui?

–  Hunajalta, mustikkateeltä ja banaanilta, nauru jatkui vielä katseella kattauksen suuntaan.

–  Mutta vähän yllättynyt olen. Syksy oli sen verran hankala, että silloin tuntui että mitähän tästä tulee, olikohan tämä nyt virhe tämä vuosi (uran jatkaminen). Mutta kun lumille siirryttiin, niin alkoi tuntua että kroppa alkaa ottamaan vastaan kovempiakin harjoituksia. Lumijakso on ollut hyvä.

Pokljuka päättyy huomiseen takaa-ajoon, johon Mäkäräinen pääsee hienosta asemasta. Uran 25. mc-voittoa hän ei kuitenkaan mieti etukäteen, tietenkään.

–  Toivon, etten ajattele sitä (voittoa) missään vaiheessa, kuin ehkä korkeintaan viimeisellä kierroksella. Se toimi tänäänkin: keskittyy tekemiseen, pala kerrallaan menemiseen. Silloin yleensä tulee parempi tulos.

–  Olen ollut tässä tilanteessa ennenkin, ei tämä niin hirveästi hätkäytä. Huominen on oma kisansa, ja ammuntaanhan se kulminoituu sekin.

Mari Ederillä tuskaisa kisa

Mari Ederin kisa oli kehno: kaksi sakkokierrosta ja hänelle hyvin huono hiihto. Ihme se ei ollut, sillä maalissa oli hyvin huonovointisen oloinen urheilija.

–  Oli todella hankala päivä. Eilen tein ratkaisun, että yritän herätellä lihaksia, kun torstain hiihto oli niin pehmeän oloinen. Ja se meni niin ytimiin, että ei toiminut yhtään. Nyt on vähän huono olo, kun on ollut vähän ahtaalla, Eder sopersi.

–  Jalat ovat kireän ja hankalan oloiset. Jo ensimmäisen kierroksen tasaisella tajusin, että tänään tulee pitkä päivä.

Huonovointisuus tuli liian rankasta koettelemuksesta ja väsymyksestä.

–  Se tulee siitä, kun joutuu niin vasten kroppaa taistelemaan, kun ei kulje yhtään. Pakko vain selvitä.

Mäkäräiselle hieman yli kaksi minuuttia hävinnyt Eder pääsi 60 parhaan joukkoon eli huomiseen takaa-ajoon. Ajatus seuraavan päivän rutistuksesta ei ymmärrettävästi oikein herkulliselta tuntunut heti kisan jälkeen.

–  En tiedä, uupunut Eder kuittasi tuntemukset takaa-ajoon.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa