Lauantai, 29.2.2020 
---
Hiihtolajit

Kommentti: Matti Nykänen hihkui innoissaan etupenkillä, kun "Bosnian rallimestari" kaahasi alas vuorilta

  • Heikki Arppi
  • Ari Ojala / Lehtikuva
Matti Nykänen saavutti Sarajevon olympialaisissa vuonna 1984 olympiakultaa ja -hopeaa. Matti Nykänen saavutti Sarajevon olympialaisissa vuonna 1984 olympiakultaa ja -hopeaa.

Erittäin monella suomalaisella on henkilökohtaisiakin kokemuksia Matti Nykäsestä. Jyväskylän hulivili oli niin monessa mukana, että kontaktipintaa löytyi.

Karjalan Heilin päätoimittajana ollessani tapasin Nykäsen viimeisen kerran hänen saapuessaan laulamaan Joensuuhun. Silloin tuli puheeksi pari vanhaakin kohtaamista Sarajevon ja Calgaryn olympialaisista.

Sarajevossa vuonna 1984 Nykänen oli 20-vuotiaana ensimmäisissä olympialaisissaan. Hänestä aisti, että koulut olivat jääneet hunningolle ja urheilu ollut lapsesta asti kaiken keskiössä. Vaikka Matti Pulli, Nykäsen kehuma "Maisteri", yritti parhaansa, luisui nuori mäkimies väärillekin teille.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Seurasin, kun joukkuekaverit lukivat Nykäselle päivän suomalaisia lehtiä. Jo koulua haitannut lukihäiriö esti häneltä sujuvan lukutaidon.

Nykäsestä olisi voinut tulla myös moottoriurheilija: mäkihypyn vaatima uskallus ja rämäpäisyys tuli näkyviin aika ajoin, vaikka varsinkin vieraampien ihmisten seurassa hän oli tuolloin vaatimatton oloinen, jopa syrjään vetäytyvä.

Liftasin kisajärjestäjien kuljetukseen Sarajevossa pari kertaa viiden hyppyrimäen keskuksesta, Igman Olympic Jumpsista alas kaupunkiin, kerran olympiakomitean valmennuspäällikön Kalevi Tuomisen kanssa, kerran kyydissä istui etupenkillä itse Matti Nykänenkin.

Kuski oli kiinnostunut suomalaisesta urheilusta ja tunsi nimeltä varsinkin Ari Vatasen. Kuultuaan, että asuin lähes Vatasen synnyinseudulla, kuljettaja innostui. "Olen Bosnian rallimestari", hän selvitti puutteellisella englannillaan ja sitten tultiin vuorilta alas melkoista haipakkaa.

Kuljettaja osasi ajaa serpentiinit, joten puheet ralliharrastuksesta taisivat pitää paikkansa. Pidin silti takapenkillä kiinni kaikesta mahdollisesta, mutta Nykänen hihkui innoissaan rattimiehelle: "Kovempaa, kovempaa!"

En yhtään ihmetellyt, että Nykänen hyppäsi seuraavana vuonna Planicassa lentomäen uuden pituus-ME:n 191 metriä. Rajojen kokeilu ja vaaran kaipuu näkyi myöhemminkin hänen ristiriitaisessa elämässään.

Teksti: Heikki Arppi

Lisää aiheesta:

Matti Nykäsen ja Matti Pullin, 82, tapaaminen palvelutalossa oli täynnä lämpöä vuonna 2016 - "Olin Maisterille murheenkryyni", Nykänen muisteli

18-vuotiaana MM-kultaa hernerokkasumussa Holmenkollenilla, olympiakultaa Sarajevossa ja jättipotti Calgaryssä - katso kuvat edesmenneen Matti Nykäsen uran varrelta

Jännititkö kotisohvalla olympiamäkeä tai kävitkö keikalla? Kerro meille muistosi legendaarisesta mäkikotkasta

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa