Maanantai, 19.8.2019 
Mauno, Maunu
Urheilu

Kotimainen jalkapallojohto ymmärtää fanihuolet ulkomaalaisomistuksesta: "Sitä historian painolastia on"

  • STT
HIFK:n uusi pääomistaja on kiinalaisliikemies  ”Lucas” Chang Jin.  LEHTIKUVA / Roni Rekomaa HIFK:n uusi pääomistaja on kiinalaisliikemies ”Lucas” Chang Jin. LEHTIKUVA / Roni Rekomaa
Jalkapalloliigassa pelaava Helsingin IFK esitteli maanantaina uuden pääomistajansa, kiinalaisliikemies Chang Jinin. Ja ei aikaakaan, kun kotimaisen jalkapallon aiemmat synkät muistot ulkomaalaisomistuksesta pulpahtivat pintaan, ja etenkin aina intohimoiset HIFK-kannattajat toivat julki huoltaan seuransa tilasta ja tulevaisuudesta.

Liigassa ja Palloliitossa huoli ymmärretään, toteavat liigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa ja liiton pääsihteeri Marco Casagrande.

–  Tässä on varmasti sitä historian painolastia, noista muutamista ei-niin-onnellisesti päättyneistä tapauksista. Se (huoli) on ihan inhimillistä, Marjamaa sanoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Fakta on, että ulkomaista omistusta ei ole kielletty, eikä sitä oikein voisikaan kieltää. Lajimme on globaali, ja aika monessa muussa maassa ja sarjassa on jo pitkään ollut ulkomaista omistusta. Vaikea meidän on lähteä määrittelemään mitkä omistukset olisivat kiellettyjä, se olisi syrjivää, Casagrande muistuttaa.

"Näinhän se kapitalismi toimii"

HIFK piti liigaa "hyvin kärryillä" omistajuuskuvioistaan, ja Marjamaan mukaan Changin "bisneslogiikka on selkeä". Sitä bisnestä hän teki aiemmin Tanskan liigan Vejlessä.

–  Juttelin tanskalaiskollegani (paikallisen pääsarjan johtajan) Claus Thomsenin kanssa, ja he kävivät siellä isot seurantaprosessit läpi. Logiikka on selkeä, ovat investoineet tietyn miljoonamäärän, ja parissa vuodessa saaneet sen pelaajakaupoilla takaisin ja käännettyä seuran tuoton positiiviseksi. HIFK:n uudet omistajat ovat tehneet tätä bisnestä ja yrittävät löytää tietyn markkinaraon täältäkin. Näinhän se kapitalismi toimii myös jalkapallossa.

–  Eri keskustelu on sitten, että tarkoittaako se sitä, että pelaajat liikkuvat huomattavasti enemmän ja tuleeko muutoksia joukkueeseen. Se liittyy jalkapalloon hyvin vahvasti, maailmalla ja Suomessakin joukkueet vaihtuvat joka vuosi. Pelaajaliikenne kuuluu lajiin, mutta missä mittakaavassa, on varmasti se mikä nostattaa tunteita ja keskustelua.