Tiistai, 26.5.2020 
Minna, Vilma, Miina
Urheilu

Niki Laudan kuolema kosketti syvästi F1-maailmaa – "Niki pysyy aina sydämissämme"

  • STT
F1-sarjan kolminkertaisen maailmanmestarin Niki Laudan kuolema sai lukuisat ihmiset eri puolilta maailmaa muistelemaan ajajalegendaa. F1-mestareista muun muassa Fernando Alonso, Jenson Button ja Damon Hill ottivat sosiaalisessa mediassa osaa Laudan kuolemaan.

–  RIP Niki, Mercedeksen suomalaiskuljettaja Valtteri Bottas tviittasi käyttäen aihetunnisteena sanaa legenda.

Maanantaina kuolleen Laudan, 70, merkitys autourheilulle oli erittäin suuri. Hän oli paitsi menestynyt kuljettaja myös muun muassa tv-kommentaattori, tallipäällikkö ja neuvonantaja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Itävaltalaisen Laudan perheen tiedotteen mukaan ajajamestari kuoli maanantaina rauhallisesti läheistensä ympäröimänä. Laudalle tehtiin kahdeksan kuukautta sitten keuhkonsiirto-operaatio.

Suorapuheisuudestaan tunnettu Lauda voitti maailmanmestaruuden vuosina 1975 sekä 1977 Ferrarilla ja 1984 McLarenilla.

–  Jokainen Ferrarilla on syvästi surullinen rakkaan ystävämme Niki Laudan kuolinuutisesta. Hän voitti kolmesta maailmanmestaruudestaan kaksi tallissamme ja on aina meidän ja kaikkien Ferrari-fanien sydämissä. Vilpittömät surunvalittelumme menevät hänen perheelleen ja ystävilleen, Ferrari tviittasi virallisella tilillään.

Liekkien jälkeen takaisin radoille

Lauda muistetaan voittojensa lisäksi ennen kaikkea vakavasta onnettomuudesta, joka tapahtui Nürburgringillä 1976. Laudan Ferrari osui kovassa vauhdissa pylvääseen, sinkoutui takaisin radalle ja syttyi tuleen.

Monet pelkäsivät, ettei pahoja palovammoja käsiinsä sekä kasvoihinsa saanut ja myrkyllisiä kaasuja hengittänyt Lauda selviäisi hengissä. Hän kuitenkin selvisi onnettomuudesta ja palasi kuuden viikon päästä kisoihin.

Lauda päätti F1-uransa vuonna 1985 McLarenilla.

–  Kaikki McLarenilla ovat syvästi surullisia kuullessaan ystävämme, kollegamme ja vuoden 1984 formula 1:n maailmanmestarimme Niki Laudan poismenosta. Niki pysyy aina sydämissämme ja vaalittuna historiassamme, Laudan ex-talli tviittasi virallisella tilillään.

Sosiaalinen media täyttyi surunvalitteluista, kun Laudan fanit, tuttavat ja kollegat kommentoivat suru-uutista. Myös monet muut moottoriurheilijat kuin F1-kuljettajat muistelivat Laudaa.

Ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari Casey Stoner luonnehti Laudaa todelliseksi ikoniksi ja moottoriurheilun legendaksi.

–  Ajatukseni ovat hänen perheensä ja rakkaidensa luona tällä hetkellä, hän sanoi Twitterissä.

Lauda oli tuomassa Hamiltonia Mercedekselle

Vuodesta 2012 Lauda toimi Mercedeksen johtajistossa ja oli vaikuttamassa siihen, että moninkertainen mestari Lewis Hamilton tuli talliin.

Viime elokuussa Laudalle tehtiin kiireellinen keuhkosiirto Wienissä keuhkoinfektion vuoksi. Aiemmin hänellä oli ollut ongelmia myös munuaistensa kanssa, ja hänelle oli tehty kahdesti munuaisensiirto.

Lauda keskeytti F1-uransa vuoden 1979 lopulla ja keskittyi toiseen intohimon kohteeseensa eli siviili-ilmailuun. Vuonna 1982 hän teki paluun F1-radoille, tällä kertaa McLarenin talliin.

Niki Laudan perheeseen kuuluu yhteensä viisi lasta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa