Maanantai, 1.6.2020 
Teemu, Nikodemus
Yleisurheilu

Kolumni: Jukka Keskisalo juoksi jo nuorena tennispallovarkaat kiinni

  • Jarmo Sieviläinen

Jukka Keskisalon Euroopan mestaruus on kaikkien aikojen koskettavin urheilusuoritus, mitä tällainen 25-vuotias heppu on ehtinyt kokea. Kyllä täältä susirajaltakin voi tulla Euroopan kovimpia juoksijoita.

Mestaruus vaatii sen, että kaikki menee nappiin. Pelkästään se ei riittänyt, että hitaasti alkanut finaali oli kuin pedattu hurjasta kiristään tunnetulle Keskisalolle. Keskisalo oli elänyt viime syksystä lähtien joka päivä niin, että se mahdollistaisi täysipainoisen suorituksen EM-finaalissa.

Näin miestä Kalevan kisoissa hänen juoksujensa välipäivänä. Kisojen paikan päällä seuraamisen sijaan hän paineli lepäämään hotellihuoneeseen ja valmistautumaan seuraavan päivän kisaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Keskisalon toiminnasta onkin huokunut kurinalainen harjoittelu ja valmistautuminen. Kaikki on tehty oman urheilun ehdoilla.

Kun tähän lisätään Keskisalon vahva henkinen puoli, alkaa EM-voittoa ymmärtää. Samanlaista taistelutahtoa, itsevarmuutta ja tervepäisyyttä en ole vielä tavannut kenenkään muun urheilijan kohdalla. Keskisalo ei perjantainakaan kovista paineista huolimatta hötkyillyt juoksussa vaan lähti kiriin juuri silloin kuin pitikin.

Erityisesti Keskisalon EM-kullassa lämmittää se, että siihen pystyi joensuulainen perusjätkä, joka on kasvanut samoissa tilanteissa ja noussut yhteisistä oloista huipulle.

Utran alakoulun, Rantakylän yläkoulun ja Joensuun yhteiskoulun lukion kasvatti oli toki jo nuorena lahjakas juoksija. Joensuun koulujen välisissä tuhannen metrin juoksukisoissa ykkösestä ei ollut epäselvyyttä.

Pelkkä lahjakkuus ei kuitenkaan riitä. Kuten monet muutkin huiput Keskisalo kokeili nuorena läpi eri lajit jääkiekosta ja kaukalopallosta hiihtoon ja jalkapalloon. Omaksi jutuksi löytyi kestävyysjuoksu.

Aloittelin omaa jääkiekkourani aikoinaan puolustajana samassa Rantakylän pojista kootussa kentällisessä Jukan kanssa. Keskisalo oli kohtuullisen hyvä hyökkääjä, mutta parhaiten mieleen jäivät nuoren pojan itsevarmat tuuletukset vastustajan vaihtopenkin edessä maalinteon jälkeen.

Ihan sama virne Jukalla oli naamalla silloin kuin perjantai-iltana Ullevin stadionilla.

Yläkoulussa Keskisalon kanssa tuli jäätyä joskus ruokailun jälkeen suusta kiinni urheilusta puhuttaessa. Jukka on seurannut aina tarkasti eri lajeja ja mies on etenkin yleisurheilun osalta kävelevä tietosanakirja. Kiinnostus lajiin on historiaa myöten sataprosenttista.

Yläkouluvuosina urheilevien nuorten suosituksi pelipaikaksi tulivat Rantakylän asfalttiset (ja ilmaiset!) tenniskentät. Ainoa harmi oli, että reunimmaisen kentän vierestä puuttui verkko ja pallot pääsivät viuhumaan läheiseen metsään.

Kenttien ympärillä pyöri sekalaista sakkia. Kerran eräät pojat nappasivat pelaamassa olleen Keskisalon tennispallot metsästä salaa mukaansa. Keskisalo huomasi tämän ja huusi pojille, jotka tietenkin pinkoivat pallot käsissä karkuun. Se oli pahin mahdollinen virhe, sillä Jukka juoksi tunnetulla kirivaihteellaan pojat hetkessä kiinni. Ja niinpä "Kese" sai pitää pallonsa.

Yläkouluajoista mieleen jäi myös Keskisalon ja muiden silloisten kavereiden kaukalopallon puulaakijoukkue RC Kalma. Rantakylän kaukaloilla sai monet makeat naurut Kalman suorituksista – niin kirjavaa sakkia joukkueessa pelasi.

Soitin Keskisalon EM-voiton jälkeen yhdelle tuon kaukalopallojoukkueen kavereista. Huvittavaa oli huomata ihmisten erilaisuus. Häntä ei metsästyskaveri Keskisalon mestaruus kiinnostanut pätkääkään. Juoksu oli jäänyt katsomatta – mielessä taisi jo pyöriä mahdolliset tulevan syksyn metsästysreissut Keskisalon ja muiden kavereiden kanssa.

Lukioon mentäessä Keskisalo joutui jättäytymään kaveriporukoiden peleistä pois. Pelkona oli, että juoksijan jalat menevät hajalle harrastusmielessä – mutta välillä hyvinkin vakavasti – pelatuissa piha- ja puulaakipeleissä.

"Jäniksen" lempinimekseen saanut Keskisalo teki juoksulenkkejä joka aamu ennen lukioon lähtemistä, mikä tuntui myöhässä ja unisina aamutunneille saapuneista aivan käsittämättömältä.

Lukioaikoina Keskisalosta tehtiin myös Karjalaiseen ensimmäinen isompi henkilöjuttu. Keskisalo valitteli koulussa liian hehkuttavaa otsikkoa "Jukalla on Suomen paras kiri". Nyt voi Keskisalollekin sanoa, että kyllä se kiri taitaa olla Suomen – ja koko Euroopan – paras.

Kuten monilla muillakin, lukiossa alkoi Keskisalon tähän päivään asti kestänyt seurustelu. Keskisalo on edennyt elämässään urheilun ehdoilla, mikä on vaatinut varmasti paljon kaikilta lähipiiriin kuuluvilta. Yleisurheilussa loukkaantumisia ja pettymyksiä tulee paljon. Etenkin silloin tukijoukkoa tarvitaan.

Keskisalon kaksi edellistä kesää menivät jalkavammoista toipuessa. Miehen ärsytyksen tunteen pystyi vain kuvittelemaan. Molempina vuosina hän oli koko talven panostanut täysillä urheiluun ulkomaan leirejä myöten, mutta saikin vamman keväällä juuri ennen kisojen alkamista.

Kaikki Keskisalon kokemat vaikeudet huomioiden Euroopan mestaruus maistuu enemmän kuin makealta. Vaikeuksien kautta voittoon on klisee, mutta tässä tapauksessa se pitää täysin paikkansa.

Onnea vielä Jukka kaikkien Rantakylän kasvattien puolesta!

Kirjoittaja on Karjalaisen urheilutoimittaja ja Jukka Keskisalon entinen peli- ja koulukaveri.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa