Torstai, 2.7.2020 
Mari, Maria, Marika
Urheilu

Tästä alkaa seitsemän kuukauden odotus kohti historiallista EM-turnausta – marraskuun lopun lohkoarvonnassa selviää, missä kaupungeissa Huuhkajat pelaa

  • STT
Miesten jalkapallomaajoukkueen perjantainen voitto Liechtensteinista ja historiallisen EM-kisapaikan varmistuminen on erään, vuosikymmeniä kestäneen tarinan päätös. Tietyssä mielessä euforinen perjantai-ilta on kuitenkin vasta aloituspotku taipaleelle kohti Suomen ensimmäistä arvoturnausta.

Näin etenee matka kohti EM-kisoja:

Kreikasta kansanjuhlaan

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Huuhkajilla on jäljellä vielä yksi ottelu näissä karsinnoissa. Liechtenstein-voiton ansiosta maanantaina pelattavassa vierasottelussa Kreikkaa vastaan ei ole enää järisyttävän suurta panosta, vaikka se voikin vielä vaikuttaa siihen, mihin arvontakoriin Suomi päätyy.

Kreikka-ottelun jälkeisenä päivänä eli tiistaina 19. marraskuuta Suomen kisapaikkaa juhlitaan Helsingin Kansalaistorilla, jossa järjestetään Huuhkajien kansanjuhla. Kaikille avoimessa yleisötapahtumassa on paikalla koko Huuhkajien joukkue, ja siellä esiintyy useita kotimaisia huippuartisteja.

Tiistaina myös pelataan karsintojen varsinaisen lohkovaiheen viimeisetkin ottelut, jonka jälkeen on selvillä 20 joukkuetta EM-turnauksen 24 joukkueen kokoonpanosta. Loput neljä selviävät maaliskuussa pelattavissa pudotuspeleissä, mikä on uusi vaihe tämänkertaisissa EM-karsinnoissa. Aiemmissa kisoissa kaikki kisajoukkueet ovat olleet selvillä jo edellisvuoden marraskuussa jatkokarsinnan jälkeen.

Maaliskuun karsintaturnaus olisi ollut takaporttina myös Huuhkajille, mikäli kisapaikka ei olisi J-lohkosta irronnut, sillä viimevuotisen Kansojen liigan lohkovoittonsa myötä Suomella olisi ollut varma paikka pudotuspeleihin.

Huuhkajien lohko selviää kahden viikon päästä

EM-lopputurnauksen lohkot arvotaan kuitenkin jo kauan ennen kuin loputkin joukkueet ovat selvillä, sillä arvonta suoritetaan jo kahden viikon päästä 30. marraskuuta Bukarestissa Romaniassa. Neljä pudotuspelien kautta kisoihin pääsevää maata kulkevat arvonnassa vain nimillä pudotuspelivoittaja 1, 2, 3 ja 4.

24 maata arvotaan kuuteen neljän maan lohkoon. Suomi on joko arvontakorissa kaksi, kolme tai neljä. Huuhkajien kori ratkeaa tiistaina, kun selviää, miten Suomi sijoittuu lohkokakkosten vertailussa.

Toisin kuin aiemmilla EM-turnauksilla, ei vuoden 2020 EM-kisoilla ole yhtä tai kahta isäntämaata vaan turnaus järjestetään 12 kaupungissa eri puolilla Eurooppaa. Poikkeuksellisella formaatilla juhlistetaan EM-turnauksen 60-vuotisjuhlavuotta. Huuhkajien faneille selviää siis marraskuun lopun arvonnassa, missä maissa Suomi kisoissa pelaa.

Kussakin lohkossa pelataan kahdella eri paikkakunnalla. Matkustamisen kannalta lähin lohko Suomelle olisi B-lohko, jonka ottelut pelataan Pietarissa ja Kööpenhaminassa. Muut kisakaupungit ovat Rooma, Baku, Amsterdam, Bukarest, Lontoo, Glasgow, Bilbao, Dublin, Budapest ja München.

Suomen arvokisaneitsyys menee 12.

Arvonnan jälkeen alkaa puolen vuoden odotus kohti kisoja, ja kevään edetessä Suomessa nousee epäilemättä ennennäkemätön jalkapallohuuma. Päävalmentaja Markku Kanervan täytyy ilmoittaa lopullinen 23 pelaajan ryhmä EM-lopputurnaukseen vähintään kymmenen päivää ennen kisojen avausottelua.

EM-turnauksen avausottelu pelataan 12. kesäkuuta Rooman Stadio Olimpicolla, ja ottelun toinen joukkue on varmuudella Italia. Muut lohkot polkaistaan käyntiin seuraavina päivinä, ja Huuhkajat pelaa kautta aikojen ensimmäisen arvokisaottelunsa viimeistään 16. kesäkuuta.

Turnauksen lohkovaihe päättyy juhannuksen jälkeen 24. kesäkuuta, ja jokaisen lohkon kaksi parasta sekä neljä parasta lohkokolmosta pääsevät neljännesvälieriin 16 parhaan joukkoon. EM-turnaus huipentuu finaaliin, joka pelataan 12. heinäkuuta Lontoon Wembleyllä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi