Sunnuntai, 5.7.2020 
Unto, Untamo
Urheilu

"Elämäni paras päivä" – Interlagosissa koettiin uskomaton tuhkimotarina, kun raastavan kauden kokenut Gasly nousi palkintopallille

  • STT
Toro Rosson ranskalaiskuljettaja Pierre Gasly karjui villisti tiimiradioon F1:n Brasilian gp:n kunniakierroksella ylitettyään maalilinjan toisena. Gaslyn riemussa purkautui monen vuoden aherrus ja vaikean kauden aiheuttama henkinen paine.

– Tämä on yksinkertaisesti elämäni paras päivä. Lapsena sitä haaveilee siitä että olisi formula ykkösissä. Kun se tapahtuu, siitä tulee elämän paras päivä. Ja sen jälkeen sitä alkaa haaveilla ensimmäisestä palkintosijasta, Gasly kertoi kisan jälkeen Sky Sportsille.

Palkintosija on 23-vuotiaan Gaslyn uran ensimmäinen formula ykkösissä. Tuloksesta tekee vielä erityisen se, kuinka henkisesti hankala kausi 2019 on hänelle ollut.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Gasly aloitti kauden Red Bullilla saatuaan ylennyksen Toro Rossolta. Hänet tiedettiin nopeaksi kuljettajaksi, joten odotukset olivat katossa. Kauden alkupuolisko sujui kuitenkin ranskalaiselta kehnosti, sillä hän ei näyttänyt kestävän lainkaan Red Bullin painekattilassa. Hän sai jatkuvasti reilusti takkiin tallitoveriltaan Max Verstappenilta eikä saavuttanut edes yhtään palkintosijaa, kun taas Verstappen seisoi pallilla säännöllisesti ja voittikin kesällä kaksi kisaa.

Elokuussa Red Bull teki sitten odotetun päätöksen: thaimaalaistulokas Alexander Albon nostettiin Toro Rossolta Gaslyn tilalle ja Gasly sai palata loppukaudeksi Toro Rossolle.

Tilanne oli henkisesti musertava, mutta Gasly kokosi itsensä ja on ajanut jälleen mainiosti palattuaan vanhaan talliinsa. Brasilian hullu kisa toi sitten täyttymyksen: Ferrarien keskinäinen kolarointi sekä Lewis Hamiltonin ja Albonin törmäys viimeistä edellisellä kierroksella nostivat Gaslyn toiseksi, ja hän piti lopussa Hamiltonin takanaan vaikka brittikuski pääsi puoliksi hänen rinnalleen kiihdytyksessä ruutulipulle.

–  Suoraan sanottuna en uskonut että tämä tapahtuisi palattuani Toro Rossolle kauden jälkipuoliskoksi, mutta minä vain jatkoin työntekoa ja yritin viedä tallia eteenpäin niin hyvin kuin pystyin.

–  Meillä oli koko kisan ajan hyvä vauhti. Ajattelin että tämä on upea kisa, jos olemme taas parhaita kärkitallien takana.

–  Kun Lewis ja Albon kolaroivat ja tajusin että olen toisena, ajattelin että nyt näyttää hyvältä.

Sainz juhli palkintosijaa korokkeen ulkopuolella

Brasilian gp:ssä saatiin myös toinen uusi palkintopallimies, kun McLarenin espanjalaiskuski Carlos Sainz oli kolmas. Sainz ei seissyt fyysisesti palkintokorokkeella, sillä hän oli ruutulipulla neljäntenä ja nousi kolmanneksi vasta noin tunti kisan jälkeen Hamiltonin saatua aikarangaistuksen kolaristaan Albonin kanssa.

Sainz saavutti ensimmäisen palkintosijansa uransa 101. gp:ssä. Rallimestari Carlos Sainzin poika on ajanut koko kauden vahvasti ja on MM-sarjassa seitsemäntenä, mutta McLarenilla ei normaalioloissa ole ollut mahdollisuuksia kärkikolmikkoon.

Interlagosissa Sainz starttasi takarivistä teknisen ongelman pilattua aika-ajon, mutta hän raivasi tiensä kohti kärkeä yhden pysähdyksen strategian avulla.

–  Palkintopallisija! Hieman outoa kun en ollut siellä kisan jälkeen, mutta olen silti äärimmäisen onnellinen. Tämän päivän kisa oli uskomaton. Yhden stopin strategia oli vaikea mutta se kannatti, Sainz tviittasi.

Kyseessä on ensimmäinen kerta sitten vuoden 1994 Saksan gp:n, kun kaksi kuljettajaa saa samassa kisassa ensimmäisen palkintosijansa. Tuolloin kärkikolmikkoon nousivat ensi kertaa Olivier Panis ja Eric Bernard.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi