Tiistai, 19.1.2021 
Henri, Henna, Heikki
Urheilu

Viime EM-uintien mitalisti Jallow rauhoitti syksynsä, ui marraskuussa SE-vauhtia

  • STT
Valmentaja Marko Malvela halusi rauhoittaa Mimosa Jallowin syksyn. LEHTIKUVA / Jussi Nukari Valmentaja Marko Malvela halusi rauhoittaa Mimosa Jallowin syksyn. LEHTIKUVA / Jussi Nukari
Glasgow isännöi pitkän radan EM-uinteja viime vuoden elokuussa, ja Mimosa Jallow ylsi kisoissa ensimmäiseen henkilökohtaiseen arvokisamitaliinsa, 50 metrin selkäuinnin pronssiin. Sama halli on kisanäyttömänä keskiviikosta alkaen lyhyen radan EM-kisoissa, mutta Jallow puuttuu joukkueesta. Miksi?

–  Ehdotin Mimosalle jo kesällä, että hän jää pois. Viime talvi oli hirveän intensiivinen, ja kesän MM-kisoissa tuloskunto jäi piippuun, kertoi Jallowin valmentaja Marko Malvela.

Valmentaja halusi rauhoittaa suojattinsa syksyn.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Otimme pidemmän lähestymistavan ensi kesään. Mimosalle tämä ajatus oli helppo myydä, sillä hän ei ole lyhyellä radalla niin hyvä kuin pitkällä. Lyhyellä radalla 60 prosenttia matkasta tehdään veden alla, Malvela laski.

Jallow leireili marraskuussa Puolassa paikallisten uimarien kanssa ja kilpaili Wroclawissa menestyksekkäästi. Hän ui lyhyellä radalla 50 metrin perhosuinnin Suomen ennätyksen 25,69 ja oli lähellä ennätystä selkäuinnissa.

–  Mimosa kilpailee joulukuun puolivälissä Amsterdamissa ja voi tavoitella siellä pitkällä radalla Tokion olympiarajaa, Malvela kertoi.

Jallowin ohella Amsterdamiin on menossa ainakin Jenna Laukkanen. Amsterdam osuu samaan aikaan Tampereella uitavien lyhyen radan SM-kisojen kanssa.

Hulkko Suomen ykköstähti

Heinäkuussa alkavat Tokion olympialaiset ovat uimarien lähikuukausien päätavoite, mutta lähestymistapoja on monia. Osa huipuista, kuten Ruotsin tähti Sarah Sjöström, jättää lyhyen radan EM-kisat väliin, mutta Skotlannissa altaaseen pulahtaa silti olympialaistenkin mitaliehdokkaita.

–  Monet käyttävät EM-kisoja kovana kilpailuna kohti olympialaisia. Lähtölistat eivät kalpene pitkän radan EM-kisoihin verrattuna, vaikka poisjääntejäkin on, Malvela arvioi.

Suomella on Glasgow'ssa 16 uimarin joukkue, jonka kärkinimiä lienevät rintauimarit, kesän MM-finaalissa uinut Ida Hulkko, Laukkanen ja Matti Mattsson, perhosuimari Riku Pöytäkivi ja vapaauimari Ari-Pekka Liukkonen. Kesällä aikuisten MM-debyytissään onnistunut Laura Lahtinen vetäytyi kisoista flunssan takia.

Pitkä leiri Australian lämmössä

Toistaiseksi Tokion tulosrajan on suomalaisista selvittänyt vain Mattsson. Uimarit hakevat jo joulukuusta lähtien vauhtia olympiavuoteen Australiasta, jossa odottaa pisimmillään 5,5 viikon leiri Sydneyn 2000 olympialaisten valmistautumisleiristä tutussa Wollongongissa.

–  Kevään kilpailut alkavat maalis-huhtikuun vaihteessa Helsinki Meet -kisassa. Siellä ruvetaan ottamaan tuloskuntoa irti, Malvela ennakoi.

Toukokuussa odottavat pitkän altaan EM-kisat Budapestissa. Jos olympiaraja rikkoutuu viimeistään siellä, uimari voi alkaa keskittyä Tokioon. Takaportti olympiarajan tekoon on alkukesän Mare Nostrum -kiertue Välimeren äärellä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi