Lauantai, 4.4.2020 
Ukko
Urheilu

Bottaksella on vain hyvää sanottavaa F1-tallin uudesta ajokista

  • STT
Varikon puheenaihe oli Mercedeksen mullistava DAS-järjestelmä. LEHTIKUVA/AFP Varikon puheenaihe oli Mercedeksen mullistava DAS-järjestelmä. LEHTIKUVA/AFP
Barcelonan testiviikon nopeimman kierroksen ajanut Valtteri Bottas oli tyytyväinen Mercedeksen uuteen formula 1 -ajokkiin. Testit sujuivat ongelmitta, autoa saatiin hiljalleen yhä parempiin säätöihin ja tallin suomalaiskuljettaja kiitteli auton tasapainoa.

–  Ajoin kolme puolikasta harjoituspäivää, mikä ei vielä ole kovin paljon, mutta sain autosta hyvän tunteen, Bottas kertoi.

–  Auto käyttäytyi hyvin ja parani päivä päivältä. Mielestäni auton tasapaino on kehittynyt eniten viime vuodesta. Auton perä tuntuu todella vakaalta ja hyvältä ajaa. Auto toimi viime vuoden ajokkia paremmin kaikilla eri mutkanopeuksilla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Varikon puheenaihe oli Mercedeksen mullistava DAS-järjestelmä, jonka avulla kuljettaja voi vaikuttaa etupyörien camber-kulmaan ja samalla auton ilmanvastukseen liikuttamalla rattia eteen ja taakse. Bottaksen mielestä järjestelmä toimi järkevästi.

–  Otimme sen käyttöön toisena harjoituspäivänä, mutta olen tiennyt siitä aika pitkään. Siitä oli puhetta ensi kerran suunnilleen vuosi sitten, joten sitä on kehitetty aika pitkään, Bottas kertoi.

–  Opettelemme vielä sen käyttöä ja selvitämme sen tarjoamia mahdollisuuksia, mutta se saattaa olla ainakin joissain tilanteissa todella hyvä. Hyödyt kuitenkin selviävät vasta myöhemmin, kun järjestelmää kokeillaan erilaisissa oloissa ja eri radoilla.

DAS:n merkitys selviää myöhemmin

Esimerkiksi Ferrarin Sebastian Vettel on epäillyt DAS-järjestelmän käyttöä hankalaksi. Bottas kiisti arvioin.

–  Ei se niin oudolta tuntunut, sillä systeemi toimii hyvin. Se ei tee mitään yllättävää, ja liikutamme rattia vain halutessamme. Ei järjestelmän kanssa ollut mitään hankaluuksia.

Jatkossa vastustajat selvittävät, miten hyvin järjestelmä sopii lajin sääntöihin.

–  Siitä keskustellaan varmasti, mutten usko, että olisimme uhranneet sen kehitykseen näin paljon, ellemme uskoisi sen olevan sääntöjen mukainen, Bottas arveli.

–  Muut joutuvat nyt varmasti miettimään, kannattaako heidän uhrata aikaa ja rahaa kehittääkseen samanlaisen järjestelmän vielä tämän vuoden aikana vai ei. Olemme tässä asiassa aika kivasti muita edellä, mutta järjestelmän merkitys selviää vasta myöhemmin.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa