Torstai, 28.5.2020 
Alma
Urheilu

Niskanen toisti Lahdessa perusvedolla Rukan tempun

  • STT
Iivo Niskanen onnistui paraatimatkallaan ja hänelle suotuisilla Lahden Salpausselän kisaladuilla, kun hän oli vahvin maastohiihdon maailmancupin 15 kilometrin perinteisen väliaikalähtökilpailussa.

Lauantaina otettu voitto oli Niskaselle kauden toinen. Myös marraskuun lopussa Rukalla hän voitti 15 kilometrin väliaikalähtökilpailun.

–  Molemmat voitot maistuivat. Rukalla laitoimme kauden käyntiin, ja siinä oli pientä jännitystä. Täällä asetelmat on jo haettu tälle kaudelle, Niskanen tuumi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Tämä on kisamatka, jota odotin kauan. Se oli vakaa ja tasainen hiihto. Suoritus oli rento. 32 minuutin 15 kilometriä ei ole hirmu pitkä. Voisi olla, että olisin joutunut vielä ahtaammalle, Niskanen jatkoi.

Niskanen peittosi maailmancupin kärkimies Aleksandr Bolshunovin 10,1 sekunnilla. Niskasen jälkeen matkaan lähtenyt venäläinen oli kymmenen kilometrin väliajoissa vain 4,7 sekunnin päässä Niskasesta, mutta ei pystynyt vastaamaan suomalaisen vauhtiin viimeisellä viidellä kilometrillä vaan ero yli kaksinkertaistui.

–  Hiihdin yhden sektorin liian hiljaa, ja homma meni tiukemmille. Viimeiselle kierrokselle lähtö oli vahvempi, Niskanen ruoti.

Norjan Hans Christer Holund sijoittui kolmanneksi ja jäi voittajasta 28,8 sekuntia.

Lenkillä Herolan kanssa

Arvokisojen erikoismiehenä tunnettu Niskanen on kolunnut tällä kaudella poikkeuksellisen paljon maailmancupia, koska arvokilpailuja ei ole kauden ohjelmassa. Kuusamon Rukalla hän sai loistoalun normaalimatkojen kilpailuille.

Cupin kärkitaistelu karkasi Skandinavian-kiertueella, jonka lopputuloksissa suomalainen oli kahdeksas.

–  Se kiertue lähti huonosti liikkeelle. Odotin siltä kiertueelta paljon. Kun tulin pois, peli oli hävitty maailmancupin suhteen. Fiilikset eivät olleet kovin häävit, Niskanen kertasi.

–  Kiertueen jälkeen kävin pari hiihtolenkkiä ja yhden sauvakävelylenkin. Ilkka Herolan kanssa hiihdimme palauttavia lenkkejä, Niskanen mainitsi yhdistetyn miehen.

– Vajaa viikko oli aikaa toipua kiertueesta, joten en usko, että kukaan tuli tänne optimaalisimmassa tilassa rankan kiertueen jälkeen. Täällä tein perjantaina valmistavan vedon. Sain silti jo ladulla irti jotain, voittaja lisäsi.

MM-kullan maisemissa

Lahti on Niskaselle hyvä paikka. Kolme vuotta sitten hän voitti siellä 15 kilometrin perinteisen maailmanmestaruuden ja sijoittui kaksi vuotta sitten kolmanneksi maailmancupin kilpailussa.

Maailmancupin voittoja hänellä on kaikkiaan viisi, joista kolme on tullut Rukalla, yksi Viron Otepäässä ja yksi Lahdessa.

–  Joskus voittoon on vaadittu täydellinen suoritus, mutta nyt riitti perusveto, Niskanen sanoi.

Marraskuussa Rukalla voittomarginaali oli vielä suurempi, kun Niskanen päihitti Norjan Johannes Hösflot Kläbon 13 sekunnilla.

Lahdessa miesten kilpailun seuraavaksi parhaat suomalaiset olivat Ristomatti Hakola (14:s) ja Perttu Hyvärinen (21:s).

–  Ei ollut hyvä kisa ja olisi pitänyt hiihtää kymppisakkiin, Hakola sanoi.

Lauri Vuorinen (31:s), Markus Vuorela (32:s) ja Juho Mikkonen (35:s) jäivät niukasti maailmancupin pistesijojen ulkopuolelle.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa