Tiistai, 2.6.2020 
Venla
Koripallo

Mestiksen loppukauden peruuntuminen varmistui myöhään torstai-iltana - koronavirus muuttaa suunnitelmia monissa lajeissa

  • Jarmo Sieviläinen, Petri Siitonen
  • Kimmo Kirves
Jokipoikien Mestis-kauden viimeiseksi kotiotteluksi jäi viime perjantain TuTo-peli. Runkosarjan kolmonen Jokipojat ei päässyt näyttämään taitojaan pudotuspeleissä. Jokipoikien Mestis-kauden viimeiseksi kotiotteluksi jäi viime perjantain TuTo-peli. Runkosarjan kolmonen Jokipojat ei päässyt näyttämään taitojaan pudotuspeleissä.

Koronavirus: Jääkiekon Mestis-kausi on ohi, ja koripallopelit ovat jäissä. Joensuu Runia ei järjestetä toukokuussa.

Hallituksen torstainen suositus perua kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet koronaviruksen takia Suomessa toukokuun loppuun asti aiheutti merkittäviä muutoksia Pohjois-Karjalan urheiluseuroille ja urheilutapahtumille.

Jokipoikien oli tarkoitus aloittaa Mestiksen pudotuspelit lauantaina kotiottelulla KeuPa HT:tä vastaan. Mestiksen hallitus ja Jääkiekkoliiton hallitus päättivät torstaina, ettei Mestiksen pudotuspelejä ja karsintoja pelata lainkaan tänä keväänä.

Mestis-seuroille olisi ollut taloudellisesti vaikeaa pelata ottelut ilman yleisöä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jokipoikien puheenjohtaja Jarkko Immonen harmitteli, että kausi päättyi yllättäen kuin seinään ennen huipennusta.

- Olo on tyhjä ja tästä jäi paha mieli. Joukkueen vuosi sitten aloittama työ muuttui merkityksettömäksi. Pitää muistaa, minkä suuruusluokan asioista puhutaan, ja totta kai ihmisten terveys menee kaiken edelle, Immonen mietti.

Pudotuspelien kotiottelut olisivat olleet merkittäviä myös Jokipoikien talouden kannalta.

Mestiksen lisäksi muutkin Jääkiekkoliiton alaiset ottelut on peruttu tältä kaudelta.

WEB-Wilson-ahtaallaKarjalainen20200308 Kataja pelasi edellisen kotipelinsä helsinkiläistä Seagullsia vastaan viime viikonloppuna. Kuva: Kimmo Kirves

Suomen Koripalloliitto tiedotti torstaina, että se on päättänyt pysäyttää kaikki koripallosarjat koronaviruksen takia.

Miesten ja naisten Korisliigojen ja 1. divisioonien osalta kyse on sarjatoiminnan pysäytyksestä toistaiseksi. Sarjojen loppukausista tiedotetaan erikseen viikon päästä perjantaihin mennessä.

- Tähän kohtaan oikea päätös, Katajan pitkäaikainen joukkueenjohtaja Jukka Törmälä totesi.

- Ihmisten terveys edellä on mentävä. Urheilu on sen rinnalla hyppysellinen hevonhuttua.

Törmälän mielestä ripeä päätös pistää peli poikki ja ottaa aikalisä osui oikeaan paikkaan.

- Nyt seuroilla on hetki aikaa pohtia, kuinka tästä voidaan jatkaa, jos ylipäätään voidaan.

Ihmisten terveys edellä on mentävä. Urheilu on sen rinnalla hyppysellinen hevonhuttua.

Jukka Törmälä

Onko kausi sitten tässä?

- Se on aika 50/50-tilanne. Pelataanko runkosarja loppuun ilman katsojia ja tiivistetään pudotuspelejä sekä haetaan urheilullisesti kaudelle oikea päätös? Törmälä pyöritteli.

Jos kausi oli tässä, ei se ole Katajalle Törmälän mielestä katastrofi. Katajan seuraava liigaottelu olisi ollut ohjelmassa ensi maanantaina Korihaita vastaan Joensuun areenassa.

Nuorten valtakunnallisissa sarjoissa ja muissa kansallisissa sarjoissa pysäytys tarkoittaa pelikauden loppumista kokonaan.

Hurmos-vs-VaLePa1Karjalainen20200302 Hurmos kamppaili VaLePaa vastaan pari viikkoa sitten. Kuva: Minna Raitavuo

Lentopalloliitto päätti pysäyttää sarjatoimintansa toistaiseksi lukuun ottamatta miesten Mestaruusliigan runkosarjan viimeisiä otteluja, jotka pelataan tyhjille katsomoille loppuviikon aikana.

Seuraavan kerran Lentopalloliiton hallitus kokoontuu ensi viikon keskiviikkona tekemään päätöksen loppukaudesta.

Joensuulainen Karelian Hurmos oli torstaina matkalla Raisioon, kun seuran urheilutoimenjohtaja Marko Räsänen kuuli hallituksen infosta liittyen koronavirukseen.

- Patalahden kohdalla olimme syömässä, kun sain kuulla tuosta tilaisuudesta. Heti sen jälkeen tuli liiton puolelta soitto, että Lentopalloliiton hallitus kokoontuu asian tiimoilta. Lopulta saimme käskyn jatkaa matkaamme kohti Raisiota, Räsänen kertoi.

- Tässä kohtaa tuli myös ensimmäisen kerran aito huoli, että tämä on todella vakava asia, Räsänen tunnusti.

Tässä kohtaa tuli ensimmäisen kerran aito huoli, että tämä on todella vakava asia.

Marko Räsänen

Puolivälieräpaikkansa puolesta taisteleva Hurmos päättää runkosarjan sunnuntaina urheilutalolla ilman kotikatsomon tukea.

- Taloudellisesti meille tärkeät tonnit jäävät tienaamatta, Räsänen harmitteli.

Eikä takeita ole, jatkuuko kausi puolivälierissä tai sitten putoamiskarsinnoissa.

- Yksi vaihtoehto olisi pelata pudotuspelit jotenkin lyhennettynä eli voittoja jatkoon tarvitaan vähemmän, Räsänen arvuutteli.

Pesäpalloliitto ilmoitti, että kaikki liiton tapahtumat on peruttu maaliskuun loppuun saakka. Näin ollen Joensuun Mailan miehet ja B-tytöt eivät pelaa tulevana viikonloppuna SM-lopputurnauksissa Kuortaneella ja Porissa.

- Ei mahda mitään. Lopputurnauksia tuskin pelataan enää tänä keväänä. Kevään harjoituspelien ohjelma pitää miettiä uusiksi, jotta saamme otteluja ennen Superpesiksen alkua. Tulemme näillä näkymin perumaan ulkomaan harjoitusleirimme, JoMan toimitusjohtaja Jonne Kemppainen totesi.

Jippo pelaa lauantai-iltana Rantakylän hallissa Turun Interiä vastaan Suomen cupin neljännesvälierissä. Ottelu pelataan ilman yleisöä. Torstai-iltana Palloliiton liittohallitus päätti keskeyttää Palloliiton kilpailutoiminnan maaliskuun loppuun asti, mutta viikonlopun cup-ottelut ovat poikkeus.

Joensuu-Run3Karjalainen20190512 Joensuu Run jää tänä keväänä järjestämättä. Arkistokuva viime vuoden tapahtumasta. Kuva: Minna Raitavuo

Joensuu Runia ei järjestetä tänä vuonna toukokuussa, tapahtuman järjestäjät kertoivat torstaina. Tapahtuman järjestäminen on kuitenkin mahdollista myöhemmin tänä vuonna. Joensuu Run oli tarkoitus pitää 9. toukokuuta.

Tapahtuman järjestäjät kertovat, että jo ilmoittautuneiden osallistuminen siirretään seuraavaan kertaan. Joensuu Runille osallistui viime vuonna yli 600 juoksijaa.

Joensuussa on tarkoitus järjestää Magic Monday -ravit ensi maanantaina. Hippos linjasi torstaina, että ravit järjestetään toistaiseksi Suomessa ilman yleisöä. Torstai-iltana Lahden Toto4-ravit pidettiin ilman katsojia.

Joensuun raviradan toimitusjohtaja Pasi Pykäläinen odotteli torstaina lisätietoja päätöksistä.

- Todennäköisesti sama järjestely ilman yleisöä on edessä meillä maanantaina. Meidän edellisissä Magic Monday -raveissa oli alle 500 katsojaa, mutta linjauksen mukaan edetään, Pykäläinen mietti.

Myös maailmalla koronan vaikutukset näkyivät heti

Torstain peruutusten vyöry alkoi uutisella, että koripalloliiga NBA:n kausi keskeytettiin toistaiseksi. Syynä oli Utah Jazz -joukkueen Rudy Gobertin on koronavirustartunta. Liiga jäi tauolle määrittelemättömäksi ajaksi.

Illalla NHL-jääkiekkoliiga kertoi Twitterissä, että pelit ovat toistaiseksi pelattu ja tavoite on jatkaa sarjaa niin pian kuin se on viisasta.

Euroopan jalkapalloliitto pitää tiistaina kokouksen, jossa keskustellaan miesten EM-lopputurnauksesta. Torstaina ranskalaisen urheilulehden L'Equipen tietojen mukaan kisat oltaisiin siirtämässä vuoteen 2021.

Espanjan pääsarja La Liga pitää ainakin kahden viikon tauon otteluissa koronaviruksen takia.

BBC ja Autosport kertoivat, että formuloiden MM-sarjan sunnuntainen avauskisa Australian Melbournessa jää ajamatta.

Myös jääkiekon MM-kisojen peruuntumisesta ehdittiin uutisoida. Kiekkopiireissä arvostettu The Hockey News -lehti tiesi kertoa Twitterissä asiasta, mutta kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF kiisti tämän tiedon hetken päästä.

Kansainvälinen hiihtoliitto kertoi, että miesten alppihiihdon maailmancupin kilpailut on peruttu Kranjska Gorasta.

Tenniksen miesten ammattilaisjärjestö ATP ilmoitti, että sen turnaukset on peruttu kuuden viikon ajaksi koronaviruksen takia.

Kotimaassa jääkiekon Liigan runkosarjan viimeiset ottelut pelataan ilman yleisöä. Pudotuspelien tilanteesta Liiga tiedottaa myöhemmin.

Salibandyliigan sekä miesten Divarin osalta sarjatoiminta pysäytetään toistaiseksi. Sarjojen loppukaudesta tiedotetaan tulevan viikon perjantaihin mennessä. Muut sarjat päättyivät tähän. Miesten jalkapalloliigan hallitus päättää perjantaina mahdollisista muutoksista.

Myös maastohiihtojoukkueen kausi on ohi. Hiihtäjät matkustavat kotiin Pohjois-Amerikasta. Kauden päätöskisat Kanadan Canmoressa on peruttu Nuorten hiihtoja peruttiin useammat.

Illan päätteeksi myös mäkihypyn maailmancupin loput kisat peruttiin.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa