Tiistai, 2.6.2020 
Venla
Urheilu

Brittijalkapallo saattaa jatkaa kautta ilman yleisöä – tyhjät katsomot tulevat kalliiksi, mutta pelien päättyminen tulisi vielä kalliimmaksi

  • STT
Englannin Valioliigan loppukausi pelataan todennäköisesti ilman katsojia, jos koronaviruspandemian keskeyttämä jalkapallokausi pääsee jatkumaan. Tyhjät katsomot aiheuttaisivat seuroille valtavia tulonmenetyksiä, mutta vielä kalliimmaksi tulee, jos pelit päättyvät kokonaan.

Valioliiga luki lauantaina taloudelliset madonluvut Englannin ammattilaisjalkapalloilun pelaajayhdistykselle PFA:lle. Britannian yleisradioyhtiö BBC uutisoi Valioliigan kertoneen PFA:lle, että loppukauden jääminen pelaamatta johtaisi satojen miljoonien korvauksiin, kun tv-sopimuksissa sovitut ottelut jäisivät näyttämättä.

Valioliigan mukaan keskeytyneestä kaudesta pitäisi maksaa tv-yhtiöille 762 miljoonaa puntaa, noin 866 miljoonaa euroa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jättisumman julkistamisella Valioliiga yrittää vauhdittaa neuvotteluja pelaajien palkkojen alentamisesta. Perjantaina Englannin pääsarja esitti, että sen 20 seuran pelaajat alentaisivat palkkojaan 30 prosentilla.

BBC:n mukaan seurat ja pelaajat neuvottelevat palkka-asiasta ensi viikolla. Pelaajat ovat toivoneet, että mahdollisesti säästyvät palkkasummat menisivät suurelta osin hyväntekeväisyyteen. Perjantaina Valioliiga lupasi 20 miljoonaa puntaa terveydenhuoltojärjestelmä NHS:lle.

–  20 miljoonaa on hyvä summa, mutta se voisi olla isompikin, PFA linjasi nettisivuillaan.

Palkanalennus vie myös verotuloja

PFA muistutti lauantaina myös mahdollisten palkanalennusten vaikutuksista Britannian verotuloihin.

–  Ehdotettu 30 prosentin palkanalennus tarkoittaa vuoden ajalta noin 500 miljoonan punnan palkkatuloja. Jos se toteutuu, valtiolta jää saamatta noin 200 miljoonaa puntaa verotuloja, PFA laski.

Euroissa laskettuina verotulot pienenisivät noin 227 miljoonalla 568 miljoonan euron palkkasummasta.

–  Miten tämä summa vaikuttaisi esimerkiksi NHS:n rahoittamiseen, PFA korosti terveydenhuoltojärjestelmän merkitystä.

PFA:n mukaan Valioliigan pelaajat haluavat kantaa kortensa kekoon koronaviruksen myllertäessä maailmaa, mutta ratkaisut eivät ole aivan yksinkertaisia. Miljoonatuloisten pelaajien kritisoiminen on PFA:n mukaan liian yksisilmäinen keino.

Kaikki ottelut voi näyttää suorina

Valioliiga on ollut keskeytyneenä kolmisen viikkoa, ja pelit jatkuvat vasta, kun pelaaminen on turvallista, eivät kuitenkaan vielä toukokuun alussa.

Euroopan jalkapalloliitto Uefa mahdollisti ottelujen pelaamisen ilman yleisöä, kun se poisti liigan tv-lähetyksiin vaikuttaneen rajoituksen loppukaudeksi. Sääntö rajoitti kello 15 alkavien ottelujen suoria tv-lähetyksiä. Säännön tarkoituksena oli turvata yleisömäärät katsomoissa, kun kaikkea ei voi nähdä suorana televisiosta.

Uefa on patistanut kansallisia liigoja pelaamaan kauden loppuun, vaikka pelit venyisivät pitkälle kesään.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa