Tiistai, 2.6.2020 
Venla
Urheilu

Koripallon EM-turnaus väisti kisaähkyä – Suomen päävalmentaja Henrik Dettmann pitää siirtopäätöstä oikeana

  • STT
Koripallon miesten EM-turnaus liittyi monien siirrettyjen arvokisojen jatkoksi torstaina. Lopputurnaus oli määrä pelata ensi vuonna, mutta se siirtyy syyskuulle 2022.

Saksassa, Tshekissä, Georgiassa ja Italiassa pelattavan turnauksen pelipäivät ovat kahden vuoden päästä 1.–18.  syyskuuta.

Kansainvälinen koripalloliitto Fiba kertoi kilpailukalenterinsa muutoksista kotisivuillaan. Naisten EM-kisat säilyttävät paikkansa ensi vuoden kesäkuussa. Miesten olympiakarsintaturnaukset on määrä pelata 22. kesäkuuta–4. heinäkuuta 2021.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suomen miesten maajoukkueen päävalmentajalle Henrik Dettmannille EM-turnauksen siirto ei tullut yllätyksenä. Siirron taustalla ovat koronaviruksen takia ensi vuodelle lykätyt jalkapallon miesten EM-kisat ja Tokion olympialaiset.

–  Siirto on hyvä ratkaisu siinä mielessä, että olympiakisoissa yleisurheilu ja koripallo ovat suosioltaan päälajeja. Olisi syntynyt helposti kisaähkyä, jos kolmen viikon päästä olympialaisista olisi pitänyt pelata EM-kilpailuita. Pelaajille EM-kisat olisi ehkä myynyt, mutten usko, että yleisö olisi jaksanut, Dettmann sanoi STT:lle torstaina illalla.

Monet pelaajat olisivat joutuneet kovaan rääkkiin, kun ohjelmassa olisi ollut kaksi rankkaa turnausta peräkkäin.

Siirron takia EM-karsintojen ja lopputurnauksen väli on hyvin pitkä.

–  Dynamiikka katoaa niiltä, jotka eivät pelaa olympialaisissa. Se on lyhytnäköistä ja huonoa ajattelua, mutta näillä mennään, Dettmann sanoo suoraan.

Maajoukkueen kesäpelit pyyhkäistiin pois

Myös miesten maajoukkueen ohjelma on mennyt koronaviruspandemian takia uusiksi.

Joukkueen oli tarkoitus leireillä alkukesästä, järjestää kotiturnaus ja pelata vieraissa Tshekkiä vastaan. Kotiturnauksessa Suomen oli määrä kohdata Viro ja Hollanti.

Tällä hetkellä ei ole täyttä varmuutta, koska Suomi seuraavaksi pelaa.

–  Haaveilemme, että voisimme järjestää loppukesästä joitain pelejä. Kalenterista kyllä löytyisi tilaa. Niin monta asiaa on kuitenkin auki, ettei suunnitelmia voi tehdä hirveän pitkälle, Dettmann muistutti aiemmin torstaina pitämässään etätiedotustilaisuudessa.

Maajoukkueen leiritykset, joukkueharjoitteleminen ja pelaaminen riippuvat viime kädessä valtiovallan ohjeistuksista.

–  Akuutin tilanteen täytyy mennä ensin ohi. Harjoittelumme alkaa pienryhmäharjoitteluna riippuen siitä, mitkä valtiovallan määräykset ovat. Koripallo on onnellisessa asemassa verrattuna lajeihin, joiden kausien pitäisi alkaa nyt.

Kotimaan Korisliigalle koronaviruspandemia oli iso isku, sillä kausi loppui ennen aikojaan.

–  Olen joukkueiden puolesta kovin pahoillani. Edellytykset todella hyvään loppurutistukseen olivat olemassa, Dettmann harmittelee.

Suomen on määrä jatkaa EM-karsintaurakkaansa marraskuun lopussa kotiottelulla Georgiaa ja vieraskamppailulla Serbiaa vastaan.

Pelaajia neljän seinän sisällä

Kansalliset koripalloliigat ovat keskeytyksissä tai niiden kaudet on lopetettu. Osa Suomen maajoukkuemiehistä tienaa elantonsa Korisliigassa, mutta iso osa pelaa ulkomailla.

Koronaviruspandemian tuomat rajoitukset ovat näkyneet pelaajien elämässä. Esimerkistä käyköön italialaista Vanoli Cremonaa edustava Topias Palmi.

–  Olikohan hän siellä (Italiassa) kuusi viikkoa neljän seinän sisällä. Sitten hän lensi Suomeen ja oli täällä kaksi viikkoa neljän seinän sisällä. Siinä on nuoren miehen kärsivällisyyttä koeteltu, Dettmann sanoi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa