Maanantai, 13.7.2020 
Joel, Ilari, Lari
Urheilu

Korona niittää urheilukesän junioritapahtumia julmasti

  • STT
Jalkapallon Helsinki Cup viedään läpi poikkeusjärjestelyin. LEHTIKUVA / Emmi Korhonen Jalkapallon Helsinki Cup viedään läpi poikkeusjärjestelyin. LEHTIKUVA / Emmi Korhonen
Juniorijalkapallon suurtapahtuma Helsinki Cup on varma kesän merkki. Tänä kesänä se on samalla yksi harvoista nuorisourheilun kotimaisista massatapahtumista.

Siinä missä junioritapahtuma yksi toisensa jälkeen on koronapandemian pelossa peruttu, Helsinki Cupin järjestäjät päättivät, että turnaus pelataan suunnitellusti heinäkuussa.

–  Järjestämme turnauksen niillä ehdoilla, mitä viranomaiset asettavat. Ponnistelemme kaikin tavoin, että saamme vietyä turnauksen turvallisesti läpi, Helsinki Cupin toimitusjohtaja Kirsi Kavanne kertoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Oheistapahtumista riisuttu Helsinki Cup rakennetaan pelien varaan poikkeusjärjestelyin. Se näkyy viime vuonna noin 20  000 junioripelaajaa koonneen tapahtuman ilmeessä.

Turnaus pelataan kotimaisin voimin, ja katsojien määrä on rajoitettu. Heillä on mahdollisuus seurata pelejä striimattuna omalta päätteeltä.

–  Vanhemmat voivat olla tapahtuma-alueella, mutta kahden metrin turvavälit ja henkilörajoitukset pitää ottaa huomioon, Kavanne sanoo.

Koulumajoitus nyt pannassa

Yksi korona-ajan myönnytys Helsinki Cupissa on se, että sosiaalisten etäisyyksien varmistamiseksi majoituksesta kouluissa on luovuttu. Lentopallon jokakesäisessä juniorikokoontumisessa Power Cupissa koulut ovat pelien lomassa tarjonneet yösijan.

–  Power Cup on noin 10  000 hengen tapahtumana niin suuri, että se nojaa täysin koulumajoitukseen. Se ei näinä aikoina olisi turvallista, Lentopalloliiton toimitusjohtaja Seppo Siika-aho tietää.

Liiton päätös Power Cupin siirtämisestä ensi vuoteen tuli huhtikuun alussa. Ratkaisu oli raskas.

–  Power Cup on tärkeä urheilullisesti ja lajihengen kannalta, mutta myös taloudellisesti. Tapahtuma on tärkeä osa liiton tulorahoitusta, Siika-aho sanoo.

–  Tappioiden kokoluokka on puolisen miljoonaa euroa. Tuotolla olemme rahoittaneet paljon kilpailu- ja maajoukkuetoimintaamme sekä valmennusjärjestelmää.

Nähtäväksi jää, myllääkö korona Suomen maajoukkueiden lentopallokalenteria vielä syksyllä.

–  Vapun tienoille aiotut 19-vuotiaiden naisten EM-karsinnat siirtyivät. Iso kysymys on, pystytäänkö naisten EM-karsinnat pelaamaan elo-syyskuussa, Siika-aho pohtii.

Iso isku seuroille

Pesäpallossa korona on niittänyt satoa, kun arvo-ottelu Itä–Lännen ohella pandemian tieltä lakoontuivat valtakunnalliset ja alueelliset juniorileirit. Pesäpalloliiton leirivastaava Juha Kuoppala harmittelee, että menetys on suuri varsinkin leirijärjestelyissä mukana oleville seuroille.

–  Näiden tapahtumisen perumisesta koituu kokonaisuutena satojen tuhansien eurojen kustannukset. Summa on merkittävä lajiliitolle, mutta ennen kaikkea seuroille, jotka leirituotoilla pyörittävät toimintaansa. Talkoovoimin pyöriville seuroille ylimääräinen raha olisi tarpeen, Kuoppala kertoo.

Yleisurheilussa nuorison suurtapahtuma Youth Athletic Games (YAG) Lappeenrannassa siirtyy ensi vuoteen. Myös varsinaiset yleisurheilun lajikarnevaalit juniorileireineen on tältä kesältä peruttu.

–  YAG:n siirtämisen talousvaikutus ei ole kauhean iso, se ei kaada taloutta. Nyt kenenkään ei tarvitse valita, että haluaisin mennä tapahtumaan, mutta en uskalla, Urheiluliiton nuorisopäällikkö Piia Jäntti sanoo.

Lohja (kiekko-, kuula ja korkeus) ja Kaustinen (moukari) saattavat järjestää kesäkuun lopulla lajikarnevaalikisat ilman leirejä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi