Tiistai, 29.9.2020 
Mika, Mikko, Miika
Urheilu

Tukholman maraton on vaarassa peruuntua

  • STT
Tukholmassa piti juosta toukokuun lopussa, mutta maraton siirrettiin jo huhtikuussa juostavaksi 5. syyskuuta. LEHTIKUVA/AFP Tukholmassa piti juosta toukokuun lopussa, mutta maraton siirrettiin jo huhtikuussa juostavaksi 5. syyskuuta. LEHTIKUVA/AFP
Tukholman maraton kuuluu niiden urheilukilpailuiden joukkoon, jotka joutuvat vielä jännittämään kohtaloaan. Ruotsi kertoi perjantaina kilpaurheilun sallimisesta 14. kesäkuuta alkaen, mutta rajoitukset ovat tiukat.

Tukholmassa piti juosta toukokuun lopussa, mutta maraton siirrettiin jo huhtikuussa juostavaksi 5. syyskuuta. Maratoniin odotetaan lähes 20  000 osallistujaa, joten sen järjestäminen nykyisten rajoitusten vallitessa olisi mahdotonta.

Yksi kohtalon hetkistä on edessä ensi viikolla, kun Ruotsin kansanterveyslaitos antaa uusia suosituksia kesäksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Toivomme, että siellä määritellään se, mitä tarkoitetaan kesällä. Kestääkö se 15. elokuuta, 31. elokuuta vai 15. syyskuuta saakka? Se merkitsee paljon, Tukholman maratonin toimitusjohtaja Daniel Almgren kertoi.

–  Haluamme ennen kaikkea pitkän aikavälin suunnitelman siitä, mitä sovelletaan kesällä ja mitä sovelletaan kesän päätyttyä, Almgren jatkoi.

"Tukholmassa voi olla silloin jo lunta"

Almgrenin mukaan kisajärjestäjien on tiedettävä viimeistään kesä-heinäkuun vaihteessa, mikä maratonin kohtalo on. Niskassa painavat esimerkiksi taloudelliset syyt.

Juoksijoiden lisäksi maraton kerää paikalle runsaasti muutakin väkeä muun muassa huoltojoukkoja ja katsojia. Näin suuren tapahtuman järjestäminen on normaalinakin aikana iso tehtävä suurkaupungissa, mutta erityisesti koronaviruksen aikana järjestelyt menisivät todella vaikeiksi.

Maraton puhuttelee vain marginaalista osaa ihmisistä eikä kohtuuttoman suuria alueita voi pyhittää juoksutapahtumalle. Kesäkuukausina ja vielä alkusyksystä Tukholmassa riittää vilskettä, mutta marraskuun tullessa maratonin järjestämisen kanssa ollaan jo myöhässä.

–  Tukholmassa voi olla silloin jo lunta, Almgren muistutti.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi