play

Palloliiton päätös: Jipolle ei rangaistusta JJK-ottelun huutelusta - kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja katsoo jääneen näyttämättä, että ottelussa olisi esitetty rasistinen huuto

Jippo ja JJK kohtasivat Kakkosen ottelussa Mehtimäen tekonurmella lauantaina 8. elokuuta. Sen jälkeen on puitu, kuuluiko katsomosta rasistista huutelua vai ei.

Jippo ja JJK kohtasivat Kakkosen ottelussa Mehtimäen tekonurmella lauantaina 8. elokuuta. Sen jälkeen on puitu, kuuluiko katsomosta rasistista huutelua vai ei. Kuva: Niko Jouhkimainen

Jarmo Sieviläinen

Suomen Palloliiton kurinpitovaliokunta on tehnyt päätöksensä Kakkosen Jipon ja JJK:n ottelun katsomohuuteluista. Päätöksen mukaan Jipolle ei määrätä rangaistusta.

JJK:n maalivahti Aati Riihimäki teki ilmoituksen Palloliitolle siitä, että katsomosta olisi kuulunut rasistista huutelua.

Jippo ei törmännyt omissa selvityksissään rasistiseen huuteluun. Myöskään Palloliitto ei löytänyt todisteita siitä, että rasistisia ilmaisuja olisi käytetty. Aati Riihimäki nosti esiin epäilyn rasistisesta huudosta ottelun jälkeen Twitterissä ja toimitti ilmoituksensa Palloliitolle 9. elokuuta.

Jippo löysi omissa selvityksissään ainoastaan katsomon ”tiikeri”-huudon, joka on seuran mukaan sekoittunut rasistiseen tummaihoisista käytettävään sanaan.

– Aiemmin tekemämme selvityksen pohjalta tämä päätös ei tullut meille yllätyksenä. Olimme vahvasti sitä mieltä, että huudot on kuultu väärin, Jipon puheenjohtaja Juha Purmonen toteaa.

– On hyvä, että näitä asioita nostetaan esille. Mutta tapa, jolla tämä tuotiin esille on harmittanut meitä. Jippo pudotettiin bussin alle ja vasta myöhemmin ryhdyttiin miettimään, mitä todellisuudessa tapahtui, Purmonen pohtii.

– Jatkossa olisi hyvä, että vastaavissa tapauksissa seurat lähtisivät yhdessä viemään ja tiedottamaan asiaa eteenpäin. Kaikkihan tällaisiin tapauksiin suhtautuvat vakavasti.

Sarjajohtaja Jipon ottelut Kakkosessa jatkuvat tulevana lauantaina kotiottelulla Rovaniemi Football Academya vastaan.

– Hyvä, että tämä sotku saatiin selvitettyä ja pääsemme keskittymään jalkapalloon. Jatkossa lisäämme kenttäkuulutuksia pelin aikana tähän aiheeseen liittyen, Purmonen kertoo.

– Hyvä, että asia on nyt käsitelty ja todettiin aiheettomaksi, JJK:n myynti- ja markkinointijohtaja Joni Vesalainen toteaa.

Palloliiton kurinpitovaliokunnan puheenjohtajan Markus Mannisen päätöksessä muistutetaan, että ottelun erotuomarit tai erotuomaritarkkailijat eivät kuulleet pelissä rasistista huutelua. Maalivahti Riihimäen mukaan miesäänen rasistinen huuto kohdistui ottelun erotuomariin avausjaksolla pääkatsomosta. Riihimäen mukaan huudon kuuli hänen lisäkseen viisi muuta JJK:n pelaajaa ja joukkueen fysioterapeutti.

Kurinpitovaliokunnan päätöksessä todetaan, että Riihimäen ilmoituksen ja Jipon vastineen perusteella on epäselvää, onko ottelussa esitetty rasistinen huuto ottelun erotuomaria kohtaan.

Riihimäen yksilöimässä tilanteessa ei ole kuultavissa videotallenteelta rasistista huutoa, eikä sitä löytänyt myöskään Itä-Suomen yliopiston tutkija, jolle Jippo toimitti videon analysoitavaksi. Jippo tavoitti "tiikeri"-huudon tehneen henkilön, joka oli saanut siihen innostuksen suositusta YouTube-videosta.

– JJK:n pelaajat ovat saattaneet kuulla huudon väärin ja täten erheellisesti pitäneet sitä rasistisena ilmauksena. Tämänkaltaisen erehdyksen tekeminen on todennäköistä etenkin, jos "tiikeri"-huuto ei ole tuttu ja se tuntuisi epäloogiselta kyseisessä tilanteessa, kurinpitovaliokunnan päätöksessä todetaan.

Kurinpitovaliokunnalle toimitettiin JJK:n pelaajista ainoastaan Riihimäen kertomus tapahtuneesta.

Kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja katsoo jääneen näyttämättä, että ottelussa olisi esitetty rasistinen huuto. Päätöksessä todetaan, että Jippo on toiminut turvallisuusmääräysten mukaisesti ja on vastineessa esitetyillä seikoilla ja kattavalla selvitystyöllään osoittanut suhtautuvansa rasismiin vakavasti ja tuomitsevasti.