Tulosta tämä sivu
Muut lajit

Sauvakävelyn suosio on nousussa koronan aikana – ”Tämä on todellista koronavapaata liikuntaa”

Laulurinteellä pidettyyn sauvakävelytapahtumaan ottivat osaa Karoliina Voutilainen, Ville Kettunen sekä Veera Kettunen. Laulurinteellä pidettyyn sauvakävelytapahtumaan ottivat osaa Karoliina Voutilainen, Ville Kettunen sekä Veera Kettunen.

Sauvakävely oli 1990-luvun lopun yksi hittilajeista, ja sittemmin laji on hiukan jäänyt monien uusien liikuntamuotojen varjoon. Koronan myötä loistavana ulkoliikuntamuotona tunnettu sauvakävely onkin lisännyt suosiotaan ja saanut ihmiset kaivelemaan esiin nurkistaan pölyttyneitä sauvojaan.

Aiemmin sauvakävelijöille tietyissä piireissä ehkä vähän jopa naureskeltiin, mutta vähitellen lajista on kuoriutunut hyvä kuntoilumuoto myös irvailijoiden piirissä.

Tahko Pihkala -seuran valtakunnallinen sauvakävelykiertue pysähtyi keskiviikkona Joensuussa, ja Joensuun Laulurinteellä järjestetyn sauvakävelyillan järjestelyissä mukana oli myös Joensuun Latu.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kauniissa ilta-aurinkoisessa syyssäässä järjestetty tapahtuma keräsi vajaat 50 osallistujaa, ja pääosa osallistujista oli vanhempaa kaartia.

Tapahtumassa liikuntaneuvos ja Tahko Pihkala -seuran puheenjohtaja Tuomo Jantunen kertoi uusista sauvakävelyn terveystutkimustuloksista, esitteli hyviä sauvaharjoitteita ja ohjasi oikeisiin kävelytapoihin. Jantunen esitteli tapahtumassa myös uppouutta innovaatiota, uudentyyppistä joustosauvaa.

– Sauvakävelyssä tulee pakostikin käytettyä lihaksia ihan toisella tavalla kuin pelkässä kävelyssä. Jos on vielä vähän veltto kävelijä, joka pitää käsiä alhaalla, niin siinä liikkuvat vain jalat. Sauvakävelyssä liikkuu koko keho, ja yritämme korostaa sitä, että työntö pitää lähteä ylhäältä ja lantio on mukana. Askeleeseen tulee pituutta, Jantunen kertoo.

– Jokaisella työnnöllä kun oikaisee käden, niin tekniikka tulee paremmaksi. Silloin sauvat on pakko pitää taaempana. Niitä ei vedetä eteen kuten Veikko Hakulinen tai Urho Kekkonen aikoinaan hiihtäessään, vuodesta 1980 lähtien sauvakävellyt Jantunen tiivistää.

  sisa2-sauvakavely1Karjalainen20200924 Uudentyyppinen joustosauva ei rasita niveliä yhtä paljon kuin perinteinen sauvakävelysauva. sisa2-sauvakavely2Karjalainen20200924 Liikuntaneuvos Tuomo Jantunen kertoo sauvakävelyn suosion olevan maailmanlaajuisesti nousussa.

Jantunen kertoo, että sauvakävellessä on tarkoitus mennä normaalia kävelyä, eikä mennä korostetusti kumaraan. Ensimmäistä kertaa sauvakävelevä tekee Juntusen mukaan yleensä sen virheen, että sauvaa puristetaan liikaa. Sauvat saattavat olla myös liian edessä ja töpötellään.

Sauvakävelysauvoiksi suositellaan kävelijää 55 senttiä lyhkäisempiä sauvoja, jolloin käteen jää 90 asteen kulma. Jantunen kertoo, että jo 25 eurolla saa hyvät sauvat, joten edullisesta harrastuksesta on kyse.

Jantunen kertoo, että koronan myötä lajin suosio on nousussa.

– Tämä on todellista koronavapaata liikuntaa.

Jantunen rohkaisee sauvakävelijöitä lähtemään entistä enemmän luontoon.

– Kävelypohjaksi ei pitäisi hyväksyä pelkästään asfalttia tai muuten kovaa tietä, hän kertoo.

  WEB-sauvakavelyKarjalainen20200924 Tapahtuman nuorin osallistuja oli 6-vuotias Reino Kettunen.

Tapahtuman nuorimpiin osallistujiin lukeutuivat Ville Kettunen, Karoliina Voutilainen sekä Veera Kettunen, 10, ja 6-vuotias Reino Kettunen.

– Tapahtumaan sai lähtemään se, että jalkani leikattiin, ja etsin uusia kuntoilumuotoja. Jalka ei enää kestä salibandya tai koripalloa, 36-vuotias Kettunen kertoo.

– Teen kampaajan töitä ja olen kuullut, että sauvakävely olisi toimiva laji, Voutilainen, 32, kertoo.

Ville Kettunen ei ole lajia aiemmin harrastanut, mutta Voutilainen on lajia harrastanut ensimmäistä kertaa 12 vuotta sitten.

– Laji tuntui silloin vähän hassulta, kun sukset puuttuivat jalasta, Voutilainen naurahtaa.

Kettunen ja Voutilainen ovat tehneet sen huomion, että lajin suosio on nousussa. He kyselivät naapureitaan tapahtumaan mukaan, mutta muita innostuneita ei ollut.

Lajin harrastaminen on ehkä joskus osaa harrastajista nolostuttanut, eikä tästä leimasta ole täysin vielä päästy pois.

– Luulen, että jos tuolla Karhunmäessä lähdemme sauvakävelemään, niin saamme ehkä jopa positiivisiakin katseita, Ville Kettunen tuumaa.

– Tässä on kuitenkin murrosvaihe tapahtumassa, hän lisää.

Ville Kettunen odotti tapahtumasta vinkkejä.

– Haluan kokeilla lajia. Toivottavasti pääsen juonesta kiinni, hän toivoi.

Voutilaisen ajatuksena oli enemmänkin muistella sitä, kun on aiemmin reippaasti kävellyt sauvojen kanssa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi