Perjantai, 23.10.2020 
Severi
Suunnistus

Nuoret suunnistajat hakevat maakunnan monipuolisista maastoista oppia – "Meillä on hyvä porukka"

  • Mikko Holopainen
  • Kimmo Kirves
Hymy oli herkässä nuorten suunnistusmaajoukkueen Aarni Ronkaisella ja Salla Isoherrasella. Hymy oli herkässä nuorten suunnistusmaajoukkueen Aarni Ronkaisella ja Salla Isoherrasella.

Osa Suomen nuorten suunnistusmaajoukkueesta harjoittelee kuluvan viikon aikana Pohjois-Karjalassa. Sairastumiset ja ylioppilaskirjoitukset ovat karsineet leirille osallistujien määrää. Nuorten maajoukkueeseen kuuluu 25 suunnistajaa, joista Joensuun seudulle paikalle pääsi reilu kymmenen.

Leirin huipennus odottaa lauantaina, sillä silloin ohjelmassa on yösuunnistuksen SM-kisat.

Leirille osallistuvat myös kirkkonummelaisen suunnistusseura Lynxin 16-vuotias Salla Isoherranen ja Jämsän Retki-Veikkoja edustava Aarni Ronkainen, 17.

Tiistaina leiri käynnistyi yötreenillä, ja keskiviikkona leiriläiset lähtivät harjoittelemaan Kontiolahden Kulhon Siprin alueen haastavaan maastoon.

– Yötreeni meni hyvin, ja hyvillä fiiliksillä lähden päivän treeniin, Isoherranen kertoi.

– Yöharjoitus oli haastava, Ronkainen kertasi.

Sekä Isoherranen että Ronkainen kehuvat leiriläisten hyvää yhteishenkeä. Samaa lajia intohimoisesti harjoitteleva tiivis porukka nivoutuu nopeasti yhteen.

– Meillä on hyvä porukka, jossa kaikki ovat kaikkien kavereita. Tykkäämme olla yhdessä, Ronkainen kehui.

Miltä maakunnan maastot vaikuttavat?

– Mitä nyt olen karttoja katsellut ja sen mitä tiedän, niin todella kiinnostavilta ja monipuolisilta, Isoherranen summasi.

– Täällä on aika erityyppistä mitä muualla Suomessa. Harvoin täällä tulee käytyä. Tämä on sen verran kauempana, Ronkainen kertoi.

Leirin pääpaino on taitoharjoittelussa.

– Tämä on suunnistuspainotteinen leiri. Pääsemme käyttämään alueen parhaita maastoja, Isoherranen kertoi.

  Arkistoon-Santeri-SilvennoinenKarjalainen20200925 Kalevan Rastia edustava Santeri Silvennoinen toimii nuorten maajoukkueen apuvalmentajana.

Leirillä valmentajana toimii nuorten suunnistusmaajoukkueen apuvalmentaja Santeri Silvennoinen. Ovatko leiriläiset haastaneet valmennuksen metodeja?

– Onhan suunnistus sellainen laji, että pitää löytää omat tavat tehdä asioita. Loppupeleissä itse pitää asiat ajatella, Isoherranen summasi.

Leirin huipennuksesta, eli yösuunnistuksen SM-kisoista, haetaan hyvää suoritusta.

– Tavoitteena on tehdä siellä hyvä ja vahva suoritus. Minulle ei tule paljon yösuunnistettua vuoden mittaan. Kivaa on lähteä mitalia hakemaan, Isoherranen kertoi.

– Lauantai on itselleni ensimmäinen SM-yö. En tiedä mitä odottaa. Sijatavoitteita en ota, mutta haen hyvää suoritusta. Katsotaan mihin se riittää, Ronkainen ennakoi.

Miten yöllä suunnistaminen eroaa päivällä suunnistamisesta?

– Suurin ero on, että kauas ei näe. Lampun valokeilalla et näe niin kauas, joka tekee sen, että suunnassa kulkeminen helposti kääntyy varsinkin tiheämmässä metsässä, Jukolan viestissä yöosuuksia suunnistanut Ronkainen analysoi.

– Minä olin viime vuonna ensimmäistä kertaa SM-yössä. Rastin ottaminen on yöllä paljon vaikeampaa. Yleensä rasteilla on heijastimet, mutta joskus ne näkyvät vasta todella läheltä, Isoherranen puolestaan summasi.

Koronan vuoksi ulkomaan kilpailuja on peruttu, ja Suunnistusliittokin on päättänyt, ettei se lähetä tänä vuonna joukkueita ulkomaille.

– Tietenkin harmittaa, kun ei ulkomaille pääse, mutta ei tässä muuta mahdollisuutta ole. On hyvä, että olen nyt vasta nuorten sarjoissa, niin tässä ehtii vielä ulkomaillekin, Isoherranen sanoi.

– Voi ajatella, että meidän lajilla on hyvä tilanne, kun olemme saaneet kotimaassa järjestettyä paljon kilpailuja. Joillain lajeilla menee paljon huonommin kuin meillä, Ronkainen kertaa.

 

Santeri Silvennoinen: Hyvää harjoitusta viikonloppua varten

Nuorten suunnistusmaajoukkueessa apuvalmentajana toimii Kalevan Rastin Santeri Silvennoinen.

Heti leirin avauspäivänä tiistaina joukkue harjoitteli yösuunnistuksen SM-kisoja varten. Yöharjoitus meni Silvennoisen mukaan hyvin.

– Maasto oli aika haastava, ja sen huomasi urheilijatkin. Se oli hyvää harjoitusta viikonloppua varten, Silvennoinen kertoo.

Pohjois-Karjalan maastot tarjoavat Silvennoisen mukaan loistavat harjoitteluolosuhteet.

– Jos ajatellaan ylipäätään Suomea, niin maastot ovat täällä poikkeuksellisia. Paljon on nousua ja supikkoa on. Niitä täältä haetaan. Nyt kun ei ulkomaille päästä leireilemään, niin tämän tyyppiset paikat nousevat erityisesti arvoon, kun päästään epätyypillisiin maastoihin, hän analysoi.

Leirin aikana käydään Joensuun seudun lisäksi Kolilla sekä Juuan Tahkovaaran maastoissa.

Liperin Pärnävaralla viikonloppuna kisattavat yösuunnistuksen SM-kisat ja maakunnan maastot olivat isoja tekijöitä siinä, että nuorten maajoukkue leireilee juuri Joensuun seudulla.

– Tämä on hyvä yhdistelmä. Kun tällaisen paketin pystyimme järjestämään, niin se oli entistä parempi.

Yösuunnistamisessa korostuu Silvennoisen mukaan hyvä suunnitelman teko.

– Malttia vaaditaan hyvässä suorituksessa. Kompassin käyttö korostaa yösuunnistamisessa, hän analysoi.

Kalevan Rastia edustava ja nuorten suunnistusmaajoukkueeseen kuuluva Siiri Silvennoinen ei leirillä valitettavasti pystynyt osallistumaan. Siirin henkilökohtaisena valmentajana on viimeiset vuodet ollut isoveli Santeri.

– Hyvin on toiminut. Ei ole mitään ongelmia ollut. Siiri on aika kuuliainen valmennettava, Santeri kehuu.

Leirille osallistuvilta nuorilta Santeri Silvennoinen saa kehuja.

– Hän on todella mukava. Häneltä saa apua leirien ulkopuolellakin, Salla Isoherranen kehuu.

– Hän tietää paljon asioista ja osaa neuvoa hyvin, Aarni Ronkainen sanoo.

Antti Örn on nuorisomaajoukkueen vastuuvalmentaja. Hän ei sairastumisen vuoksi päässyt leirille.

– Molemmat ovat hyviä valmentajia. He osaavat järjestää hyviä leirejä, Ronkainen summaa.


Yösuunnistuksen SM-kisa on nähtävissä lauantai-iltana suorana lähetyksenä Karjalaisen nettisivuilla.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi