Lauantai, 27.2.2021 
Torsti
Urheilu

Valko-Venäjä paheksuu jääkiekon MM-kisojen viemistä pois Minskistä

  • STT
Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n varapuheenjohtaja Kalervo Kummola on ajanut MM-kisojen siirtämistä pois Valko-Venäjältä. Päätös syntyi maanantaina. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n varapuheenjohtaja Kalervo Kummola on ajanut MM-kisojen siirtämistä pois Valko-Venäjältä. Päätös syntyi maanantaina. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Jääkiekon miesten MM-kisat maanantaina menettänyt Valko-Venäjä paheksuu Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n päätöstä vetää turnaus pois Minskistä. Minskin MM-kisojen järjestelytoimikunta esitti tiistaina näkemyksensä Valko-Venäjän hallituksen verkkosivustolla.

Kisajärjestäjät pitävät MM-turnauksen perumista Valko-Venäjällä perusteettomana.

–  Tämä päätös luo ennakkotapauksen, jossa maita ja ihmisiä yhdistäviksi luodut urheilutapahtumat voivat kääntyä eripuran ja paineen välineeksi miellyttää poliittisten demagogien (kansankiihottajien) intressejä, kisajärjestäjien kannanotossa todetaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

IIHF ilmoitti maanantaina, että Valko-Venäjällä ei ensi touko-kesäkuussa järjestetä MM-kisoja. IIHF perusteli päätöstä virallisesti turvallisuussyillä, mutta verhotummin syynä olivat Valko-Venäjän toistuvat ihmisoikeusrikkomukset.

MM-kisat oli alun perin määrä pelata Valko-Venäjällä ja Latviassa. Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n mukaan Latvian asemaa pitää pohtia, koska kyseessä oli Valko-Venäjän ja Latvian yhteisisännyys.

Latvian ulkoministeri Edgars Rinkevics kertoi maanantaina, että maa harkitsee kisojen järjestämistä yksin, jos se on mahdollista.

"Tänään juhlitte voittoa"

Valko-Venäjän oppositio on protestoinut kuukausia sen jälkeen, kun maan itsevaltainen johtaja Aljaksandr Lukashenka ilmoittautui vilpillisinä pidettyjen presidentinvaalien voittajaksi elokuussa.

Päätöstä ottaa MM-isännyys Valko-Venäjältä ovat kiittäneet niin Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja kuin useat tahot eri maissa.

Turnauksen pitkäaikainen ja näkyvin sponsori Skoda kertoi viime viikolla vetäytyvänsä MM-yhteistyökumppanuudesta, jos Valko-Venäjä olisi säilyttänyt kisaisännyytensä.

Valko-Venäjän jääkiekkoliiton puheenjohtaja Dmitri Baskov kritisoi tiistaina voimakkaasti niitä valkovenäläisiä urheilijoita, jotka ovat vaatineet kansainvälisten kisojen kieltämistä maalta, kunnes Lukashenka astuu sivuun.

–  Tänään juhlitte voittoa samalla, kun otatte todellisen juhlan pois Valko-Venäjän kansalta. Tämän jälkeen teitä ei voi kutsua valkovenäläisiksi, olette pettureita, Baskov jyrisi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi