Tiistai, 13.4.2021 
Tellervo
Muut lajit

Miksi naiset hiihtävät MM-kilpailuissa edelleen lyhempiä matkoja kuin miehet, miksi Björgenin hauista tai Johaugin painoa kummastellaan? – joensuulaistohtori Annu Kaivosaari pohtii podcastissa, mikä on tasa-arvon tila urheilussa nyt

  • Jani Leinonen
  • Marko Puumalainen
Liikuntatieteiden tohtorin Annu Kaivosaaren mielestä yksi suurimmista tasa-arvo-ongelmista urheilussa on se, että varsinkin joukkuelajeissa palkkiot ovat paljon pienemmät kuin miehillä. Liikuntatieteiden tohtorin Annu Kaivosaaren mielestä yksi suurimmista tasa-arvo-ongelmista urheilussa on se, että varsinkin joukkuelajeissa palkkiot ovat paljon pienemmät kuin miehillä.

Karjalaisen urheilutoimituksen Aitiopaikalla-podcastin erikoisjaksossa käsitellään tänään naistenpäivänä sitä, toteutuuko tasa-arvo urheilussa. Vieraana Aitiopaikalla on alan huippuasiantuntija, joensuulainen liikuntatieteiden tohtori Annu Kaivosaari.

Joensuussa liikuntakasvatuksen yliopisto-opettajana työskentelevä Kaivosaari väitteli liikuntatieteiden tohtoriksi vuonna 2017.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Väitöskirjassaan Lempeä Lydia - voimakas Björgen: naishiihtäjien representoinnin muutokset Urheilulehden teksteissä vuosina 1905-2010 Kaivosaari tutkii, miten naishiihtäjien julkisuuskuva on muuttunut aikojen saatossa.

- Vaikka muilla elämänalueilla siitä ollaan päästy paljon eroon, urheilussa naisten sukupuoli ikään kuin heikompana pysyy vahvemmin yllä, Kaivosaari pohjustaa.

Kaivosaaren mielestä yksi suurimmista tasa-arvo-ongelmista urheilussa on se, että varsinkin joukkuelajeissa naisten palkkiot ovat miehiin verrattuna erittäin pieniä. Myös medianäkyvyydessä on paljon eroa vielä 2020-luvullakin.

- Miten yleisöä voisi kiinnostaa joku, joka ei näy, Kaivosaari kysyy.

Podcastissa pohditaan myös sitä, miksi esimerkiksi hiihdon MM-kilpailuissa naiset kilpailevat edelleen osittain eri matkoilla ja kysytään, onko se ongelmallista tasa-arvon kannalta.

- Kyllä se tietynlaista epätasa-arvoa pitää yllä, Kaivosaari toteaa.

Naisurheilijoihin kohdistuva ulkonäön tai painon arvostelu on keskustelijoiden mukaan myös ongelmakohta.

Esimerkiksi Kaivosaaren väitöskirjan otsikossakin mainitun hiihtäjä Marit Björgenin hauisten suuruutta päiviteltiin jokunen vuosi sitten kummallisessa sävyssä. Obertdorfin MM-hiihdoissa esiin nousi puolestaan kommentteja Therese Johaugin painosta.

- Kaikenlainen ulkonäön kommentointi on asiaankuulumatonta, Kaivosaari niittaa.

Lisää aiheesta:

Valtaosa naisurheilijoista kokee paineita ulkonäöstään, arvostelevat kommentit tulevat yleensä valmentajalta, lähipiiristä tai somesta – seitsenottelijat Hertta ja Jutta Heikkinen: ”Urheilusuoritus on tärkein, ei ulkonäkö”

Aiemmat Aitiopaikalla-podcastit on kuunneltavissa täällä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi