Torstai, 28.5.2020 
Alma
Muut lajit

Maailmanmestaruus ei ole auttanut - säännöt ovat estäneet valinnan kultamitaliurheilijaksi

  • Karjalainen
Rallimestari Ari Vatasta ei valittu koskaan Karjalaisen kultamitaliurheilijaksi. Rallimestari Ari Vatasta ei valittu koskaan Karjalaisen kultamitaliurheilijaksi.
Karjalaisen kultamitalilautakunta valitsee tulevana perjantaina 62:nnen kerran Pohjois-Karjalan vuoden parhaan urheilijan.

Vuosi sitten lautakunta päätti muuttaa kultamitaliurheilijan valintasääntöjä. Jatkossa Pohjois-Karjalan kultamitaliurheilijaksi voidaan valita myös ulkomaalainen henkilö. Näin ollen esimerkiksi Kalevan Rastia edustavan suunnistuksen maailmanmestarin Thierry Gueorgioun on mahdollista pokata palkinto ensimmäistä kertaa miehen pitkällä ja menestyksekkäällä uralla.

Jatkossa ”urheilumitali annetaan vuosittain parhaalle ja muutenkin esikuvalliselle pohjoiskarjalaiselle urheilijalle tai joukkueelle. Mitali voidaan jakaa joukkueelle vain erittäin painavista syistä”.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Maailma on muuttunut paljon 62 vuoden aikana ja myös kultamitaliurheilijan valintasäännöt ovat kokeneet radikaaleja muutoksia.

Esimerkiksi vuonna 1981 Pohjois-Karjalan parhaaksi urheilijaksi ei voitu valita rallin maailmanmestaria Ari Vatasta tiukkojen sääntöjen takia - hän kun ei asunut Pohjois-Karjalassa. Joensuun Urheiluautoilijoita edustaneen Vatasen verotuskunta oli Lontoo ja asuinpaikka Espoo. Tuolloin säännöt vaativat urheilijan asumista Pohjois-Karjalassa. Kultamitaliurheilijaksi nimettiin maailmanmestarin sijasta Suomen mestari, kun valinnan pokkasi hiihdon 15 kilometrin SM-kultamitalisti Aki Karvonen.

Palkinto on jaettu aina vuodesta 1952 lähtien ja taso on vaihdellut. Joskus on ollut useita huippuja samana vuonna - joskus valintaan ovat riittäneet pienemmät meriitit. Esimerkiksi vuonna 1999 Kirsi Boströmin suunnistuksen MM-kulta ei riittänyt, sillä tittelin nappasi yksimielisesti keihäänheiton maailmanmestari Aki Parviainen.

Joskus valinta on ratkennut täpärästi yhden äänen erolla.

Lisää aiheesta tiistain Karjalaisessa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa