Lauantai, 30.5.2020 
Pasi
Muut lajit

SM-kisat ovat vain välitavoite: Olympialaiset siintävät mielessä

  • Karjalainen
Konsta Naumanen (vas.) ja Nea Norismaa (oik.) ovat Joensuun Uimaseuran ykkösnimet. Keskellä valmentaja Juha Turunen. Konsta Naumanen (vas.) ja Nea Norismaa (oik.) ovat Joensuun Uimaseuran ykkösnimet. Keskellä valmentaja Juha Turunen.
Joensuun Uimaseuralla on menestyksekäs menneisyys. Varsinkin 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa seuran uimarit voittivat kasoittain aikuisten ja nuorten SM-mitaleita. Nyt seuralla menee kuitenkin monessa mielessä vieläkin paremmin. Kaksi päätoimista valmentajaa, Juha Turunen ja Petra Lonka ovat saaneet tuekseen peräti 43 riviohjaajaa.

-  Hallikapasiteetti on valitettavasti Joensuussa rajallinen ja meiltäkin jää 50-100 lasta joka kevät ja syksy ryhmistä rannalle. Jos uintiaikaa kaikille riittäisi, seura olisi jopa tuhannen jäsenen kokoinen, miettii Turunen.

Turunen lähti tiistaina ajamaan kahden valmennettavansa, Nea Norismaan ja Konsta Naumasen kanssa kohti Espoota, jossa kilpaillaan lyhyen radan Suomen mestaruuksista keskiviikosta sunnuntaihin. Lisäksi joukkueeseen liittyy Tampereelta tuleva Lotta Mäkipää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

19-vuotias Norismaa on viime kevään ylioppilas, joka on jo ehtinyt voittaa lyhyellä ja pitkällä radalla seitsemän aikuisten SM-mitalia -  niistä kolme mestaruutta.

-  Jatko-opiskelupaikka ei ole vielä selvillä, vaikkakin ajatuksia siitä toki on. Urheilu on nyt pääasia eikä minulla mitään hätää lopettaa, Norismaa sanoo.

Norismaan vahvuudet ovat perhosuinnissa, jossa on kuitenkin ollut yksi ylitsekäymätön este ajatellen Suomen edustuspaikkoja, viisi kuudesta uintimuodon Suomen ennätyksestä omistava Emilia Pikkarainen.

-  Ei Emilia minulle peikko ole. En ajattele hänen voittamistaan vaan omia ennätyksiä. Kun ne paranevat, ajat riittävät joskus myös arvokisoihin, Norismaa muistuttaa.

Turusen mukaan Rio de Janeiron olympialaiset 2016 voivat tulla Neallekin liian aikaisin. Sen sijaan hän uskoo Joensuun Uimaseuran saavan uimareita Tokion vuoden 2020 olympialaisiin.

-  Nea ui tuoreet ennätyksensä Oulussa kesken harjoituskauden. Herkistely ja voimatasojen nostaminen ottavat ennätyksistä tarvittavat sekunnit.

Lue lisää keskiviikon Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa