play

Shakin MM-kruunu pysyy Norjassa

Vishy Anand (vas.) ja Magnus Carlsen pelasivat maailmanmestaruudesta reilut kaksi viikkoa.

Vishy Anand (vas.) ja Magnus Carlsen pelasivat maailmanmestaruudesta reilut kaksi viikkoa. Kuva: Ananstasia Karlovich

Ilkka Hartio

Shakin maailmanmestarin kruunu säilyy norjalaisen Magnus Carlsenin kutreilla. Hän piti pintansa loppuun saakka MM-ottelussa Sotshissa ja kukisti intialaisen Vishy Anandin 6,5-4,5.
 
Kaksitoistapeiliseksi suunniteltu ottelu sai ratkaisun jo yhdennessätoista pelissä sunnuntai-iltana. Dramaattinen kamppailu alkoi tasaisissa merkeissä espanjalaisen pelin berliiniläispuolustuksella.
 
Mustilla pelannut Anand yllätti monet asiantuntijat tarjoamalla 23. siirrossa sotilasta ilmaiseksi, mutta Carlsen ei ottanut uhrausta vastaan. Syntyneessä asemassa intialaisella oli etua, mutta hän ei jatkanut parhaalla mahdollisella tavalla.
 
Pelin ratkaisu tapahtui 27. siirrossa, kun Anand antoi vaihtaa torninsa lähettiä vastaan. Uhraus ei tuonut  riittävästi kompensaatiota, Carlsen pelasi tarkasti ja voitti pelin materiaaliylivoimansa turvin 45 siirrossa.
 
Yhdestätoista pelistä Carlsen voitti kolme, Anand yhden ja loput seitsemän päätyivät tasan. Tiistaiksi suunniteltua kahdettatoista peliä ei enää pelata, koska sillä ei ole merkitystä ottelun lopputuloksen kannalta.