Keskiviikko, 12.5.2021 
Lotta
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 155

Muut lajit

Kuvagalleria: Iaido on kamppailua itseään vastaan

  • Lari Lievonen

Joensuulainen kamppailulajiväki saa kuluvan viikon ajan nauttia maailman parhaasta opetuksesta, kun japanilaisen budolaji iaidon kansainvälisesti tunnetuimpiin nimiin kuuluva sensei Takada Gakudo vierailee Joensuussa.

Iaido perustuu pohjimmiltaan samuraiden miekankäsittelytaitoihin ja taistelutaktiikoihin. Merkittävän eron muihin budolajeihin, kuten judoon, karateen ja aikidoon, tekee se, että iaidossa käytetään miekkaa. Lajia ei useimmiten edes luokitella urheiluksi.

- Tätä kautta voi vahvistaa itseään ja rentoutua nyky-yhteiskunnassa, jossa on koko ajan kiire. Pyrimme pysymään hetkessä, japanilainen Gakudo kertoo.

Kyse on pitkälti mielen hallinnasta. Suurimpana vastustajana pidetään harjoittelijaa itseään, sillä lajissa ei ole varsinaista vastustajaa. Tarkat liikesarjat miekan kanssa vaativat keskittymistä ja sisäistä tasaisuutta.

- Iaido on tie, jolla mieltä ja kehoa kultivoidaan. Oma elämä on koko ajan mukana. Itse asiassa miekkaa vedetään tupesta sen takia, ettei sitä tarvitsisi koskaan vetää, Gakudo muistuttaa.

- Lämmin ja vilpitön harjoittelu on tärkeää. Tässä voi oppia uuden asenteen elämään.

Joensuulaisella iaido-seuralla Kawaguchi iaidoo ry:llä on kunnia järjestää lajin tämänvuotinen Euroopan pääleiri, joka pidetään tänä vuonna Noljakan koululla. Osallistujia tulee ympäri Euroopan esimerkiksi Itävallasta, Bulgariasta ja Italiasta.

Lue lisää tiistain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi