Torstai, 24.1.2019 
Senja
Urheilu

"Shakkipöytä on kehää pahempi paikka" - Onko shakkinyrkkeilijä älykkösoturi?

  • Arttu Koistinen

Media

Luet sanan "shakkinyrkkeily". Mitä mielesi urheilukeskuksessa näkyy? Onko siellä Uuno Turhapuro, hikisiä lihaskimppuja opettelemassa shakkia näön vuoksi vai kynäniskanörttejä läpsimässä toisiaan kehässä?

Kysymykset ovat stereotyyppisiä ja typeriä. Suomen Shakkinyrkkeilyklubin helsinkiläinen puheenjohtaja Lars Björknäs kertoo silti joidenkin epäilevän yhdistelmälajin järkevyyttä.

-  "Onko kaikkea pakko yhdistellä? Lajit lajeina", minulle on sanottu. Esimerkiksi joidenkin shakinpelaajien mielestä laji ei kunnioita shakin historiaa ja olemusta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Minun mielestäni shakki ja nyrkkeily sopivat lajeina erittäin hyvin yhteen. Yleensä sekä nyrkkeilijät että shakinpelaajat ovat samaa mieltä, kunhan heille kertoo, että kunnioitamme molempien lajien perinteitä, Björknäs jatkaa.

Puheenjohtajan mukaan shakki on erittäin kaunis peli, jossa pitää tehdä pitkälle meneviä suunnitelmia. Myös nyrkkeilyssä pitää olla suunnitelma, ja ottelijan pitää soveltaa omia vahvuuksiaan.

Harhaluuloja esiintyy, koska shakkinyrkkeily on tuntematon laji Suomessa, puheenjohtaja tuumii. Toisaalta kun mies on kertonut olevansa shakkinyrkkeilijä, laji on herättänyt yleensä kiinnostusta kansalaisissa.

- Ihmiset kyselevät ensiksi säännöistä. Niistä saa kertoa aika usein.

Shakkinyrkkeilyottelussa pelataan vuoroin shakkia kolme ja nyrkkeillään kolme minuuttia. Eriä on pariton määrä. Ottelijoiden on oltava samassa painoluokassa.

Täysimittaisessa shakkinyrkkeilyottelussa on yksitoista erää ja ne alkavat aina shakilla. Jokaisen erän välissä on yhden minuutin tauko, jolloin ottelijat vaihtavat varusteita ja shakkipöytä siirretään kehään tai sieltä pois.

Ottelija voi voittaa shakkinyrkkeilyssä monella tavalla. Hän voi matittaa vastustajan shakissa, vastustajan shakkisiirtoaika voi kulua loppuun, ottelija voi tyrmätä toisen kehässä tai voitto voi tulla teknisellä keskeytyksellä.

Jos ottelijat ovat hyvin tasaväkisiä, erotuomari valitsee voittajan nyrkkeilypisteiden perusteella.

Ottelijoilla on kiire tehdä siirtoja. Björknäsin mukaan onkin melko yleistä, että ottelu ratkeaa ottelijan ajan loppumiseen.

Lajin keksi Wikipedian mukaan alankomaalainen performanssitaitelija Iepe Rubingh ranskalaisesta sarjakuvasta 1990-luvun alussa. Shakkinyrkkeilyn luultiin aluksi jäävän vain esitykseksi, mutta siitä kehkeytyi lopulta oma lajinsa.

Ensimmäinen virallinen nyrkkeilyshakkiottelu järjestettiin Berliinissä vuonna 2003. Shakkinyrkkeilyn hallitseva raskaan sarjan mestari on venäläinen Nikolay Sazhin.

Shakkinyrkkeilyllä on leveät hartiat Berliinissä ja Lontoossa. Suurkaupungeissa on jopa junioritoimintaa, Björknäs valottaa.

Kumpi on kinkkisempi paikka tasaväkisille ottelijoille, shakkipöydän ääressä istuminen vai kehässä käyskentely?

-  Omasta mielestäni shakkipöytä on pahempi paikka, sillä shakissa tekee väsyneenä helposti isoja virheitä. Kun shakissa tekee yhden typerän virheen, koko paketti hajoaa ja peli on menetetty, Björknäs sanoo. Hänen mielestään nyrkkeilyn rytmiin pääsee aina kiinni ottelun aikana, mutta shakkisuunnitelmat voivat unohtua kehässä.

-  Jos on väsynyt tai sekaisin, ei välttämättä muista, mikä tilanne pelissä on.

Kun shakkisuunnitelmat murenevat, draamasta ei ole pulaa.

-  Olimme viimeksi katsomassa Berliinissä ottelua. Vastakkain oli kaksi kokenutta ottelijaa. Kolmannen erän jälkeen kokenutkin shakinpelaaja menetti kuningattaren vahingossa. Samassa ottelussa ottelijalla oli mahdollisuus shakkimattiin, minkä yleisökin huomasi. Ottelija ei kuitenkaan huomannut itse mahdollisuuttaan.

- Yllätyin lajin katsojaystävällisyydestä. Otteluissa on hyvät puitteet Euroopassa. Shakkijuontajat analysoivat siirtoja ja suunnitelmia. Ottelijat eivät kuule mitään shakkia pelatessa, heillä on kuulosuojaimet.

Kun Björknäs on näyttänyt kiinnostuneille otteluvideoita ulkomailta, moni on yllättynyt nyrkkeilyn kovuudesta. Vaikeuttaako päähän kohdistunut isku shakkijuonien punomista?

- Eipä kummemmin. Tietenkin jos ottelija saa useita iskuja päähän ja alkaa horjahdella, ammattituomari voi keskeyttää ottelun.

Björknäs kertoo seuranneensa kansainvälisiä shakkinyrkkeilyotteluita, joissa ottelijoiden shakki- tai nyrkkeilytaitotasot ovat olleet kaukana toisistaan. Joku ottelija luovutti shakkierän jälkeen, koska hän ei halunnut missään nimessä nousta kehään.

- Riippuu vastustajasta, kumpi osa-alue on ottelijalle tärkeämpi. Sekä shakin että nyrkkeilyn on oltava kunnossa. Jos ei osaa shakkia, häviää nopeasti. Jos hanskat eivät pysy käsissä, kehään ei halua takaisin.

Ottelun voi hävitä heti alussa shakkilaudalla. Niin kävi Björknäsille Italiassa.

-  Se on oma ennätykseni. Oli kohtalaisen noloa.

Nyrkkeilyn raskaan sarjan mestari, ukrainalainen tohtorimies Volodymyr Klytško on kehässä planeetan pelottavin mies. Jos Klytško on shakkivelho, hän on hyvin todennäköisesti maailman paras shakkinyrkkeilijä, Björknäs pyörittelee.

- Veikkaisin, että hänen kanssaan olisi aika isoja pulmia. Koska ottelu alkaa shakilla, hänet voi voittaa teoriassa.

Näköpiirissä oleva sääntöuudistus vesittää unelmat Klytškon rökittämisestä.

-  Jos voittaa ensimmäisessä erässä shakissa, sääntöuudistuksen mukaan voittajan on vielä selvittävä yksi erä kehässä.

Björknäsin mukaan shakkilauta on peili ottelijan luonteeseen.

-  Jotkut hakevat nopeaa voittoa. Minä pelaan yleensä hitaasti alussa, ja lopussa on jäljellä sotilaita ja kuninkaita. Ottelu ratkeaa siihen, miten hyvin sotilaat ovat laudalla. Henkilökohtaisesti pidän enemmän voittamisesta shakkilaudalla kuin kehässä.

Björknäsin lempinimi shakkinyrkkeilyssä on Mighty Lazarus.

- Olen kerhon tyypeistä painavin kiloissa, en oikein keksi muuta selitystä nimelle.

Onko shakkinyrkkeilijä älykkösoturi?

- Se olisi liikaa sanottu minusta.

Björknäs ei omien sanojensa mukaan ole erityisen taitava shakissa tai nyrkkeilyssä.

-  Olen pelannut shakkia ahkerasti yli kymmenen vuotta. Kävin ensimmäisen kerran nyrkkeilysalilla reilu kaksikymmentä vuotta sitten. Harjoittelin nyrkkeilyä aikaisemmin yksin.

Helsinkiläinen on pelannut shakkia pitkään samoja vastustajia vastaan. Siinä piilee sudenkuoppa.

-  Ongelmani on, että olen pelannut shakkia samojen tyyppien kanssa ja pelissäni on ennustettavia piirteitä. Minun pitää muuttaa peliäni enemmän sen mukaan, mitä vastustaja tekee. Shakissa kangistuu helposti tuttuihin juttuihin.

Shakkinyrkkeilyklubi perustettiin Suomeen viime joulukuun alussa. Klubilla on viisi perustajajäsentä, Björknäs, Tero Weckroth, Niklas Sandler, Tero Pajunen sekä Jani Peurakoski.

Weckroth tutustui herrasmiesnyrkkeilyyn Lontoossa.

- Herrasmiesnyrkkeily jäi hänelle soimaan päähän. Meillä oli jonkin verran taustaa nyrkkeilystä, ja olimme pelanneet vapaa-ajalla paljon shakkia, Björknäs kertaa.

-  Porukastamme kävi sitten pari henkilöä Lontoossa katsomassa shakkinyrkkeilyä. Ja päätimme perustaa klubin Suomeen.

Ensimmäiset harjoitukset pidettiin tammikuun ensimmäisellä viikolla. Harjoituksissa Savate Clubin tiloissa käy nykyään kymmenkunta henkilöä.

- Harjoituksiin on tullut ihmisiä, jotka eivät ole tunteneet ketään meistä. Klubista taisi olla maininta shakkiliiton verkkosivuilla. Harjoituksiin on tullut porukkaa myös Savate-klubista.

Björknäs on töissä yritysjärjestelyissä. Shakkinyrkkeilyharjoituksissa käy konsultteja, akateemikkoja ja pankkiireja. Ammatteja on laidasta laitaan, puheenjohtaja ilmoittaa.

Shakkia voi nykyään harjoitella helposti ja nopeasti verkossa. Verkon pikaottelut koulivat harrastajaa hyvin shakkinyrkkeilyyn, Björknäs puhelee.

Klubilaiset hiovat kamppailutaitojaan perinteisellä nyrkkeilytreenillä. Kuntosykli on kuitenkin omaleimainen lajissa, puheenjohtaja huomauttaa.

-  Shakkinyrkkeilyssä nyrkkeillään kolme minuuttia, jonka jälkeen on minuutin tauko ja pelataan kolme minuuttia shakkia. Nyrkkeilyerän jälkeen tulee siis yllättävän pitkä tauko fyysisten harjoitusten välillä. Normaalissa nyrkkeilyssä erien välissä on vain minuutin tauko.

Klubin perustajajäsenet ovat Björknäsin lailla nelikymppisiä helsinkiläismiehiä. Toiveissa olisi tulevaisuudessa houkutella nuorempia harrastajia lajin pariin, hän kertoo.

- Lajin harrastamisen voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa, kunhan löytyy sopiva vastustaja. Meidän kerhoomme voi tulla mukaan aikuinen, jolla on jotain taustaa nyrkkeilystä ja joka tietää shakin säännöt. Aloittaisimme mielellämme junioritoiminnan, mutta emme vielä pysty tarjoamaan juniorivalmennusta.

Nyrkkeilyshakki ei ole suinkaan pelkästään miesten laji, Björknäs korostaa. Klubin harjoituksissa käy välillä myös naisia.

Klubin perustaminen Suomeen on poikinut jo kansainvälistä kiinnostusta, puheenjohtaja kertoo.

-  Vaikka kyseessä on marginaalilaji, harrastajia on ympäri maailmaa. Lajille on muodostunut nopeasti kansainvälinen verkosto. Kävimme treenaamassa Italiassa pari kuukautta sitten.

Klubi toivoo tietenkin valoisaa tulevaisuutta lajille Suomessa. Missä kulkee myönteisen ajattelun ja realismin raja? Björknäs pohtii. Klubilla ei vaikuttaisi olevan mitään hävittävää.

- Olemme saaneet muodostettua hyviä kansainvälisiä yhteyksiä. Lajilla on nostetta Saksassa ja muualla. Uskomme, että lajille löytyy harrastaja- ja katsojapohjaa myös Suomessa.

Alla YouTube-video shakkinyrkkeilyottelusta vuodelta 2008