Sunnuntai, 9.8.2020 
Erja, Nadja, Eira
Muut lajit

Joensuulaiset ja petroskoilaiset capoeiraharrastajat kokoontuivat Mutalaan

  • Heini Makkonen

Joensuun capoeiraseura Capoeira Nórdican järjestämä workshop kokosi joensuulaisia ja petroskoilaisia capoeiristoja yhteiseen harjoitukseen viikonloppuna Mutalan koululle.

Joensuun aktiivisesti toimiva capoeiraseura on perustettu 2002. Venäjällä puolestaan capoeira on kovassa nousussa, ja petroskoilaiset harrastajat tulivat Joensuuhun viikonlopuksi hakemaan uusia tuulia harjoitteluun.

Capoeira on brasilialainen taistelulaji, johon kuuluu oleellisena osana musiikki. Capoeiraa pelataan rodassa, joka on pelaajien ja orkesterin muodostama ympyrä. Pelaajista kaksi kerrallaan siirtyy ympyrän keskelle pelaamaan, pelinjohtaja soittaa ja laulaa ja muut pelaajat vastaavat lauluihin kuorona.

Capoeirassa käytetään afrobrasilialaisia soittimia. Liikkeet koostuvat akrobaattisista tempuista, potkuista ja puolustusliikkeistä, mutta capoeiraa ei otella eikä kamppailla, vaan sitä pelataan.

Laulujen kieli on portugali, jota oppii vähitellen laulujen kautta mutta jota osa harrastajista opiskelee myös kursseilla.

Vierailevaksi opettajaksi Joensuun harjoitusviikonloppuun tuli helsinkiläinen Mikko Rossi eli Cipó.

Capoeira on kahden ihmisen fyysistä vuorovaikutusta ja kehojen keskustelua, Rossi kuvailee. Liikekieli on pehmeää ja rytmittyy musiikkiin. Liike muistuttaa tanssia.

Laji on monipuolinen: se kehittää sekä fyysistä kuntoa että rytmitajua. Jokainen harjoittelee sekä liikkeitä, laulua että soittoa, mutta Rossin mukaan ei ole olennaista miettiä, onko itse riittävän liikunnallinen tai musikaalinen capoeiraa varten.

- Minulle lähtökohtaisesti kaikki ovat musikaalisia ja liikunnallisia, toiset vain joutuvat tekemään sen eteen enemmän töitä.

Lue lisää maanantain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi