Keskiviikko, 5.8.2020 
Salme, Sanelma
Muut lajit

Miia Hyttinen hakee Katajan toimintaan ammattimaisuutta

  • Heikki Arppi

Kun joensuulainen Miia Marttinen luisteli SM-mitaleille ja kolmesti opiskelijoiden universiadeissa vuosituhannen vaihteen molemmin puolin, oli Katajan taitoluistelu monella tavoin ammattimaisempaa kuin nykyisin.

Kun viime vuodesta asti Miia, nykyisin Hyttinen, on toiminut Katajan taitoluistelujaoston ainoana päätoimisena työntekijänä ja päävalmentajana, hän joutuu myöntämään rajoitteet.

- Minun aikanani meillä oli paljon aikuisten SM-kisoihin pyrkiviä vanhempia junioreita. Nyt meiltä esimerkiksi puuttuvat lähes kokonaan 13-15 -vuotiaat huiput. Puolet kilparyhmistämme eli noin 20 luistelijaa on 6-9 -vuotiaita tinttejä tai minejä, Miia Hyttinen sanoo.

Hyttisen kilpailu-uralla Joensuussa teki hyvää työtä pietarilainen Nuria Pirogova, joka toimi nykyisin taitoluisteluliitossa nuorten olympiavalmentajana.

Miia päätti aktiiviuransa vuonna 2005 ja opetteli valmennustietoutta sen jälkeen nelisen vuotta Pirogovan apuna Lahdessa. Kakkostason valmentajatutkinnon suorittanut Hyttinen näkee itsensä esikuvansa kaltaisesti enemmän venäläistyyppisenä kuin toisen koulusuunnan mukaisesti amerikkalaisvaikutteisena valmentajana.

- Olen aina pitänyt venäläisestä viimeistellystä ja laadukkaasta luistelusta. Nurialta opin sen, että Suomessakin pieneltä lapselta voi vaatia paljon, kunhan sen tekee positiivisella tavalla. Valmentajan pitää olla myös oikealla tavalla auktoriteetti.

Pirogovan apuna Joensuussa oli myös venäläinen koreografi Natalia Petsherskaja. Nykyisin Katajan vanhimmille junioreille ohjelmat tekee Helsingissä asuva ex-katajalainen Paula Korvajärvi (o.s. Saukkonen).

Lue lisää keskiviikon Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi