play

Jalkapallon suurin kuninkaallinen haudataan tiistaina – "Iso jalkapallosydän", kuvailee Pelen tavannut Markku Kanerva

Pele, oikealta nimeltään Edson Arantes do Nascimento, haudataan ensi viikolla Santosin satamakaupungissa. Kuva on otettu vuonna 2014. LEHTIKUVA/AFP

Pele, oikealta nimeltään Edson Arantes do Nascimento, haudataan ensi viikolla Santosin satamakaupungissa. Kuva on otettu vuonna 2014. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Torstaina kuollut jalkapallolegenda Pele oli, jos kuka, elämää suurempi. Se näkyi perjantaina siinä valtavassa surun ja ylistyksen vyöryssä, jota toivat ilmi niin urheilumaailman tähdet kuin poliittiset johtajat ympäri jalkapalloa rakastavan maapallon.

Pelen globaalia vaikutusta kuvaa, kuinka Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja ex-presidentti Barack Obama sekä Venäjän presidentti Vladimir Putin välittivät osanottoaan ja kunnioitustaan. Niin tekivät lukemattomat muutkin, mukaan lukien nykypäivän seuratuimmat jalkapallotähdet.

–  Peleä ennen jalkapallo oli vain urheilua. Hän teki siitä taidetta, Brasilian Neymar totesi 82-vuotiaana kuolleesta maanmiehestään.

–  Hänen perintöään ei unohdeta koskaan, Ranskan taituri Kylian Mbappe viestitti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Hän oli inspiraationa miljoonille, Portugalin supermies Cristiano Ronaldo lausui.

–  Lepää rauhassa, päätti puolestaan argentiinalaisikoni Lionel Messi.

Brasilian väistyvä presidentti Jair Bolsonaro julisti maahan kolmen päivän suruajan. Suruaika näkyy myös Helsingin Kaivopuistossa, jossa Brasilian suurlähetystö laski lipun puolitankoon.

Pele, oikealta nimeltään Edson Arantes do Nascimento, haudataan ensi tiistaina Santosin satamakaupungissa. Maanantaina järjestetään ensin "Kuninkaan" ruumiinvalvojaiset Santosin Urbano Caldeira -stadionilla, ja tiistaina Pelen arkku kuljetaan hautajaissaattueessa pitkin kaupungin katuja yksityiseen siunaustilaisuuteen. Pele pelasi valtaosan urastaan Santosissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Köyhistä oloista ponnistanut Pele ampaisi maailmankartalle Ruotsin MM-kisoissa 1958, kun hän 17-vuotiaana avitti Brasilian sen ensimmäiseen maailmanmestaruuteen tehden isäntämaata vastaan kaksi osumaa MM-finaalissa. Pele voitti MM-kullan myös 1962 ja 1970, ja hän on yhä ainoa kolmen maailmanmestaruuden jalkapalloilija.

Meksikon 1970 kisat muistetaan Brasilian erityisen uskomattomasta joukkueesta. Kisat jäivät myös Suomen maajoukkueen päävalmentajan Markku Kanervan mieleen ensimmäisinä muistikuvina niin Pelestä kuin oikeastaan koko "kauniista lajista".

–  Katsoin niitä pelejä, ja pihapeleissä käytetyt lempinimet alkoivat muuttua, kuusivuotiaana nassikkana kesällä 1970 brassijalkapalloon ihastunut Kanerva kertoo.

Kanervan lempinimi "Rive" juontaa tuon tähtisikermän Roberto Rivelinosta, mutta Pele oli tietenkin kaiken kuningas. "Vuosisadan urheilija", kuvaa Kanerva, ja yhtä vaikuttava persoona.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Hän oli huikea pelaaja, mutta myös jalkapallon PR-lähettiläs. Nyt pelatuissa Qatarin kisoissa oli hienoa nähdä, kuinka iso jalkapallosydän hänellä oli loppuun asti, Kanerva toteaa viitaten siihen, kuinka syöpää sairastanut legenda viestitti sairasvuoteeltaan MM-onnitteluja ja -rohkaisuja.

Kanerva sai kunnian myös kohdata Pelen, kun tämä vieraili Suomessa syksyllä 1986. HJK:ssa pelannut 22-vuotias puolustaja esiintyi Olympiastadionilla Pelen silmien edessä, kun HJK kohtasi Kuusysin.

–  Pääsin samaan kuvaan hänen kanssaan ja kättelemään häntä. Pele toivotti hyvää peliä, ei siinä tainnut muuta olla, Kanerva muistelee.

–  Toki näin jälkiviisaasti voi todeta, että olisi pitänyt ottaa tussi sukan varteen ja pyytää nimmari, Huuhkaja-luotsi naurahtaa.

Peleä kunnioitetaan mustin käsivarsinauhoin ja minuutin suosionosoituksin Englannin Valioliigassa viikonlopun aikana. Italiassa hiljennytään minuutiksi sarjan palatessa MM-tauolta ensi viikolla, ja kunniaa suurimmalle annetaan myös muun muassa Ranskan ja Espanjan sarjoissa.

–  Aika harva saa sellaisen aseman globaalisti, että kuolema herättää niin suuria tunteita ja ennen kaikkea muistoja. Pelen perintö on huikea, Markku Kanerva tiivistää.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi