play

Katri Lylynperä jäi sprintissä vaille totista vastusta

Lylynperä Imatralla sunnuntaina. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Lylynperä Imatralla sunnuntaina. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

STT-Lehtikuva

Katri Lylynperä oli melko ärtynyt Suomen mestari Imatran SM-kisojen vapaan hiihtotavan sprintin jälkeen. Lylynperä olisi halunnut hiihtää kisoissa pariviestin ja normaalimatkan, mutta joutui antamaan sprintissä olympianäyttöä valmennusjohdolle.

Alun perin olympiavalinnat piti tehdä vain kansainvälisten näyttöjen perusteella, mutta suunnitelmat muuttuivat, kun Les Rousses perui kilpailunsa Ranskan koronatilanteen takia.

–  Olin vetänyt edeltävän harjoitusjakson kuormaa aika pitkälle, ja palautuminen oli ennakoitua huonompaa. Ajattelin, ettei sillä ole merkitystä, mutta sitten suunnitelmat muuttuivat. Sain kuulla, että SM-kisat vaikuttaa olympialaisiin, Lylynperä kertoi.

–  Otin muutaman palautumispäivän lisää, koska halusin tulla tänne palautuneena. Kuormittuneessa tilassa on vaikeampi hiihtää sprinttiä kuin distanssimatkoja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ylimääräiset lepopäivät harmittivat Lylynperää, koska sairastelu verotti hänen harjoitteluaan merkittävästi joulukuussa.

–  Minulla on yllättävän vähän hyviä harjoituspäiviä, vaikken ole kilpaillut joulukuun alkupuolen jälkeen.

Sairastelu vei 10 päivää

Lylynperä aloitti maailmancupin upeasti hiihtämällä Rukan sprintissä viidenneksi marraskuun lopussa. Joulukuun maailmancupit Lillehammerissa ja Davosissa epäonnistuivat.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Lillehammerin karsinnassa oli 19 astetta pakkasta. Se meni huonosti, ja kylmä kävi keuhkoihin. Viikonloppu meni hengityspuolen kanssa vähän pipariksi, ja Davosin jälkeen sairastuin, Lylynperä kertoi vaikeuksistaan.

Lylynperä välttyi koronalta ja pahemmalta sairaudelta, mutta harjoitteluun tuli pitkä lovi.

–  Olin viisi päivää kipeänä. Pääsin välissä harjoittelemaan pari päivää, mutta sain sitten kolmannesta koronarokotteesta kuumereaktion. Sitä kautta sairastelu venyi kymmeneen päivään, Lylynperä jatkoi.

–  Pääsin vasta joulun aikaan harjoittelemaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sen takia jo parin päivän tinkiminen harjoitussuunnitelmasta harmitti.

Jännittävät valinnat

Imatralla Lylynperä voitti sprinttimestaruuden ylivoimaisesti, kun vauhdikkain kilpakumppani Jasmin Kähärä kaatui. SM-hopeaa hiihtänyt Josefiina Böök jäi yli neljä sekuntia, ja Maaret Pajunoja hiihti kolmanneksi.

–  Meni ihan suunnitelman mukaan. Finaali piti voittaa ja se on tässä, Lylynperä totesi ja harmitteli samalla ennalta vaikeimman vastustajan kaatumista.

Seuraavaksi Lylynperä joutuu jännittämään olympiavalintoja. Pekingin olympialaisiin on valittu naishiihtäjistä Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen. Ryhmää täydennetään tiistaina niin, että seitsemän olympiaedustajan kiintiöstä jää vain yksi paikka Planican maailmancupin varaan.

–  Toivon, että valitaan, Lylynperä sanoi mahdollisuuksistaan.

Samalla Lylynperä arveli, että paikka olisi varma, jos hänellä olisi maailmancupista viides tila normaalimatkoilta.

–  Jos jollakin distanssihiihtäjällä olisi maailmancupista sija viisi, tätä valintakeskustelua ei käytäisi, Lylynperä jatkoi.

–  Sama tilanne "Jaskan" (Jasmin Kähärä) tapauksessa.

Olympialaisissa hiihdetään helmikuussa, mutta tiistai ratkaisee myös Lylynperän lähiviikkojen ohjelman.

–  Suunnitelmat tästä eteenpäin ovat täysin auki. Pitää miettiä, hiihdänkö Planican maailmancupissa. Samaan aikaan on olympialaisten valmistautumisleiri, Lylynperä pohdiskeli.

–  Pitää keskustella valmennusjohdon kanssa tässä kohtaa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi