play

Kuuntele Aitiopaikalla-ohjelma: Keihäsmestari Aki Parviainen käy läpi oman MM-uransa ja ruotii suomalaisten mahdollisuudet USA:n MM-kisoissa

Jarmo Sieviläinen

Tuupovaarassa asuva keihäänheiton maailmanmestari ja SE-mies Aki Parviainen, 47, on tällä viikolla Karjalaisen Aitiopaikalla-podcastissa pohtimassa käynnissä olevia yleisurheilun MM-kisoja ja suomalaisen yleisurheilun tilannetta sekä muistelemassa omaa tasokasta ja vaiherikasta MM-uraansa.

Parviaisen kanssa ohjelmassa keskustelee Karjalaisen urheilun tuottaja Jarmo Sieviläinen.

Parviainen on seurannut tarkasti Eugenen MM-kisoja ja odottaa maailmantilaston kuuden parhaan olevan vahvoilla miesten keihäässä, jonka karsinta on perjantaina aamuyöstä.

– Maailmantilaston nelosella Oliver Helanderilla on mahdollisuus voittaa vaikka koko kisa, mutta vaihtoehtona on myös, että hän jää karsintaan.

– MM-kisoissa on heittolajeissa vastatuuli, mikä voi viedä pituutta kärkiheittäjien korkeista heitoista. Se voi olla etu Katajan Lassi Etelätalolle ja ylipäätään suomalaisille.

– Lassi on ollut pari vuotta ennätyskunnossa, mutta ei ole saanut parasta tulosta irti. Toivotaan sitä onnistumista nyt, sillä hänellä on tänä vuonna todennäköisesti uran viimeiset arvokisat. Hän on osoittanut olevansa isojen kisojen mies, joka pystyy kaivamaan tarvittavan suorituksen tiukassa paikassa. Hänen pitäisi saada vielä maksimitulosta pidemmälle, jotta pääsisi mitalikamppailuun.

– Edellisten MM-kisojen perusteella karsinnasta vaaditaan jatkoon yli 82-metrinen. Finaalipaikka olisi Toni Keräseltä iso venyminen, joka vaatisi häneltä kauden parasta ennätysheittämistä, Parviainen miettii ohjelmassa.

Keihäsvalmentaminen kiinnostaisi, mutta siitä on hankala saada palkkatyötä.
Aki Parviainen
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Parviainen selvisi omalla heittourallaan aina arvokisojen karsinnasta finaaliin, mutta muistaa niiden olleen vaikeita paikkoja. Hän käy ohjelmassa läpi omat MM-kisansa ja loukkaantumisten sävyttämää uraansa.

– Vuoden 1999 maailmanmestaruutta edelsi uran pahin pettymys, kun jäin maailmanlistan ykkösenä vuoden 1998 EM-kisoissa yhdeksänneksi. Se jäi hampaankoloon, ja seuraava vuosi menikin putkeen, kun heitin juhannuksena Suomen ennätyksen ja kausi kruunautui maailmanmestaruuteen.

Vuonna 2003 Parviainen ylsi MM-kisoissa viidenneksi vaikeuksista huolimatta.

– Ennen kisoja kävin tekemässä hermopunttia, ja polvi turposi, enkä saanut sitä suoraksi tai koukkuun, siltä pohjalta lähdettiin niihin kisoihin. Vuoden 2005 Helsingin MM-kisoissa tullut lähentäjävamma oli uralle viimeinen niitti. Silloin minulla olikin jo oikeastaan kaikki mahdolliset keihäänheittäjän vaivat.

Metsäpalveluyrittäjänä työskentelevä Aki Parviainen valmensi vuodet 2010–2014 Antti Ruuskasta, mutta ei ole valmentanut enää viime vuosina.

– Keihäsvalmentaminen kiinnostaisi, mutta siitä on hankala saada palkkatyötä, ja sitä on vaikea tehdä muiden töiden ohessa.

Aitiopaikalla-ohjelma on kuunneltavissa Karjalaisen verkkosivuilla osoitteessa karjalainen.fi/podcast ja Spotifyssa sekä keskiviikkoisin kello 18 Radio Rexissä urheiluvieraiden suosikkibiisien kera.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi