play

Kuuntele Aitiopaikalla-podcast: Joensuulainen huippu-uimari Jenna Laukkanen, 27, kertoo avoimesti vaikeista vuosistaan ja syömishäiriöstä – "Sain ulkonäkööni liittyviä kommentteja, mistä syntyi syviä traumoja"

Jarmo Sieviläinen

Karjalaisen verkkosivujen Aitiopaikalla-podcastissa perehdytään tällä viikolla joensuulaisen huippu-uimarin Jenna Laukkasen, 27, tilanteeseen. Laukkanen kertoo ohjelmassa avoimesti viime vuosien vaikeuksistaan, kuten ylirasitustilasta, syömishäiriöstä ja ratsastusonnettomuudesta, ja miten on pystynyt toipumaan niistä.

Laukkanen uskoo, että syömisongelmat ovat yleisiä etenkin tyttö- ja naisurheilijoilla. Hän haluaa puhua aiheesta avoimesti, jotta tilanne parantuisi.

– Sain ulkonäkööni liittyviä kommentteja 17–19-vuotiaana esimerkiksi silloiselta maajoukkueen päävalmentajalta. Siitä syntyi syviä traumoja, jotka nousevat edelleen pintaan, Laukkanen kertoo ohjelmassa.

– Kun painoni putosi ja olin pienemmässä kunnossa, niin sain kehuja, että näytän hyvältä. Se ruokki ajatusta siitä, että tein asioita oikein ja jatkoin häiriytynyttä syömiskäyttäytymistä, mikä vei pitkässä juoksussa minulta pois hyviä harjoituksia.

Keväällä 2021 Laukkanen harjoitteli liikaa ja söi liian vähän, koska hänellä oli paineita päästä olympialaisiin ja pudottaa painoa.

– Kulutin paljon enemmän, mitä sain energiaa, ja kevään aikana tuli konkreettinen uupuminen. Elämänhalu katosi, ja oli hirvittävän iso työ lähteä kisaamaan. Siinä mielentilassa oli vaikea saada tulosta aikaiseksi. Sama on jatkunut tälle vuodelle, eikä kroppa ole lähtenyt toimimaan. Lisäksi sairastelukierre ja loukkaantumiset ovat tuoneet kapuloita rattaisiin, Laukkanen kertaa.

Laukkaselle ovat olleet tärkeitä viime vuosina ravintovalmentaja ja psyykkinen valmentaja, joiden avulla hän on pystynyt pitämään syömishäiriötä aisoissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ohjelmassa käydään läpi myös Laukkasen tulevia tavoitteita, harjoitteluolosuhteita Joensuussa ja taloudellisia pulmia.

Laukkanen pudotettiin pois valtion apurahaurheilijoiden joukosta eikä hän ole saanut myöskään luvattuja palkintorahoja uinnin ISL-liigasta.

– Elän tällä hetkellä omien säästöjeni avulla. Taloudellinen tilanne on hankala, kun muutin uuteen paikkaan Joensuuhun. Vanhat sponsorini jäivät pois, ja täältä on ollut vaikea saada tukijoita, Laukkanen toteaa.

Ohjelman lopussa kuullaan perinteiseen tapaan ajatuksia ajankohtaisista urheilumaailman plussista ja miinuksista. Karjalaisen toimittajista ohjelmassa ovat äänessä Jarmo Sieviläinen ja Jani Leinonen.

Aitiopaikalla-ohjelma on kuunneltavissa osoitteessa karjalainen.fi/podcast, Spotifyssa ja Radio Rexissä keskiviikkoisin kello 18.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi