"Lapsena pihapeleissä kaikki olivat Pelejä tai Kai Pahlmaneja"
Atik Ismail vaikuttui Pelen peliälystä ja Brasilian maajoukkueen kemiasta vuoden 1970 MM-kisoissa, joita seurasi 13-vuotiaana tarkasti. Kuva vuodelta 2017 Helsingistä. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa
Suomalaisen jalkapalloilun taiturina arvostettu Atik Ismail muistaa torstaina kuolleen Pelen etenkin vuoden 1970 MM-kisoista, joissa tämä oli silloisen varhaisteinin Ismailin mielestä fantastinen. Brasilian maajoukkueen keskinäinen kemia toimi, ja Pele voitti Meksikossa järjestetyissä kisoissa uransa kolmannen maailmanmestaruuden.
– Pele oli sellainen pelaaja, joka osasi harhauttaa kaikki muut paitsi itsensä. Minulla oli hänestä pienestä pitäen sellainen kuva, että hänellä oli aina iloinen ilme, sellainen veitikkamainen, Ismail muisteli STT:lle.
Ensi viikolla 66 vuotta täyttävä Ismail ihaili Peleä pikkupojasta asti.
– Lapsena pihapeleissä kaikki olivat Pelejä tai Kai Pahlmaneja. Minä olin molempia, Ismail muisteli.
Maaliskuussa 2013 kuollut Pahlman oli Pelen tavoin taituri parhaasta päästä.
– Pidin Pelen nopeudesta ja peliälystä. Imin silloin kaikkea tietoa hänestä ja keräsin lehtileikkeitä. Ensimmäinen konkreettinen muisto hänestä oli elokuvateatteri Kit-Catista Helsingistä, jonne isä vei minut katsomaan dokumenttia vuoden 1966 Englannin MM-kisoista. Ne olivat portugalilaisen Eusebi on kisat, ja Peleä rapattiin aika lailla. Minulle tuli siitä paha mieli, Ismail kertasi lapsuusmuistoaan.
Ismail oli SM-sarjan paras maalintekijä vuosina 1978, 1979 ja 1982, ja hän pelasi ammatikseen Belgiassa ja Turkissa. Ismail arvioi, ettei suomalaisista kenelläkään muulla kuin Ranskassa 1950-luvulla ammattilaisena pelanneella Aulis Rytkösellä ollut otteissaan Pelen kaltaista taituruutta.
– Kukaan ei saanut Rytköseltä harjoituksissa viiteen minuuttiin palloa pois, vaikka kuinka yritti, Ismail sanoi.
"Onneksi tuli sentään julisteita"
Nykypelaajista Argentiinan sankari ja kapteeni Lionel Messi muistuttaa Ismailia eniten Pelestä. Kuvamateriaalia Pelestä on kuitenkin tarjolla huomattavasti vähemmän kuin Messistä, jonka tekemiset välittyvät laajasti maailmalle tiedonvälityksen parannuttua.
– Onneksi 1960–70-luvulla tuli sentään julisteita. Suosikissa niitä oli, mutta eniten Britannian jalkapallolehdissä Goalissa tai Shootissa. Otin niitä talteen, Ismail kertoi.
Ismailin mielestä 1960-luvun ja 1970-luvun Kuopion Palloseura imi parhaiten vaikutteita brasilialaisesta pelitavasta. KuPS voitti mestaruudet 1966 ja 1974.
– KuPSissa oli paljon teknisiä pelaajia. Ari Savolainen, Olavi Rissanen ja Markku Hyvärinen tulevat mieleen, Ismail kertoi.
Ismail harmitteli, ettei päässyt vuonna 1986 paikalle Helsinkiin, kun Pele kävi Helsingin Jalkapalloklubin vieraana Suomessa. HJK:sta Kuopion Pallotovereihin siirtynyt Ismail oli silloin juuri muuttanut Kuopioon, jossa nykyisinkin asuu.
uusimmat
Tarinat
Tarinat
Luetuimmat
LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO
Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.
Whatsappilla:
Numeroon 050 3500 245
Toimitus, uutisvihjeet:
010 230 8110
toimitus@karjalainen.fi