play

Lauri Markkanen on ollut loistava, ja Suomi tarvitsee häneltä taas herkulesmaisen ponnistuksen

Lauri Markkanen on Suomen avainpelaaja  EM-lopputurnauksen pudotuspeliavauksessa Kroatiaa vastaan.
LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Lauri Markkanen on Suomen avainpelaaja EM-lopputurnauksen pudotuspeliavauksessa Kroatiaa vastaan. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

STT-Lehtikuva

Koripallon pelaaminen on ollut Lauri Markkasen mielestä parasta koripalloilun EM-kisoissa – ja se, että jokainen peli on tuntunut tosipeliltä. Huomenna Suomen maajoukkue ja Markkanen saavat annoksen lisää herkkuaan, kun ensimmäisessä pudotuspelissä Berliinissä kello 15.45 vastaan asettuu Kroatia.

Kroatia heitti Suomelle avoimen haasteen taktikoimalla itsensä Suomea vastaan, mutta Markkanen ei halunnut julkisesti hakea lisämotivaatiota siitä.

–  Ei siinä mitään, kyllä kaikilla on motivaatio kohdillaan. Ihan sama ketä vastaan pitää pelata, olen valmis ja motivoitunut. Omat pelit pitää joka tapauksessa voittaa. Me ollaan valmiita pelaamaan, Markkanen sanoi Suomen joukkueen hotellissa tänään.

Jos Markkanen olisi vastustajan valmentaja, millaisen puolustuksen hän rakentaisi itseään vastaan?

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Vastustajana sanoisin, että anna heittää, anna paljon tilaa ja paljon vapaita kolkkeja. Se on minusta hyvä, Markkanen vitsaili.

Sen jälkeen hän vakavoitui ja kertoi odottavansa fyysistä kamppailua.

–  Odotan että tulee fyysistä korista, tullaan roikkumaan ja täällä on nähty, että sallitaan enemmän kuin NBA:ssa. Jokaisesta pallonhallinnasta pitää kamppailla.

Suomi voitti Kroatian heinäkuun alun MM-karsintapelissä, mutta tuon pelin jälkeen Kroatia on vahvistunut Dario Saricilla ja Jaleen Smithillä, kun taas Suomen kokoonpanosta on puolestaan poistunut Olivier Nkamhoua.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Meidän pitää olla fyysisiä, se huomattiin jo MM-karsinnassa. (EM-kisoissa) Serbia sai meidät pois omasta pelistä sillä. Me emme voi pelata heitä vastaan puolen kentän peliä, vaan meidän pitää saada nopeita hyökkäyksiä ja sitä kautta kolkkeja, Markkanen sanoi.

"Kiva pelata monipuolista peliä"

Markkasen merkitystä Suomen joukkueelle on vaikea liioitella. Markkanen oli alkulohkopeleissä EM-turnauksen neljänneksi paras korintekijä, mutta Suomen valmennus on onnistunut hyödyntämään Markkasta monipuolisesti ja valjastamaan hänet koko joukkueen hyödyksi.

Markkasen käsistä lähti vajaat 23 prosenttia Suomen pelitilanneheitoista – 28 prosenttia Suomen kakkosista, 18 prosenttia Suomen kolmosista ja yli puolet Suomen vapaaheitoista. Pitkälti Markkasen ansiosta Suomi oli alkulohkopeleissä EM-turnauksen tarkin vapaaheittojoukkue, sillä EM-kisoissa Markkanen on hankkiutunut vapaaheittoviivalle 8,4 kertaa ottelua kohti. Tämä on EM-turnauksen toiseksi paras lukema Kreikan Giannis Antetokounmpon (11,3) jälkeen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Markkanen on heittänyt runsaat 40 prosenttia pelitilanneheitoistaan kaaren takaa ja osunut erinomaisella 41,9 prosentin tarkkuudella. EM-kisoissa Markkasen vapaaheittomäärät ovat suuremmat ja riippuvuus kolmosista pienempi kuin NBA:ssa.

–  Pelipaikasta se vähän riippuu. Täällä olen ollut enemmän sentteri tai nelonen, ja korin läheltä myös virheitä saa helpommin. Kolmoset tulevat meidän systeemistä. On kiva pelata monipuolista peliä, ettei pelkästään heitä kolmosia, Markkanen sanoi.

Suomen koko joukkueen pelitilanneheitoista yli puolet on ollut kolmosia. 170 yritystä kaaren takaa oli kaikkien EM-alkulohkojen toiseksi korkein lukema. Suomi osui 39-prosenttisesti, mikä oli turnauksen kolmanneksi paras osumatarkkuus.

–  Kaikki lähtee kokonaispelaamisesta. Me olemme saaneet Laurista liikkuvuuden esiin. Liikutamme häntä paljon myös ilman palloa. Meillä nelos- ja vitospaikan pelaajat tuovat usein pallon ylös, eikä se ole tämän kesän keksintö, Suomen päävalmentaja Lassi Tuovi sanoi.

"Ihanteellinen valmennettava"

Markkanen kertoi luottavansa tapaan, jolla Suomen valmennus on käyttänyt häntä. Hän kertoo valmennukselle toiveitaan lähinnä silloin, jos huomaa vartijanaan edullisen taisteluparin.

–  Valmennus on tehnyt hyvää työtä. On oltu ajan tasalla koko ajan.

Markkanen ei astu muiden varpaille myöskään pelaajien joukossa, vaikka kaikki tietävät hänen merkityksensä joukkueelle.

– Yritän kertoa omia kokemuksia ja olla johtajan roolissa, mutta en ota mitään pois vanhemmilta pelaajilta. Aika rento menijä olen muuten, pelaan pleikkaria kavereiden kanssa, Markkanen kuvasi.

Huomenna Suomi tarvitsee Markkasta parhaimmillaan voidakseen voittaa Kroatian.

–  Itse asetan ne paineet, että haluan pelata hyvin. Tiedostan, että tarvitsen hyvän pelin. Ei se paine tule ulkopuolelta, hän sanoi.

Päävalmentaja Tuovi kuvaa Markkasta "äärimmäisen ihanteelliseksi valmennettavaksi".

–  Hän on joukkuepelaaja, eikä ensimmäisenä vaadi jotain, vaan haluaa että hänelle kerrotaan. Hän on läsnä joukkueessa, yksi jätkistä niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Parempaa asennetta ei voisi toivoa, Tuovi kehui.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi