play

Levin maailmancup-tunnelma sykähdyttää edelleen Tanja Poutiainen-Rinnettä: "Tämä on tärkeä kisa alppihiihdolle ja Suomen urheilulle"

Uransa keväällä 2014 lopettanut Tanja Poutiainen-Rinne toimi perjantaina maailmancup-viikonlopun avanneen lasten kilpailun esilaskijana. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

Uransa keväällä 2014 lopettanut Tanja Poutiainen-Rinne toimi perjantaina maailmancup-viikonlopun avanneen lasten kilpailun esilaskijana. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

STT-Lehtikuva

Suomen alppihiihdon menestysnimi Tanja Poutiainen-Rinne laskee Kittilässä Levin eturinnettä hallitusti alas, vanhasta tottumuksesta.

–  Aivan loistokunnossahan tämä rinne on ja vähän jäinenkin, on ollut niin kovat pakkaset. Pitää laittaa kunnolla suksea kantille, ettei liukastele, rovaniemeläinen sanoo Levin hämärtyvässä iltapäivässä, jossa pakkassää pyörii kymmenen asteen nurkilla.

Uransa keväällä 2014 lopettanut Poutiainen-Rinne, 42, toimi perjantaina maailmancup-viikonlopun avanneen lasten kilpailun esilaskijana. Aviomiehen lisäksi rinteessä olivat kouluikää lähestyvät kaksoset, joilta laskeminen näytti sujuvan mallikkaasti.

Poutiainen voitti uransa ensimmäisen maailmancupin kilpailun Levin pujottelussa vuonna 2004, ja kotikilpailun tunnelma säväyttää suomalaista edelleen. Tänä vuonna koronarajoituksetkaan eivät ole häiritsemässä kilpailuja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Onhan tämä aivan superiso tapahtuma koko Suomen urheilun mittapuussa. Tämä on tärkeä kisa alppihiihdolle ja Suomen urheilulle, että vuosi toisensa jälkeen Levillä lasketaan maailmancupia ja maailman parhaat laskijat ovat nenän edessä.

Lumi ja pakkanen ovat elinehto

Poutiainen-Rinne on ollut uransa jälkeen monessa mukana. Kansainvälisessä hiihto- ja lumilautailuliitto FIS:ssä suomalainen toimii jäsenenä alppihiihdon johtoryhmässä, jossa ilmastoasiat ovat puhuttaneet erityisesti tänä syksynä. Lapissa talvi on turvattu myös tässä marraskuussa, mutta Keski-Euroopassa kauden avaus meni pipariksi epävakaisen ja liian lämpimän sään takia. Siten koko naisten cup-kausi alkaa Levin pujotteluista.

–  Se on meidän lajimme ehdoton edellytys, että on lunta ja pakkasta, ja ilmastokysymykset ovat nousseet FIS:ssä esille. Kyllä asiaa mietitään vaikkapa maailmancupin kalenterin kannalta, miten kisakiertue etenee. Myös meidän Pohjoismaiden on oltava hereillä asiassa ja tehtävä yhteistyötä. Tulevaisuudessa voisi ehkä järjestää Skandinavian-kiertueen omana tapahtumanaan, Poutiainen-Rinne pohtii.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Mutta laakereille ei pidä jäädä lepäämään, että kisat Levillä olisivat tulevaisuudessakin itsestäänselvyys.

Oma kokemus johti kuntoutusklinikkaan

Poutiainen-Rinne tekee leipätyötään yrittäjänä, ja lappilainen perusti vuonna 2019 Rovaniemelle Comeback Center -nimisen kuntoutusklinikan. Sen asiakkaina on ihmisiä maajoukkuetason urheilijoista aina aktiiviliikkujiin saakka.

–  Minulla oli omaa kokemusta loukkaantumisista ja siitä, miten palata kilpailuihin loukkaantumisen jälkeen. Muistan uran aikana miettineeni, miksi Suomessa ei ole sellaista klinikkaa, johon urheilija voi mennä kuntoutukseen, ja ajatus jäi muhimaan, Poutiainen-Rinne kertoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Klinikan ajatuksena on, että urheilija saa intensiivikuntoutusta useamman tunnin päivässä usean asiantuntijan ohjauksessa.

"Haluan nähdä tulevaisuuden positiivisena"

Suomalaisten alppihiihtomenestys on jäänyt Poutiaisen ja Kalle Palanderin aktiivivuosien jälkeen vaisuksi, ja viime kaudella vain Rosa Pohjolainen ja Riikka Honkanen ylsivät naisissa maailmancupin pisteille. Pohjolaisen tämä kausi sujuu kuntoutuksen merkeissä, Honkanen puolustaa Levillä 28. sijaansa ja Erika Pykäläinen hakee ensimmäisiä cup-pisteitään.

–  Minä haluan nähdä (Suomen alppihiihdon) tulevaisuuden positiivisena. Totta kai nousu huipulle vie aikaa, se ei tapahdu yhdessä tai kahdessa vuodessa, Poutiainen-Rinne sanoo.

Omaa uraansa muistellessaan Poutiainen nostaa huippusaavutuksekseen kolme kristallipalloaan eli lajicupin voittoaan, vaikka uralle mahtui myös Torinon olympiahopea ja neljä MM-mitalia.

–  Kristallipallo kertoo siitä, että pystyy olemaan tosi kova koko kauden ajan. Siksi pidän niitä isoina saavutuksina.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi