play

Joensuu otti uuden askeleen hiihtourallaan, sprintti toi Rukalla nelossijan – Joni Mäen vauhti tyssäsi sprintin viimeisessä ylämäessä

Jasmi Joensuu oli suomalaisista ainoa, joka ylsi cupin avauspäivänä 12 parhaan joukkoon. LEHTIKUVA / Markku Ulander

Jasmi Joensuu oli suomalaisista ainoa, joka ylsi cupin avauspäivänä 12 parhaan joukkoon. LEHTIKUVA / Markku Ulander

STT-Lehtikuva

Jasmi Joensuu palkitsi perjantaina Rukan yleisön uransa parhaalla tuloksella maastohiihdon maailmancupissa. Joensuu taisteli sprintin erävaiheessa paikan loppukilpailusta ja hiihti taktisesti täydellisellä suorituksella finaalissa neljänneksi.

Suomalaishiihtäjät etenivät perinteisen hiihtotavan kilpailussa romakalla joukolla erävaiheeseen, mutta joukkue tarvitsi silti Joensuun pelastajakseen. Muut suomalaiset karsiutuivat puolivälierissä.

Joensuu jakoi sprinttifinaalin jälkeen riemun uran parhaasta sijoituksesta yleisön kanssa. Hän kiitti yleisöä kannustuksesta ja yleisö palkitsi eleen suosionosoituksin.

–  Oli hienoa, että saatoin tarjota jotain myös yleisölle. Viihdettähän tämä on, tyytyväinen Joensuu kertoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Joensuun sijoitus koheni pykälällä, kun Ruotsin Maja Dahlqvist kaatui loppusuoran alussa. Kilpailu päättyi silti ruotsalaisten kaksoisvoittoon, kun Emma Ribom hiihti maaliviivalle ensimmäisenä ennen Johanna Hagströmiä. Norjan Tiril Udnes Weng oli kolmas.

Tavoitteeksi paikka pallilla

Joensuu hiihti puolivälierissä ja välierissä viimeisen nousun todella vahvasti. Loppukilpailussa hän pyrki samaan, mutta voimat loppuivat kesken.

–  Hyydyin viimeisessä nousussa, Joensuu tunnusti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hän ei silti antanut periksi, vaan kiirehti kaikilla voimillaan kohti maalia.

–  Ei sprintissä voi koskaan luovuttaa. Kaikki oli pelissä. Olisihan edestä voinut kaatua vaikka kaksi hiihtäjää, Joensuu totesi.

–  Jalka vain loppui, kaikkeni annoin.

Aiemmin Joensuu on yltänyt parhaimmillaan yhdeksänneksi maailmancupin sprintissä. Sen hän saavutti viime vuonna Rukalla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Finaalipaikka on ollut minulle iso tavoite. Seuraava on sitten podium (palkintopalli). Jäi vielä kolmen sijan verran parantamisen varaa, Joensuu jatkoi.

–  Aiemmin minulla on ollut liikaa innokkuutta ja on tullut kolareita, mutta nyt se finaalipaikka vihdoin tuli.

Jasmin Kähärä oli perjantain sprintissä 13:s, Amanda Saari 15:s ja Katri Lylynperä 18:s. Puolivälierissä hiihti miehet mukaan lukien kaikkiaan 16 suomalaista, mutta Joensuu pääsi ainoana puolivälieristä jatkoon.

Sauva petti Johanna Matintalon

Taivalkosken Suomen cupissa voittoa juhlinut Johanna Matintalo koki maailmancupin avauksessa ankaran pettymyksen perjantaina Rukalla. Matintalo aloitti sprintin lupaavasti aika-ajon viidennellä sijalla, mutta puolivälierä päättyi häneltä käytännössä ensimmäisiin työntöihin.

Matintalolta katkesi sauva ja hän jäi erässään viimeiseksi. Lopputuloksissa hän oli 26:s.

Pettymyksen näki Matintalon kasvoilta, vaikka hän käytti haastattelualueella hengityssuojainta.

–  Tämä oli minulle viikonlopun pääkisa. Lähdin tavoittelemaan finaalipaikkaa, joten olen tosi pettynyt, Matintalo kertoi.

–  Lahden kisat ja tämä ovat juuri niitä kilpailuita, joissa ihan viimeksi haluaisin epäonnistua.

Matintalo ei heti tiennyt, miksi sauva särkyi.

–  Sauva osui lähtöporttiin tai sain sen työntämällä poikki, Matintalo arveli.

–  En ensin edes tajunnut sitä ja yritin jatkaa työntöjä, kunnes ymmärsin, ettei minulla ole enää kokonaista sauvaa.

Matintalo sai varsin nopeasti varasauvan, mutta hän oli jo menettänyt mahdollisuutensa.

–  Olin lamaantunut. Muut olivat jo niin kaukana, että olisi ollut lähdes mahdoton jahdata heitä yksin kiinni, Matintalo vahvisti.

Matintalo hiihtää Rukalla myös perinteisen kympin lauantaina ja 20 kilometrin vapaan hiihtotavan takaa-ajon sunnuntaina.

–  Haen niistä parasta mahdollista tulosta, mutta ei mikään korvaa tätä pettymystä, Matintalo huokaili.

Jalkavaiva pehmitti Joni Mäen potkun

Suomalaiset mieshiihtäjät hiihtivät joukolla sprintin aika-ajosta jatkoon perjantaina Rukan talvikisoissa. Lupaavasti alkanut päivä päättyi silti jo erävaiheen ensimmäisessä vaiheessa, kun kaikki suomalaiset karsiutuivat välieristä.

Suomalaismiesten parhaaksi saavutukseksi jäi Joni Mäen 14:s sija. Sprinttiviestin kaksinkertainen arvokisamitalisti oli puolivälierässään kolmas Ruotsin Calle Halfvarssonin ja Norjan Even Northugin jälkeen.

Mäki pehmeni viimeisessä mäessä.

–  Ei ollut hermotus kohdillaan, Mäki totesi.

Viimeinen juosten noustava nousu vaatii jalkoja, mutta Mäki ei ole kyennyt viime viikkoina juoksuharjoituksiin jalkavaivan takia.

–  Vasemmassa sääressä on rasitusosteopatia, enkä ole saanut juosta viiteen viikkoon. Se näkyi viimeisessä nousussa, Mäki jatkoi.

Mäki ei ole vaivasta huolissaan, sillä paraneminen on sujunut hyvin, kun hän on varjellut harjoituksissa jalkojaan iskutukselta.

–  Jalka alkaa jo olla hyvällä mallilla, Mäki vahvisti.

Mäki hiihtää lauantaina Rukalla kympin. Sprintin lopputulos oli pettymys, muttei vaikuta jatkoon.

–  Hiihto oli tuloksesta huolimatta sillä tavalla lupaavaa, että tasuri tuntui hyvältä. Hiihto vain katkesi viimeiseen nousuun, Mäki jatkoi.

Vuorinen toipuu jumista

Puolivälierissä oli Mäen lisäksi viisi suomalaista. Niilo Moilanen oli lopputuloksissa 18:s, Lauri Vuorinen 23:s, Juuso Haarala 25:s, Lauri Mannila 26:s ja Emil Liekari 29:s.

Vuorisella on kokemusta Rukan sprintin finaalista, mutta hän oli silti jopa tyytyväinen hiihtoonsa.

–  Lopputulos on nyt surkea, mutta olen helpottunut, Vuorinen vakuutti.

Vuorinen harjoitteli itsensä jumiin Oloksen leirillä, eikä selviytynyt Taivalkosken Suomen cupissa sprintin loppukilpailuun. Rukalla hän pääsi jo selvästi parempaan vauhtiin.

–  Hiihto kulki nyt ihan eri tavalla kuin viime viikonloppuna, Vuorinen vahvisti.

–  Vauhti parani lepäämällä. Tein tällä viikolla vain pikku treenin tiistaina, enkä hiihtänyt eilen edes aukaisuvetoja tätä kilpailua varten, Vuorinen kertoi.

Myös Vuorinen osallistuu lauantaina Rukan kympille.

Johannes Hösflot Kläbo, Even Northug, Pål Golberg ja Erik Valnes ottivat miesten sprintin neljä kärkisijaa Norjaan. Halfvarsson oli kilpailussa viides.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi