play

Karjalaisen livelähetykset: Enon SM-kisoihin toipunut Kalevan Rastin Miika Kirmula sai Tshekin maailmancupista ei-toivotun tuliaisen

Sairasteluista huolimatta Kalevan Rastin Miika Kirmula on suurimpia mestarisuosikkeja Enon Herajoella. Arkistokuva.

Sairasteluista huolimatta Kalevan Rastin Miika Kirmula on suurimpia mestarisuosikkeja Enon Herajoella. Arkistokuva. Kuva: Juha Inkinen

Petri Siitonen

Suunnistuksen pitkän matkan Suomen mestaruudet ratkaistaan viikonvaihteessa Enon Herajoella.

SM-kisoihin on ilmoittautunut noin 1 450 suunnistajaa. Sarjoja on yli 30, mutta luonnollisesti naisten ja miesten pääsarjat keräävät suurimman huomion.

Tampereen Pyrinnön Venla Harju on puolustamassa mestaruutta, mutta Helsingin Suunnistajien Olli Ojanaho keskittyy syyskauden sprinttimatkoille.

Hiljattain olkapäänsä loukannut Ojanaho palautti Suomen miessuunnistuksen kymmenen vuoden tauon jälkeen henkilökohtaisten MM-mitalien makuun voittamalla pitkän matkan MM-pronssia Sveitsissä.

– Ollia lukuun ottamatta oikeastaan kaikki parhaat suunnistajat ovat mukana, Kalevan Rastin valmennuspäällikkö Jere Pajunen kertoo tyytyväisenä.

Kalevan Rastin Miika Kirmula oli MM-kisoissa pitkällä matkalla yhdeksäs. Suomen MM-hopealle ankkuroineen Kirmulan valmistautuminen SM-kisoihin ei ole sujunut optimaalisesti, sillä mies sai Tshekin maailmancupista koronan.

– Siinä tuli reilu kolme viikkoa huilia. Nyt olen päässyt puolentoista viikon ajan treenaamaan, Kirmula paljastaa.

Mitenkään kovin rajuna mies ei ensimmäistä koronaansa kokenut.

– Kesto oli vain pitkä, hän harmittelee.

Oman seuran järjestämät SM-kisat maistuvat huippusuunnistajalle.

– On vähän erilainen lähtökohta, kun maastoon pääsee kotipaikkakunnalla.

Sprintin EM-kisat järjestetään lokakuun alussa, mutta Kirmula etenee nyt viikon kerrallaan.

– Katsotaan ensin syksyn SM-viestit ja SM-sprintit, ja tehdään päätös EM-kisoista sen jälkeen.

Kalevan Rastin Ida Haapala on naisten kisan kovimpia menijöitä. Arkistokuva.

Kalevan Rastin Ida Haapala on naisten kisan kovimpia menijöitä. Arkistokuva. Kuva: Juha Inkinen

Naisten puolella Venla Harjun kovimpien haastajien joukkoon kuuluvat Kalevan Rastin MM-kävijät Miia Niittynen ja Ida Haapala.

– Miia ja Ida ovat pitkän matkan suunnistajia, ja he ovat fyysisesti hyvässä kunnossa. Raskas kisa sopii todella hyvin etenkin Idalle, Pajunen uskoo.

Sen sijaan kestomenestyjä Marika Teini ei ole aiempien sairasteluiden takia kilpailukunnossa, joten häntä ei nähdä SM-kisoissa numerolappu rinnassa.

– Marikan sosiaalisen median päivityksistä olen lukenut, että hän ei ole saanut pariin kuukauteen ehjiä harjoitusviikkoja. Tämä on raju kisa, johon ei puolikuntoisena kannata lähteä, Pajunen pohtii.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suomen mestaruuksista suunnistetaan Pielisen ja Herajärven jyrkkäpiirteisessä vaaramaastossa.

– Alueelta ei ole ollut aiempaa suunnistuskarttaa. Ei tämä täysin tavatonta ole, mutta usein maastoista on vanha kartta, Pajunen toteaa.

– Maaston ominaispiirre ovat isot korkeuserot. Lisäksi voi olla aika kosteat kelit. Paikoin rehevä kasvillisuus tekee kisasta fyysisesti vaativan.

Myös Kalevan Rastilta on vaadittu fyysistä kestävyyttä. SM-kisoja on järjestetty intensiivisesti pari vuotta. Talkoolaisia tarvitaan molempina päivinä noin 150.

– Ja pitää ymmärtää, millaista on rakentaa sinne pellolle kaikki tyhjästä. Esimerkiksi nykypäivänä nettiyhteys on monelle aivan arkinen asia. Tuolla se ei toimi ilman lisätoimenpiteitä ja panostusta, Pajunen muistuttaa.

Kalevan Rastin valmennuspäällikkö Jere Pajunen tietää, että SM-kisojen järjestäminen on seuralle iso rypistys. Arkistokuva.

Kalevan Rastin valmennuspäällikkö Jere Pajunen tietää, että SM-kisojen järjestäminen on seuralle iso rypistys. Arkistokuva. Kuva: Kimmo Kirves

Kilpailuun osallistuu myös kymmenkunta kansainvälistä suunnistajaa SM-kisan ulkopuolella. Miehissä kova haastaja suomalaisille on ukrainalainen MM-keskimatkan pronssimitalisti Ruslan Glebov.

Lauantain karsinnat alkavat kello 11. Pääsarjoissa karsintaan osallistuu 155 miestä ja 78 naista.

Molemmista sarjoista 50 parasta etenee sunnuntain A-finaaliin, jossa karsinnan parhaat lähtevät viimeisinä.

Karjalainen näyttää sunnuntain finaalit suorana lähetyksenä kello 11 alkaen. Selostuksesta vastaa Jani Leinonen ja asiantuntijana toimii Simo-Pekka Fincke.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi