play

NHL-asiantuntijat ennakoivat nuorille Leijonille MM-turnauksessa vain yllättäjän roolia

NHL-asiantuntijat ovat veikanneet muun muassa Samuel Heleniusta kisojen yllätyspelaajaksi. LEHTIKUVA/AFP

NHL-asiantuntijat ovat veikanneet muun muassa Samuel Heleniusta kisojen yllätyspelaajaksi. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

NHL-jääkiekkoliigan nettisivuston asiantuntijat tarjoavat Suomelle vain yllättäjän roolia tapaninpäivänä Kanadan Edmontonissa ja Red Deerissä alkavassa nuorten MM-turnauksessa. Asiantuntijat laskevat Kanadan turnauksen ennakkosuosikiksi, jota haastavat Venäjä, Ruotsi ja Yhdysvallat.

Edellisissä kisoissa pronssin saavuttanutta Suomea ei ennakoida mestaruuskamppailuun, vaikka Suomella on 20-vuotiaiden tasolta viisi mestaruutta (1987, 1998, 2014, 2016, 2019).

Turnaushistorian mitalitaulukossa Suomi on 16 mitalillaan (5 kultaa, 4 hopeaa, 7 pronssia) kolmas 18 mestaruutta saavuttaneen Kanadan sekä Venäjän, Neuvostoliiton ja IVY:n yhteen laskettujen (13 kultaa, 13 hopeaa, 11 pronssia) saavutusten jälkeen.

NHL:n nettisivuston asiantuntijoista Adam Kimelman ja Guillaume Lepage veikkaavat mestariksi Kanadaa, Mike G. Morreale Yhdysvaltoja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kolmikko nimesi myös turnauksen ennalta parhaan hyökkääjän, puolustajan, maalivahdin ja yllätystähden. Suomalaiset saivat yksittäisten pelaajien listoilla pari ääntä. Kimelman laittaa yllätyspelaajan rooliin Ilveksestä Pohjois-Amerikan AHL-liigaan siirtyneen hyökkääjän Roby Järventien ja Morreale JYPin kookkaan hyökkääjän Samuel Heleniuksen.

Kanadan superlupauksella yhteys SM-liigaan

Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n pelaajakohtaisista arvioista suomalaisista nousevat esiin Liigassa läpimurron tehnyt Kärppien maalivahti Joel Blomqvist, JYPin hyökkääjäsensaatio Joakim Kemell, saman seuran jo pidempään kansainvälisessä tarkkailussa ollut keskushyökkääjä Brad Lambert ja Kärppien hyökkäyksen johtaviin pelaajiin heti Liigan debyyttikaudellaan pompannut Ville Koivunen.

IIHF:n raati kiinnittää huomiota Pittsburghin NHL:ään varaamassa Blomqvistissa tämän kahdeksan liigapelin käsittämättömän alhaiseen päästettyyn keskiarvoon, 0,73. Vasta 17-vuotias Kemell taas tehtaili alkukaudesta Liigassa 12 maalia ennen loukkaantumistaan, josta hän on toipunut MM-turnaukseen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Carolinan varaama Koivunen teki tarkkailijoihin vaikutuksen edellisissä alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa Texasissa, jossa hän kokosi seitsemässä ottelussa 4+6 pistettä. Lambert taas kerää kehuja taitavana kiekonkäsittelijänä, vaikka hänen kautensa Liigassa JYPissä ei ole sujunut toivotusti.

Ennakkosuosikki Kanadalla riittää MM-jäällä nuorta tähtipotentiaalia. IIHF:n listauksessa hehkutetaan erityisesti alle 18-vuotiaiden viime MM-kisoissa 15-vuotiaana 7+7 pistettä tehtaillutta keskushyökkääjää Connor Bedardia. Hänen setänsä on SM-liigassa maalivahtina 1980-luvulla pelannut Jim Bedard.

Suomi kohtaa MM-avauksessa Saksan

Suomi pelaa turnauksen A-alkulohkossa Kanadan, Saksan, Tshekin ja Itävallan kanssa. Lohko pelataan Edmontonissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Red Deerissä kiekkoillaan B-lohko, johon kuuluvat Yhdysvallat, Venäjä, Ruotsi, Slovakia ja Sveitsi.

Turnaus alkaa tapaninpäivänä Suomen ja Saksan ottelulla. Avauspäivän muut pelit ovat Venäjä–Ruotsi, Tshekki–Kanada ja USA–Slovakia.

Ruotsin maalivahtia tuupataan nuorten MM-kiekossa tähtirooliin

Ruotsin nuorten maajoukkueen maalivahtia Jesper Wallstedtia MM-turnauksen tähtirooliin. Ruotsissa toivotaan, että maan kiekkolupaukset venyisivät Kanadan turnauksessa jopa mestaruuteen tähtivahtinsa torjuntojen avulla.

Wallstedt tuntee odotukset, mutta hän on jo 19-vuotiaana vaikeuksissa marinoitu vastuunkantaja. Västeråsista 15-vuotiaana Luulajaan siirtyneeltä maalivahtilupaukselta meni vuosia uuteen ympäristöön sopeutumiseen, mutta nyt hän kuuluu Ruotsin pääsarjan SHL:n parhaisiin maalivahteihin.

–  Paljon on muuttunut, ero vanhaan on kuin yö ja päivä. Voin erittäin hyvin ja pelaaminen on ihan saamarin kivaa, Wallstedt kertoi tunnelmistaan nuorten MM-kisojen aattona.

–  Kaikki kiekon ulkopuolinen maailma on muuttunut rutiiniksi ja elämäntavaksi. Sen ansiosta jääkiekko on nyt paljon hauskempaa, mikä antaa minulle lisäenergiaa. Hallille on aina kiva tulla.

Komeita lukemia Ruotsin liigassa

Nuori maalivahti elää jääkiekolle yhä ammattimaisemmin. Peruspilarit ovat ravinto, lepo ja harjoittelu.

–  Aluksi muutoksesta seurasi välttämätön oppiaika. Sen aikana opin avoimesti ja rehellisesti kohtaamaan tunteeni ja hyväksymään myös rajoitukseni, Wallstedt kertoi.

Viime kaudella Wallstedt torjui Hugo Alnefeltin kakkosvahtina, mutta nyt vastuu Luulajassa on hänellä. Sen hän on kestänyt hienosti. Hän on torjunut alkukauden 17 ottelua 1,82 maalikeskiarvolla ja torjuntaprosentilla 92,3.

Ennen nuorten MM-turnausta Wallstedt ei ole voinut välttää ruotsalaisarvioita, joiden mukaan Ruotsi tarvitsee Kanadan MM-kisoissa huippuluokan maalivahtipeliä menestyäkseen.

–  Olen aina asettanut itse suurimmat paineet itselleni. En anna muiden odotusten juuri vaikuttaa, Wallstedt sivuutti puheet ennakkopaineista.

Joukkueen ja Ruotsin puolesta

Toki Wallstedt tietää odotukset myös edellisten nuorten MM-turnausten perusteella. Viime vuodenvaihteessa pelatussa turnauksessa Ruotsi romahti mitaleilta, eikä hän saanut valmennusjohdolta kaipaamaansa luottoa.

–  Yritän nyt ottaa johtavan roolin ja tukea panoksellani koko joukkuetta, sillä viime kerrasta jäi parantamisen varaa. Koko joukkueen täytyy parantaa viime kerrasta, Wallstedt muisteli puolivälieriin päättynyttä turnausta.

–  On itsestäänselvyys, että menestys edellyttää pelaamista joukkueelle ja maallemme. Uskon, että kaikki hyväksyvät ajatuksen ja se vie turnauksessa pitkälle.

---

Lähteenä myös TT.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi